Samfund

TV 2-chef: Derfor har vi droppet Pyrus-julekalender

Fiktionschef på TV 2 siger, at "Alletiders Julemand" er droppet, efter TV 2 har genset den med et "fornyet blik".

Beslutningen om at droppe genudsendelsen af den populære julekalender "Alletiders Julemand" er truffet, efter TV 2 har genset julekalenderen med et "fornyet blik".

Det siger Mette Nelund, konstitueret fiktionschef på TV 2.

TV 2 har blot få dage inden 1. december valgt at droppe genudsendelsen af den populære julekalender med Pyrus, Kandis og de andre populære figurer.

- Der er skabt rigtig meget debat om den beslutning, vi har truffet. Det er jeg glad for, for det er en vigtig debat, vi har fået sat i gang, siger Mette Nelund.

- Vi har genset "Alletiders Julemand" med et fornyet blik. Med det fornyede blik har vi kunnet se, at julekalenderen indeholder forældede skildringer af mennesker og kultur, siger Mette Nelund.

Én scene

Hun nævner specielt én scene som den væsentligste grund til TV 2's beslutning.

- Der er blandt andet en scene, hvor en hvid dreng, som er blevet malet sort, bliver drillet af nogle hvide børn. Konsekvensen af det er, at de bliver dyppet i sort blæk og bliver sorte. Det er en reference til bogen "Den Store Bastian" (klassisk børnebog fra 1845, red.), siger Mette Nelund.

- Med vores fornyede blik tager vi nu ansvar, fordi vi ikke vil risikere, at der kan sidde nogle børn derude og føle sig forkerte, siger hun.

Sliksang

Mette Nelund nævner også et andet eksempel.

- Der er også en sliksang, hvor der er nogle børn, som er klædt ud som flødeboller, som kan efterlade et forkert indtryk.

- Hvorfor er det et problem, at en dreng er klædt ud som en flødebolle?

- Det er heller ikke det store problem. Det store problem er scenen med "Den store Bastian", hvor der er nogle med en bestemt hudfarve, der bliver drillet.

- Men det er jer selv, der kommer ind på det med flødebollen. Hvorfor er det et problem at have én dreng, der er klædt ud som en flødebolle, med?

- Jeg vil sige det på den måde, at vi ville aldrig i dag lave samme skildring i en ny julekalender.

- Hvorfor ikke?

- Fordi dér ville vi have valgt nogle andre kreative greb. Jeg synes ikke, det er eksemplet, der skal tages op. Jeg synes eksemplet, der skal tages op, er scenen med "Den Store Bastian", siger Mette Nelund.

Skuffelse og vrede hos instruktør

TV 2 's beslutning om at droppe "Alle Tiders Julemand" har udløst skuffelse og vrede hos både Jan Linnebjerg, der spiller en af hovedrollerne som nissen Pyrus, og hos instruktøren Martin Miehe-Renard.

- Jeg undrer mig meget over, at TV 2 ikke har orienteret mig på forhånd. Vi kunne sagtens have redigeret i den, siger Martin Miehe-Renard.

Men det har ikke været en mulighed for TV 2 at redigere julekalenderen.

- Vi klipper og redigerer ikke i gamle produktioner, siger Mette Nelund.

Hun kan ikke sige, om det betyder, at flere af TV 2's gamle produktioner nu skal ses igennem med et 'fornyet blik'.

- Hvorfor kommer den her beslutning så sent - få dage inden "Alle Tiders Julemand" skulle være sendt?

- Det er et godt spørgsmål. Men beslutningen har være længe undervejs, og nu er den altså truffet, siger Mette Nelund.