Samfund

Pyrus-stjerne og instruktør er helt uforstående over for TV 2s beslutning: - De har håndteret det dårligt

Julekalenderens hovedperson ryster på hovedet. Instruktør Martin Miehe-Renard fik ikke besked af TV 2.

TV 2 har blot få dage inden 1. december valgt at droppe genudsendelsen af julekalenderen 'Alletiders Julemand'.

Og det skuffer både Jan Linnebjerg, som spiller hovedrollen som nissen Pyrus, og Martin Miehe-Renard, der er instruktøren bag julekalenderen, der blev bragt første gang i 1997.

- Jeg synes, det er træls, at man fjerner en fed julekalender, når man nemt kunne have redigeret den i stedet, siger Jan Linnebjerg.

Instruktøren er enig.

- Jeg undrer mig meget over, at TV 2 ikke har orienteret mig på forhånd. Vi kunne sagtens have redigeret i den, siger Martin Miehe-Renard.

Kan virke stødende

TV 2 har ifølge konstitueret fiktionschef Mette Nelund valgt at droppe 'Alletiders Julemand', fordi den indeholder scener, der "kan virke stødende for nogle".

- I vores gennemsyn mener vi, at Pyrus 3 ('Alletiders Julemand', red.) indeholder elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås af især børn, som ikke kan sætte fortællingen ind i en historisk kontekst, siger hun i en skriftlig udtalelse.

- Derfor har vi valgt ikke at vise 'Pyrus – Alletiders Julemand' på fladen og på PLAY, da vi mindst af alt ønsker, at der skal sidde nogle børn og misforstå indholdet og føle sig ekskluderet, når de ser julekalenderen, lyder det videre.

Da 'Alletiders Julemand’ senest blev genudsendt i 2014, fik TV 2 en klage om en bestemt scene fra julekalenderen.

Under sangen ’Gi’ mig guf og gi’ mig godter’ synger og danser Pyrus med tre børn, der er klædt ud som flødeboller. Det er maskeringen af de tre børn, der har fået kritik for at bruge ”blackface” – en karikering eller udklædning af personer fra andre folkeslag.

En anden seer klagede desuden dengang over afsnit otte af ’Alletiders Julemand’, hvor Pyrus ser en historie fra ’Den Store Bastian’, hvor tre drenge bliver skældt ud, fordi de driller ”en neger”.

Seeren skrev dengang, at hun fandt det ”politisk upassende”.

Ærgerligt

Jan Linnebjerg synes, det er ærgerligt, at TV 2 har valgt helt at droppe 'Alletiders Julemand'.

- Jeg synes, det er trist, at man dropper 23 et halvt afsnits fed julekalender, når man med den moderne teknologi, vi har i dag, nemt kunne have redigeret det, der kan virke stødende, ud, siger Jan Linnebjerg.

Han siger også, at budskabet i 'Alletiders Julemand' netop er, at man ikke skal diskriminere nogen på grund af deres hudfarve.

- Jeg er sikker på, det ikke har været Martin Miehe-Renards intention at krænke nogen, siger Jan Linnebjerg.

Martin Miehe-Renard ville ønske, at TV 2 havde givet ham chancen for at ændre i kalenderen.

- Vi kunne sagtens have redigeret i det. Men TV 2 har håndteret det her dårligt – i stedet for at forholde sig til klagerne dropper man nu helt julekalenderen og får endnu flere klager, siger Martin Miehe-Renard.

- Kan du forstå, hvis der er seere, som har følt sig krænket af de omtalte scener i 'Alletiders Julemand'?

- Jeg kan generelt godt forstå, hvis minoriteter er på mærkerne i disse tider. Men 'Alletiders Julemand' er jo netop en beskrivelse af julemandens udvikling gennem tiderne, siger Martin Miehe-Renard.

Han understreger, at budskabet i 'Alletiders Julemand' netop er, at man ikke skal diskriminere andre på grund af hudfarve.

- 'Den Store Bastian' var jo netop mod racisme, og derfor bliver drengene skældt ud, siger Martin Miehe-Renard.