Samfund

Mangel på slankende medicin i Norge – i Danmark bliver det også revet væk

På sociale medier bliver Ozempic fremhævet som en hurtig og let måde at tabe sig, men ifølge læge skal man ikke tro, at det er et mirakelmiddel.

Det er blevet fremlagt som fremtidens slankemedicin, og det er blevet kaldt årsagen til kendissen Kim Kardashians heftige vægttab.

Novo Nordisk-medicinen Ozempic er oprindeligt udviklet til diabetes-2-patienter, men har vist sig at være effektiv mod fedme.

Derfor er praktiserende læger også begyndt at udskrive medicinen på recept på apoteket til patienter, der gerne vil tabe sig, fordi medicinen nedsætter ens sult.

Men på kort tid er medicinen, der indføres med en sprøjte, blevet så populær, at der har været mangel på den i blandt andet Australien. Det er også situationen lige nu i Norge, hvor der er mangel på den, skriver NRK.

Hitter på Tiktok

Flere medier tilskriver blandt andet efterspørgslen, at medicinen på sociale medier er blevet udråbt som et mirakelmiddel mod de overflødige kilo. Blandt kendisser i Hollywood gisnes der om, at det er denne medicin, der bruges til at opnå slanke og uopnåelige kroppe.

På Tiktok har hashtagget #ozempic omkring 289 millioner visninger. Under hashtags som #ozempicjourney (ozempic-rejse, red.) deler folk videoer, hvor de stikker sig i maveskindet med en pen med medicinen og fører videodagbog over, hvor meget de taber sig uge for uge.

Men det er ikke kun i vores naboland, at efterspørgslen på fedmemidlet er stor. Herhjemme har antallet af udskrevne recepter på Ozempic på apoteket været i kraftig vækst.

Fra april til juni, der er de senest tilgængelige tal, blev der på landsplan udskrevet knap 63.000 pakker med Ozempic. I samme periode i 2019 lød det tal kun på lidt over 13.000, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

På bare tre år er der altså sket mere end en firedobling i antallet af udskrevne pakker.

Tallet er for samtlige personer både med og uden diabetes, og vi ved derfor ikke, hvor mange af dem der tager medicinen som slankemedicin.

Du kan fastholde vægttabet på de tre-fire kilo, men så skal du blive på medicinen

Bolette Friderichsen, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin

Også på danske sociale medier bliver der skrevet om Ozempic. I skrivende stund har en Facebook-gruppe for Ozempic-brugere i Danmark til vægttab 5500 medlemmer.

Lægemiddelstyrelsen oplyser til TV 2, at der ikke for nuværende er mangel på lægemidlet i Danmark.

Men hos Diabetesforeningen frygter man, at en situation som i Norge opstår herhjemme. I så fald mener man, at diabetespatienter bør have førsteret til medicinen.

- Der er nogle mennesker med diabetes, som er afhængige af medicinen, og det vil være stærkt problematisk, hvis noget af grunden til, at medicinen røg i forsyningskrise, var, at det bliver brugt til personer, som ikke har diabetes, siger Tanja Thybo, chef for Forskning og Viden i Diabetesforeningen.

Tager ofte kiloene på igen

Ozempic er effektivt til vægttab, da det nedsætter ens appetit. Det kræver dog en recept fra ens egen praktiserende læge, hvis man vil have det udskrevet til vægttabsbrug. Modsat for diabetespatienter er der heller intet tilskud, og man skal selv betale for medicinen, der koster over 1000 kroner.

Det kræver dog et BMI på over 30 eller alternativt 27, og at man samtidig har en kronisk sygdom, før man kan få medicinen. I dag har næsten 900.000 voksne danskere et BMI over 30, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Formand for Dansk Selskab for Almen Medicin Bolette Friderichsen har også indtryk af, at der er praktiserende læger, som udskriver Ozempic til vægttab.

Men selvom medicinen kan ligne et nemt våben mod kiloene, bør patienten være klar over, at det ikke er et quickfix, mener Bolette Friderichsen, der også selv er praktiserende læge.

Hun siger, at man kan opnå et vægttab på tre til fire kilo alene ved brug af medicinen, men ifølge hende tager de fleste det på igen, så snart de stopper på medicinen.

- Du kan fastholde vægttabet på de tre-fire kilo, men så skal du blive på medicinen, og så bliver du en kronisk patient, siger hun.

Bolette Friderichsen peger dog på, at det i tilfælde, hvor folk har tabt sig mere end det, vil skyldes, at de også har lagt deres kost om eller trænet oveni.

- Man taber kun så mange kilo, fordi man spiser mindre, og medicinen kan hjælpe dig til ikke at føle lige så meget sult. Vil man fastholde et højere vægttab end dette, kræver det livslang slankekur, som også har bivirkninger i form af udmattelse og koncentrationsbesvær, siger hun.