Samfund

"Forældet skildring" får TV 2 til at droppe Pyrus-julekalender

Efter at have set julekalender "med et fornyet blik" ændrer TV 2 tv-planerne.

I sidste øjeblik er der blevet ændret på juleplanerne på TV 2.

Oprindeligt stod den tredje julekalender i serien om nissen Pyrus, ’Alletiders Julemand’, til at blive genudsendt hver eftermiddag frem til jul, men det er nu lavet om.

I stedet bliver den fjerde julekalender i serien, 'Alletiders Eventyr', sendt fra 1. december.

Årsagen er, at ’Alletiders Julemand’ har scener, der kan virke stødende for nogle.

Det siger Mette Nelund, der er konstitueret fiktionschef hos TV 2.

Mette Nelund siger i en skriftlig kommentar til TV 2, at beslutningen er blevet truffet efter "et fornyet gennemsyn".

– I vores gennemsyn mener vi, at Pyrus 3 indeholder elementer, som har en forældet skildring af både mennesker og kulturer, og som kan misforstås af især børn, som ikke kan sætte fortællingen ind i en historisk kontekst, siger hun i den skriftlig udtalelse.

- Derfor har vi valgt ikke at vise 'Pyrus – Alletiders Julemand' på fladen og på PLAY, da vi mindst af alt ønsker, at der skal sidde nogle børn og misforstå indholdet og føle sig ekskluderet, når de ser julekalenderen, lyder det videre.

"Politisk upassende" udklædning

’Alletiders Julemand’ blev senest genudsendt i 2014. Dengang modtog TV 2 en klage om en bestemt scene fra julekalenderen.

Under sangen ’Gi’ mig guf og gi’ mig godter’ synger og danser Pyrus med tre børn, der er klædt ud som flødeboller.

Det er maskeringen af de tre børn, der har fået kritik for at bruge ”blackface” – en karikering eller udklædning af personer fra andre folkeslag.

Modtog flere klager

En anden seer klagede desuden dengang over afsnit otte af ’Alletiders Julemand’, hvor Pyrus ser en historie fra ’Den store Bastian’, hvor tre drenge bliver skældt ud, fordi de driller ”en neger”.

Seeren skrev dengang, at hun fandt det ”politisk upassende”.

- Jeg så afsnittet sammen med min søn, som er halvt dansk og halvt afrikansk, og jeg må sige, at det er sidste gang, vi gør det, skrev seeren blandt andet og fortsatte:

- Jeg ønsker ikke, at min søn skal tænke, at der er noget galt med hans hudfarve, og at det skulle være bedst at være hvid”.

Som afrunding på scenen bliver de tre drenge dyppet i et blækhus – og dermed bliver de "sortere" som straf.

’Alletiders Julemand’ blev sendt første gang i 1997.

Julekalenderen handler om nissen Pyrus, der ikke kan forstå, at julemanden ikke må give nisser gaver. Pyrus forsøger så at trylle julemanden frem for at snakke med ham.

Men der går noget galt, så julemanden mister hukommelsen, og nisserne forsøger derfor at hjælpe julemanden med at få hukommelsen tilbage ved at besøge en masse episoder i verdenshistorien.