Samfund

Bruun Rasmussen-direktør har kendt til anklager mod auktionskonge siden 2016, afslører mails

Nuværende direktør kalder auktionskonges adfærd uacceptabel. Men mails afslører, at direktøren har været bekendt med anklagerne i seks år.

På baggrund af TV 2-dokumentaren ’Auktionshusets hemmelige handel’ udsendte auktionshuset Bruun Rasmussen torsdag en pressemeddelelse.

I den tager auktionshuset afstand fra Jesper Bruun Rasmussens adfærd i forbindelse med hans køb af et portræt malet af Warhol.

Udtalelsen kommer fra den nuværende direktør, Jakob Dupont, der desuden skriver, at "ingen i den nuværende ledelse var involveret i sagen".

Men TV 2 er i besiddelse af flere mails, hvori det fremgår, at Jakob Dupont allerede i 2016 blev bekendt med anklagerne mod Jesper Bruun Rasmussen i forbindelse med salget af portrættet.

Familien konfronterede auktionshus i 2016

Den familie, som solgte portrættet via auktionshuset, kontaktede nemlig auktionshuset Bruun Rasmussen og konfronterede det med anklagerne om, at det skulle være en person "med tætte forbindelser til Bruun Rasmussen-huset", der havde købt deres billede.

I et mailsvar til familien skrev Jakob Dupont, der også på det tidspunkt var administrerende direktør i auktionshuset, at han havde "været i kontakt med den private samler, der har købt billedet", og at "køberne af portrættet ønsker, at deres identitet forbliver uoplyst" – "køberne", der altså senere viste sig at være den kendte auktionarius Jesper Bruun Rasmussen.

Det betyder altså, at Jakob Dupont siden 2016 har været orienteret om, at det var Jesper Bruun Rasmussen, der købte billedet.

I mailkorrespondancen skrev familien endvidere til Jakob Dupont, at de havde hørt rygter om, at "den private samler" skulle have solgt billedet videre i London til en meget højere pris.

Efterfølgende har Jakob Dupont tilsyneladende undersøgt omstændighederne omkring Jesper Bruun Rasmussens ageren i forhold til portrættet. I hvert fald skriver Dupont i et mailsvar til familien, at han har været i kontakt med den private samler, som siger, at "portrættet stadig er i Danmark", og han afviser dermed, at maleriet har været solgt videre.

Politiet indblandes

To år efter at mailkorrespondancen mellem familien og Jakob Dupont fandt sted, anholdt og sigtede politiet Jesper Bruun Rasmussen for forsøg på bedrageri.

I forbindelse med efterforskningen kom det frem, at Jesper Bruun Rasmussen købte maleriet i forbindelse med en kunstmesse i London, hvor et lignende portræt malet af Andy Warhol var blevet solgt til en langt højere pris, end familiens portræt var blevet solgt til.

Anklagemyndigheden fandt det påfaldende, at Jesper Bruun Rasmussen "pludseligt og med hast købte billedet", og det var ifølge anklagemyndigheden "nærliggende at tro, at Jesper Bruun Rasmussen erhvervede ny viden i London og med denne viden kunne videresælge Hans Smith-portrættet med fortjeneste".

Men på grund af manglende beviser i sagen frafaldt sigtelsen mod Jesper Bruun Rasmussen i sommeren 2020. Jesper Bruun Rasmussen afviste at have kendt prisen på det andet maleri, men erkendte over for politiet, at han havde erhvervet sig billedet, fordi han tænkte, at det på sigt kunne blive en god forretning.

Auktionshus vil ikke uddybe

Jakob Dupont har arbejdet i auktionshuset Bruun Rasmussen i 23 år, men hvorvidt han kendte til Jesper Bruuns rejse til kunstmessen i London og salget af det andet portræt, melder mailkorrespondancen ikke noget om.

I forbindelse med politisagen mod Jesper Bruun Rasmussen udtalte Jakob Dupont, at "han hæftede sig ved, at politiet ikke rejste tiltale", og at ansatte i øvrigt gerne må købe på auktionshusets auktioner, så længe det foregår under efterlevelse af de krav, som virksomheden har fastsat.

Ved du noget?

Ligger du inde med væsentlig viden om Bruun Rasmussen eller generelt om auktionsbranchen, så skriv en mail til TV 2s journalist Steen Schat-Holm på ssho@tv2.dk.

TV 2 har derfor spurgt Jakob Dupont, hvorfor han, først seks år efter at familien henvendte sig med anklagerne første gang, mener, at der er tale om "ikke accepteret adfærd".

Han er også blevet spurgt, hvordan citatet om, at "ingen i den nuværende ledelse var involveret i sagen", hænger sammen med, at han selv har været orienteret om, at Jesper Bruun Rasmussen købte maleriet siden 2016.

Jakob Dupont har svaret, at hverken han eller auktionshuset Bruun Rasmussen ønsker at tilføje yderligere, end de allerede har meldt ud i deres pressemeddelelse.

TV 2 har også forsøgt at få en reaktion fra tidligere ejer og bestyrelsesformand Jesper Bruun Rasmussen på, at auktionshuset nu tager afstand fra hans adfærd og kalder den uacceptabel.

Han er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelser.