Tidligere direktør afslører på lydfil, at det var "ganske almindeligt", at auktionskonge købte og solgte kunst i eget auktionshus

Hemmelig handel, vrede arvinger og en skjult lydoptagelse viser en anden side af det ellers så polerede auktionshus Bruun Rasmussen.

Auktionshuset Bruun Rasmussen er nærmest blevet folkeeje. I knap ti år er landets største auktionshus blevet fremstillet i bedste sendetid som hæderligt, professionelt og en del af kultureliten med direkte adgang til kongehuset.

Men nu kaster en lydoptagelse fra sidste år, som TV 2 er i besiddelse af, nyt lys over det ellers så velrenommerede auktionshus og dets tidligere ejer og bestyrelsesformand, Jesper Bruun Rasmussen.

På optagelsen afslører tidligere administrerende direktør i Bruun Rasmussen Claus Poulsen, at Jesper Bruun Rasmussen ofte købte og solgte dyre malerier på Bruun Rasmussens egne auktioner.

Det overrasker kurator og kunsthistoriker Michael Bank Christoffersen.

- De her oplysninger kan være en kæmpe bombe under Bruun Rasmussen og bør undersøges til bunds. Tilliden til auktionshuset kan jo være i frit fald, hvis det er rigtigt det her, siger Michael Bank Christoffersen til TV 2.

Andy Warhol billede på auktion

Historien om auktionshuset og Jesper Bruun Rasmussens hemmelige handler begyndte i sommeren 2013, hvor auktionshuset fik indleveret et portræt af den tidligere erhvervskomet Hans Smith, som var malet af det verdensberømte popikon Andy Warhol.

Det var Hans Smiths tre voksne børn, der indleverede det usædvanlige portræt.

- Bruun Rasmussen var det store og kendte auktionshus. Vi valgte jo at sætte det til salg der, for det var et velrenommeret auktionshus, siger en af arvingerne Pernille Storup til TV 2 i dokumentaren 'Auktionshusets hemmelige handel'.

Men det skulle vise sig, at tilliden til det hæderkronede auktionshus smuldrede for arvingerne.

Ved du noget?

Ligger du inde med væsentlig viden om Bruun Rasmussen eller generelt om auktionsbranchen, så skriv en mail til TV 2s journalist Steen Schat-Holm på ssho@tv2.dk.

“Privat samler” købte billedet

Portrættet blev vurderet til mellem 600.000 og 800.000 kroner, men blev ikke solgt på auktionen. Efter at en anden handel med en udenlandsk kunde var gået i vasken, dukkede der en privat, dansk samler op, som købte maleriet til 550.000 kroner.

I et brev til arvingerne takkede Bruun Rasmussen dem for at have stolet på Bruun Rasmussen i forbindelse med salget.

Men det brev tænker Pernille Storup i dag tilbage på med harme.

- Det er enormt frækt. Vi ved jo i dag, hvem der købte det, og derfor er det frækt, når man tænker tilbage på, hvad der skete, fortæller Pernille Storup.

Det er manglende erkendelse af, at du kan blive taget for noget, man ikke må. Der er jo aldrig sket noget

Claus Poulsen, tidligere administrerende direktør i Bruun Rasmussen

For flere år efter at arvingerne havde solgt billedet, fik de oplysninger om, at det ikke var en privat samler, der havde købt maleriet. Det var Jesper Bruun Rasmussen.

- Vi føler os ført bag lyset, vi føler os snydt, siger Pernille Storup.

Politiet på sagen

Historien om Jesper Bruun Rasmussens hemmelige handel optager ikke kun arvingerne. Politiet gik også ind i sagen, og i 2018 anholdte og sigtede de Jesper Bruun Rasmussen for forsøg på bedrageri.

Under politiets efterforskning kom det frem, at Jesper Bruun Rasmussen købte billedet, mens han var i London til en årlig auktionsmesse. Her så han, at et portræt af Hans Smiths kone var blevet solgt.

Portrættet var også malet af Andy Warhol og udbudt til en langt højere pris end Bruun Rasmussens vurdering af Hans Smith-portrættet.

Det kommer jo ikke hele verden ved, hvad jeg har købt. Det er altså måden, vi gør det på

Jesper Bruun Rasmussen, tidligere ejer og bestyrelsesformand i Bruun Rasmussen

Jesper Bruun Rasmussen har i forbindelse med en afhøring til politiet sagt, at han ikke vidste, hvad portrættet af Hans Smiths kone var blevet solgt for. Han forklarede politiet, at motivationen for at købe Hans Smith billedet var, at han regnede med, at det på sigt kunne blive en god forretning.

Men inden arvingerne havde fået deres penge for salget af portrættet af deres far, prøvede Jesper Bruun Rasmussen – uden held – at sælge det via auktionshuset i London, som havde solgt Andy Warhol-maleriet af Hans Smiths kone.

Det fremgår af dokumenter fra politiet, som TV 2 er i besiddelse af.

Sådan mener Anklagemyndigheden, at Jesper Bruun Rasmussen hemmeligt købte Warhol-portrættet

11. juni 2013
Bruun Rasmussen har Andy Warhol-maleriet af Hans Smith på auktion. Portrættet går ikke til mindsteprisen på de 600.000 kroner.

28. juni 2013
Jesper Bruun Rasmussen føj til London til den årlige begivenhed Masterpieces. Her så han Andy Warhols portræt af Cardi Smith, Hans Smiths daværende kone, på udstillingen. Men på det tidspunkt var portrættet solgt.

3. juli 2013
En kunstspecialist fra Bruun Rasmussen kontaktede Hans Smiths børn og oplyste dem, at en privat samler ville købe Hans Smith-portrættet for 550.000 kr.

Arvingerne vidste ikke, at den private samler var Jesper Bruun Rasmussen.

4. juli 2013
Jesper Bruun Rasmussen rejste fra London og hjem til Danmark igen.

Jesper Bruun Rasmussen har forklaret til politiet, at motivet for at købe portrættet af Hans Smith ikke havde nogen forbindelse til hans rejse i London, men et mere almindeligt ønske om erhverve billedet, som måske på sigt kunne blive en god investering

9. juli 2013
Jesper Bruun Rasmussen kontaktede en repræsentant fra auktionshuset Dickinson, for at sælge portrættet og forhøre sig om køberen af Cardi Smith-portrættet var interesseret i også at købe Hans Smith billedet – og hvilken pris vedkommende i givet fald ville betale.

11. juli 2013
Arvingerne fik udbetalt 533.500 kroner for Hans Smith-portrættet, efter der er fratrukket sælgersalær til Bruun Rasmussen. 

12. juli 2013
En repræsentant fra auktionshuset Dickinson i London skrev i en mail til Jesper Bruun Rasmussen, at køberen af Cardi Smith-portrættet ikke var interesseret i også at købe Hans Smith billedet.

Ifølge Jesper Bruun Rasmussen beholdt han derefter portrættet, indtil arvinger købte det tilbage i 2021.

Kilde: Dokumenter fra Anklagemyndigheden

 

 

Politiet dropper sagen

Anklagemyndigheden fandt det påfaldende, at Jesper Bruun Rasmussen "pludseligt og med hast købte billedet", og det var ifølge anklagemyndigheden "nærliggende at tro, at Jesper Bruun Rasmussen erhvervede ny viden i London og med denne viden kunne videresælge Hans Smith-portrættet med fortjeneste".

Men på grund af manglende beviser i sagen frafaldt sigtelsen mod Jesper Bruun Rasmussen i sommeren 2020.

Det kan stadig gøre Pernille Storup vred, at politiet ikke kunne komme videre med sagen.

- Han købte jo ikke billedet, fordi han syntes, at det var sjovt med en Warhol af en dansker. Han købte det måske for at tjene penge på det, siger Pernille Storup.

Tidligere direktør fanget på skjult optagelse

Auktionshuset og Jesper Bruun Rasmussen har ikke tidligere villet svare på, hvor udbredt det er, at ejere, direktører og ansatte køber og sælger på Bruun Rasmussens egne auktioner uden at orientere kunderne om, hvem de i virkeligheden handler med.

Men det kaster en skjult lydoptagelse nu altså lys over.

På optagelsen fremgår det, at tre mænd over en frokost på Restaurant Palægade i København i 2021 talte om Jesper Bruun Rasmussens køb at Warhol-maleriet. En af dem er Claus Poulsen, som var administrerende direktør i Bruun Rasmussen, da Jesper Bruun Rasmussen købte Warhol-portrættet.

Og den tidligere direktør var “langt fra chokeret” over måden, handlen foregik på.

- Jeg var jo ikke chokket. Det var ganske almindeligt, det skete hver tredje-fjerde måned. Nu var det bare den her sag, siger Claus Poulsen på optagelsen.

Det er et stort problem, for det stiller jo et stort spørgsmålstegn omkring auktionshusets habilitet og ageren

Michael Bank Christoffersen, kurator og kunsthistoriker

Senere i samtalen bryder en mand, som også tidligere har været direktør i Bruun Rasmussen, ind og sætter antal på Jesper Bruun Rasmussens hemmelige handler.

- I min bog købte og solgte han mindst ti dyre malerier om året.

- Mindst! siger Claus Poulsen.

Mod slutningen af frokosten spørger den sidste af mændene ind til Jesper Bruun Rasmussens evner.

- Har sådan en som Jesper Bruun Rasmussen været snu, eller har han bare været en chancerytter?

- Det er manglende erkendelse af, at du kan blive taget for noget, man ikke må. Der er jo aldrig sket noget, svarer den tidligere administrerende direktør Claus Poulsen.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.

Claus Poulsen bekræfter over for TV 2, at han godt vidste, at Jesper Bruun Rasmussen købte Andy Warhol-maleriet, men oplyser, at han ikke vidste, om Jesper Bruun Rasmussen fortalte arvingerne, at han var køberen.

Claus Poulsen og de to andre mænd på optagelsen har ikke ønsket at kommentere eller uddybe indholdet af den skjulte optagelse.

Et stort problem

TV 2 har forelagt den skjulte lydoptagelse for kurator og kunsthistoriker Michael Bank Christoffersen, som er bekymret over indholdet.

- Hvis informationen på optagelserne er sande, efterlader det ikke meget tillid, men snarere bekymring om, hvad der ellers er foregået, siger han.

Han mener, at indholdet udgør et stort troværdighedsmæssigt problem for Bruun Rasmussen, da kunderne potentielt ikke kan gennemskue de forskellige interesser, der kan være på spil.

Vi er bare glade for, at sandheden er kommet frem. Det har været svært at komme igennem med det, men nu er det absolut en lettelse

Pernille Storup, datter af Hans Smith

- Det er et stort problem, for det stiller jo et stort spørgsmålstegn omkring auktionshusets habilitet og ageren. Troværdighed er alfa og omega for et auktionshus, især da branchen er så ureguleret og derfor uigennemskuelig. Auktionshuse som Christie’s, Sotheby’s og Phillips har direkte regler mod dette af samme grund, siger Michael Bank Christoffersen.

- Det kommer ikke hele verden ved, hvad jeg har købt

Jesper Bruun Rasmussen afviser over telefonen at kommentere på, hvor mange gange han i alt har handlet på Bruun Rasmussens auktioner uden at give sig til kende over for kunderne.

- Det er længe siden nu. Det har jeg ingen kommentarer til, siger den tidligere ejer og bestyrelsesformand for auktionshuset Jesper Bruun Rasmussen til TV 2.

- Der er ikke noget ondt i det. Jeg køber på lige fod med andre.

Kan du forstå, at de her arvinger stadigvæk ikke har nogen tillid til dig?

- Jo, men det kommer jo ikke hele verden ved, hvad jeg har købt. Det er altså måden, vi gør det på. Tak for din henvendelse. Vi bliver nødt til at slutte her, siger Jesper Bruun Rasmussen.

Ansatte køber og sælger fortsat hemmeligt

Hverken auktionshuset Bruun Rasmussen eller dets nuværende ejer, Bonhams, har ønsket at stille op til et interview. Auktionshuset har tidligere – i forbindelse med sagen om Warhol-portrættet – sagt, at alle interne regler blev overholdt i forbindelse med købet.

I en mail til TV 2 skriver Bruun Rasmussen desuden, at auktionshusets ejere, direktører og ansatte gerne må sælge og købe på Bruun Rasmussens egne auktioner, og at handlerne foregår anonymt for at beskytte kunden.

Auktionshuset oplyser, at der er interne regler om et maksimalt antal handler om året, en beløbsgrænse, og at der skal betales salær af handlerne. Regler, som er fastsat af Bruun Rasmussens statsautoriserede revisor og godkendt af bestyrelsen, skriver Bruun Rasmussen i mailen.

Bruun Rasmussen og dets nuværende ejer, Bonhams, har dog ikke ønsket at uddybe, hvor mange handler ansatte må foretage om året, og hvad beløbsgrænsen er sat til.

Arvingerne fik billedet hjem og solgte til en højere pris

Pernille Storup og hendes søskende kontaktede for nogle år tilbage en advokat, som efter flere måneders tovtrækkeri gjorde det muligt for arvingerne at købe maleriet tilbage fra Jesper Bruun Rasmussen.

- Vi er bare glade for, at sandheden er kommet frem. Det har været svært at komme igennem med det, men nu er det absolut en lettelse. For os er det et lukket kapitel nu, siger Pernille Storup.

De solgte tidligere på året maleriet på en auktion i New York for 1,1 million – hvilket er dobbelt så meget, som Jesper Bruun Rasmussen gav for det i sin tid.

Du kan se mere i dokumentaren 'Auktionshusets hemmelige handel' på TV 2 PLAY eller torsdag klokken 20.35 på TV 2.