Nekrolog: Hugo Helmig bar et af Danmarks mest kendte efternavne, men banede sin egen vej i livet

Hugo Helmig er gået bort i en alder af 24.

I sig selv var der ikke noget banebrydende i, at navnet Helmig pludselig dukkede op i radio og streamingtjenester 9. juli 2017.

Det var sket ofte de seneste 30 år.

Alligevel var noget helt nyt. Nemlig fornavnet: Hugo.

Og som mange nok nåede at tænke, før de virkelig lyttede til musikken, var der ganske rigtig tale om sønnen af forfatter, psykolog og tidligere fotomodel Renée Toft Simonsen og – selvfølgelig – musikikonet Thomas Helmig.

Selvom efternavnet umiddelbart placerede ham i sin fars enorme skygge, kæmpede Hugo Helmig sig hurtigt ud.

Faktisk skulle der kun en enkelt sang til at bevise, at her var en ung musiker med så meget gennemslagskraft, at det var fuldstændig ligegyldigt, hvem han var barn af.

Bragede ind med debuthit

Hugo Helmig udgav debutsinglen ’Please Don’t Lie’ som 18-årig, og her stod det klart, at danskerne havde fået endnu en Helmig til at levere træfsikre poprytmer.

Sangen storhittede i både tysk og dansk radio og blev herhjemme den mest spillede i radioen det år. Blot få måneder efter udgivelsen stod han på scenen til P3 Guld i sin tv-debut, hvor han var nomineret som P3 Talentet.

I skrivende stund er sangen blevet streamet 34 millioner gange.

Den tunge arv af efternavnet så på ingen måde ud til at tynge det unge stortalent. Tværtimod løftede han det og bar det med på vejen, han banede for sig selv.

Succesen holdt ved

Det blev blot endnu tydeligere i 2018 med opfølgeren ’Wild’, der igen hittede i Danmark og Tyskland. Han vandt samme år ’Årets Nye Danske Navn’ og ’Årets Danske Hit’ for ’Please Don’t Lie’ ved Gaffa-Prisen.

Hugo Helmig forsøgte aldrig at skjule sit ophav, og han frygtede ikke de fordomme, der følger med at være søn af en af Danmarks største sangere og opsøge samme karrierevej.

I stedet stod han ved sit navn og at han kunne forme sin egen karriere uden for farens skygge.

- Man får måske en del mere opmærksomhed, hvilket kan være en god ting. Det der med at blive sammenlignet er aldrig sjovt, men jeg lægger ikke så meget i det. Jeg har altid følt, at vi er to forskellige mennesker, fortalte Hugo Helmig til TV 2 efter gennembruddet i 2017.

Udfordringer bankede på

I 2019 landede debutalbummet ’Juvenile’, der høstede tre ud af seks hjerter hos Soundvenue og Politiken, mens Gaffa og Ekstra Bladet gav fire ud af seks.

Men i opturen bankede udfordringerne også på.

Det var en lidt hård måde at nå hertil, men det var åbenbart min måde

Hugo Helmig, 2020

I maj 2019 aflyste popstjernen samtlige koncerter resten af året, da han var gået i misbrugsbehandling, som han ville dedikere sig til over de følgende måneder.

- Der er ikke noget, jeg hellere ville end at stå oppe på de store scener denne sommer – men jeg bliver simpelthen nødt til at fortsætte det arbejde med mig selv, som jeg har sat i gang, lød det fra sangeren.

Det lykkedes ham at blive stoffri, og han begyndte kort efter at dele ud af sine oplevelser gennem musikken.

Comeback efter en hård tid

I marts 2020 overraskede han med udgivelsen ’LULU Vol. 1’, der var opkaldt efter morens kælenavn til ham som barn.

De nye numre omhandlede den svære tid, og over for DR kaldte han det ”et hårdt album om hårde ting”.

- Det var en lidt hård måde at nå hertil, men det var åbenbart min måde. Man er jo, som man er, og hvis det ikke var sket, var jeg ikke nået hertil. Jeg er meget fortrøstningsfuld for fremtiden, sagde han.

Musik er en del af mig, og jeg kommer aldrig til ikke at lave musik

Hugo Helmig, 2021

Vejen var banet til at genoptage danmarksturnéen, og han blev også booket til en koncert på Roskilde Festival 2020. Men corona kom i vejen for begge dele.

Hugo Helmig lavede i stedet ny musik og udgav singlen ’Sooner Or Later’ i samarbejde med Lukas Graham.

- Den handler om at komme videre fra, hvor man har været, på den hårde måde. At se ud fra alle de hårde ting og se, at det har gjort dig til den, du er, sagde han i en video om sangens tilblivelse.

Musikken forlod ham aldrig

Men det hårde arbejde var desværre ikke slut for den unge kunstner, og i oktober 2021 delte han en hård besked med sine følgere på Facebook.

Her fortalte han, at han havde ”kæmpet med næb og klør” mod angst og paranoia, i hvad der mindede om en evighed, og at han ville lytte til det, som ”hans krop og hoved” fortalte ham.

Det betød, at han aflyste sin tour og indstillede sin musikkarriere på ubestemt tid.

- Til alle fans og følgere, der nogensinde har lyttet til min musik eller fulgt lidt med i mit liv, vil jeg bare sige tusind tak for alt. Jeg sætter stor pris hver eneste af jer, skrev han.

Men selvom han trykkede på stopknappen for karrieren, gjorde han det klart, at det ikke var et farvel til musik.

- Musik er en del af mig, og jeg kommer aldrig til ikke at lave musik.

I løbet af de seneste uger har sangeren delt mange billeder på sin Instagram, og der er det tydeligt at se, hvor stor støtten og opbakningen har været til Hugo Helmig – fra fans, kollegaer og ikke mindst familien.

Og det seneste billede, som han delte blot få dage før sin død, opsummerer netop hans egen pointe.

Hugo Helmig med mikrofonen i hånden, i færd med det, han dedikerede sit liv til – musikken. Et billede, han rammede ind med et enkelt ord: Passion.