Dagens overblik

Dagens overblik: Regnbue på tribunen, da Danmark spillede uafgjort

Ældre og svage evakueres fra kulden i Kherson, kvindelig plejehjemsansat er tiltalt for drab, og 1200 kilo tung kirkeklokke var tæt på at falde ned.

Det danske landshold fik i dag en uforløst start på VM-slutrunden i Qatar, da det spillede uafgjort mod Tunesien.

Og det er netop i ørkenstaten, vi begynder dagens overblik.

Velkommen til.

Thorning på tribunen med regnbuer på tøjet

Det danske landshold gik ikke på banen med det regnbuefarvede One Love-anførerbind til deres første kamp i VM-slutrunden. Men regnbuefarverne blev alligevel repræsenteret af danskere under kampen.

Man skulle blot se op på tribunerne. For dér stod Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt iført en blå frakke med regnbuefarvede ærmer.

Helle Thorning-Schmidt, der er formand for DBU's Governance- og Udviklingskomité, er i Qatar for at repræsentere DBU i forbindelse med slutrunden.

Folketinget ophæver Morten Messerschmidts immunitet

Folketingsmedlemmer har retsbeskyttelse, der betyder, at de kun kan anholdes, retsforfølges eller fængsles, hvis Folketinget giver samtykke. Og i dag ophævede et helt enigt Folketing - endnu en gang - Morten Messerschmidts immunitet.

DF-formanden anklages for dokumentfalsk og svindel med EU-midler, hvilket han sidste år blev fundet skyldig i. Men dommen blev annulleret, fordi dommeren i sagen blev erklæret inhabil. Derfor skal sagen begynde forfra.

Morten Messerschmidt sagde i dag, at han er helt sikker på, at han bliver frikendt i sagen, når den begynder igen.

Plejehjemsansat tiltalt for drab og drabsforsøg

En kvindelig ansat på et plejehjem i Randers er tiltalt for at have dræbt en ældre kvindelig beboer og for syv drabsforsøg mod to mænd og en kvinde. Hun er også tiltalt for at have stjålet medicin fra flere beboere på plejehjemmet.

Efter flere mistænkelige indlæggelser af plejehjemsbeboere i begyndelsen af året indledte politiet en efterforskning af kvinden, der i stor hemmelighed blev anholdt og sigtet i sagen.

Retssagen er planlagt til at forløbe over 12 dage i januar og februar næste år.

Evakuerer ældre og svagelige fra befriet by

Vinteren frygtes at blive hård for de ældre og udsatte, der befinder sig i den nyligt befriede by Kherson, fordi store dele af landet er uden strøm og varme efter bombadementer. Derfor er de ukrainske myndigheder begyndt at evakuere borgere og sætte dem på tog mod Kyiv.

Over 100 arbejdere har knoklet for at genetablere jernbaneforbindelsen mellem Kyiv og Kherson, der nu har fået navnet ’Train to Victory’, mens ukrainske kunstnere har skrevet ordene "Et folk af stål" på toget.

Og billeder - et af dem kan du se herover - fra internationale billedbureauer viser hundredvis af ældre mennesker, der venter på at blive sat på toget væk fra Kherson.

1200 kilo tung kirkeklokke var 1 centimeter fra at falde ned

Det var en vågen kirketjener - med usædvanligt skarpe ører - der sørgede for, at en ulykke med Odense Domkirkes største klokke blev afværget. Kirketjeneren bemærkede nemlig, at der var uregelmæssigheder i måden, klokken slog på, og det var der en god grund til.

Det viste sig nemlig, at den massive egetræsbjælke, der holder klokken, var revnet midt over, så et af beslagene sad skævt og var begyndt at rykke sig ud mod kanten. Faktisk var klokken blot én centimeter fra at falde ned fra dens plads 30 meter oppe i domkirkens tårn.

Om klokken, der vejer 1200 kilo, var faldet hele vejen til bunden af domkirken er umuligt at vide, siger kirketjeneren.