Musikere laver helende lyd til kritisk syge

Aarhus Universitetshospital står bag et forsøg, hvor patienter på intensiv får hjælp til bedring med korte koncerter.

Et lindrende og lægende lydomslag.

En strengeleg som plaster for sjælen.

Det er baggrunden for et treårigt forskningsforsøg på Aarhus Universitetshospital, hvor patienter på intensiv kan få spillet korte koncerter.

Resultaterne har været entydigt positive.

Det fortæller sygeplejerske Linette Thorn, som netop har modtaget Athena Prisen fra Dansk Sygeplejeråd for projektet.

- Patienterne beskriver, at de oplever at få en tankepause, et frirum og et pusterum, siger hun til TV 2.

Afbræk fra katastrofetanker

Musikkens helende energi er ikke bare en følelse. Den kan måles i lavere puls, blodtryk og faldende smerteopfattelse, fortæller Linette Thorn.

- Og samtidig kan det bringe patienterne lidt væk fra de kaotiske katastrofetanker, de ligger med. Det har stor betydning for dem, fortæller sygeplejersken

Når en patient er indlagt på intensiv, er det ofte i en meget kritisk situation, hvor lyden af alarmer, hospitalsteknologi og skiftende personale fylder rummet.

Det er her, musikken i den blideste form skal ind og være et afbræk i monotonien.

- Man kunne godt forestille sig, at det blev en mere integreret del af en hospitalssetting, fordi man ved, at det kan gøre en forskel, siger Linette Thorn.

Musikken kan være medvirkende til, at patienter slipper af med noget af den stresstilstand, de befinder sig i både fysisk og mentalt, lyder en af konklusionerne.

- Vi ved fra vores undersøgelser, at vi kan sænke kortisolniveauet hos vores patienter, sådan at man føler sig mindre stresset, siger forskningsprofessor Peter Vuust.

Undersøgelsen er baseret på 27 patienter i alderen 21-83 år.