Samfund

Virusudbrud fylder hospitalers børneafdelinger landet over

RS-virus lægger børneafdelinger landet over ned. Malene på 15 måneder kunne ikke indlægges af frygt for virussen og sengemangel.

Besværet vejrtrækning, slim i lungerne og en misfarvet hud er langtfra et usædvanligt syn hos børn og spædbørn på landets hospitaler i disse uger.

Spredningen af luftvejsinfektionen RS-virus blandt særligt små børn fylder således stuerne op på børneafdelinger landet over.

På børneafdelingen på Nordsjællands Hospital i Hillerød står det så slemt til, at sengeafsnittet på afdelingen er fyldt helt op.

Det fortæller Anne Louise Bischoff, der er formand for landets børnelæger og til daglig er overlæge på Børne- og Ungeafdelingen på Nordsjællands Hospital, til TV 2.

- På bare et døgn denne uge havde vi 70 børn gennem børnemodtagelsen. For en måned siden havde vi 50 gennem børnemodtagelsen på et døgn. Så aktiviteten er noget øget, må man sige, siger hun.

Må afvise mindre syge børn

Børnelægen forklarer, at den ekstra travlhed på hendes akutmodtagelse som følge af de mange smittede med RS-virus har stået på de seneste to-tre uger.

Det er hendes indtryk, at der er sådan i hele landet.

- Det er som regel sådan, at det starter herovre i Region Hovedstaden, og så breder det sig ud til resten af landet, siger Anne Louise Bischoff.

FAKTA: RS-virus i Danmark

  • Epidemien med RS-virus toppede sidste år i uge 36 med 1359 smittede med RS-virus på landsplan. I sidste uge var der 979 nye smittede.
  • I uge 39 sidste år blev 380 primært børn indlagt på grund af infektion RS-virus på en af landets børneafdelinger. I sidste uge blev 376 primært børn indlagt.

Kilde: Statens Serum Institut.

På flere hospitaler er det nu så slemt, at børn, der ikke er akut syge, må vente på behandling.

- Det betyder jo, at de ikke vil kunne få den rådgivning, som de ellers normalt vil få inden for den givne sygdom, fortæller overlægen.

Malene blev ikke indlagt på grund af underdrejet hospital

En af dem, der har mærket konsekvenserne ved den øgede spredning af RS-virus er 37-årige Mette Pedersen fra Løgumkloster i Sønderjylland.

Hendes datter Malene på 15 måneder blev for et par uger siden syg med feber og krampeanfald. Under normale omstændigheder skulle Malene ifølge Mette Pedersen have været indlagt mellem tre og fem dage til en såkaldt EEG-undersøgelse.

Men fordi børneafdelingen på Aabenraa Sygehus var ”underdrejet med RS-virus”, blev Mette Pedersen i samråd med en neurolog enige om at sende Malene hjem.

- Neurologens holdning var, at hvis Malene kom ind på børneafdelingen, var risikoen for, at hun kom hjem med RS-virus alt for stor. Og det havde jeg ikke lyst til at udsætte hende for, siger hun til TV 2 og tilføjer:

- Men der er ingen tvivl om, at havde de ikke haft RS-virus på hospitalet, så var vi blevet indlagt.

Kender endnu ikke årsagen til krampe

Godt halvanden uge efter er Malene i bedring og har ikke haft anfald siden torsdag i sidste uge, fortæller Mette Pedersen. Hun ved dog stadig ikke, hvad datteren fejlede.

- Måske det var blevet opdaget, hvis vi var blevet indlagt, siger hun.

På trods af uvisheden har Mette Pedersen det fortsat ”okay” med, at datteren ikke blev indlagt.

- Men jeg er også tæt på 40 år og har prøvet at have syge børn mange gange før. Jeg kunne forestille mig, at hvis det var mit første barn, så havde jeg været mere usikker, siger Mette Pedersen, der er mor til tre.

Der er ingen tvivl om, at havde de ikke haft RS-virus på hospitalet, så var vi blevet indlagt

Mette Pedersen, mor til Malene på 15 måneder

Mette Pedersen understreger flere gange over for TV 2, at hun ikke har en finger at sætte på datterens behandling af både sygehuset i Aabenraa og egen læge.

Ifølge formanden for landets børnelæger er det ikke sådan, at landets hospitaler må afvise alvorligt syge børn.

- Hvis der opstår noget akut med børnene, kan forældrene altid henvende sig, siger Anne Louise Bischoff.

Forventer nedgang om en måneds tid

Overlægen forventer, at epidemien med RS-virus kommer til at fortsætte en måneds tid endnu.

Sidste år var der også stor stigning i antallet af smittede med RS-virus, og epidemien var værst i september og oktober.

- Jeg vil tro, at det bliver ligesom sidste år, hvor det klinger af igen efter et par måneder. Så mon ikke det klinger af i slut-december igen, siger overlægen.

FAKTA: Hvad er RS-virus?

  • RS-virus er den hyppigste årsag til indlæggelseskrævende luftvejsinfektion hos små børn.
  • Symptomerne er de samme som ved en almindelig forkølelse med hoste. Specielt børn under 6 måneder kan udvikle besværet vejrtrækning. Det kan resultere i udmattelse, hosten, og at barnet enten ikke kan spise eller ikke har kræfterne til det. 
  • Ved 2-årsalderen har næsten alle børn haft RS-virus en gang, og halvdelen har haft det to gange.
  • Virussen forekommer hvert år ved vintertid, og i Danmark strækker sæsonen sig normalt fra november til udgangen af april.
  • I Danmark er det yderst sjældent, at børn dør af RS-virusinfektion. Men specielt hos helt små børn, for tidlig fødte børn og børn med hjerte- eller lungelidelser kan forløbet være langvarigt og kræve hjælp til vejrtrækning.

Kilde: Sundhed.dk.

Børnelægen råder forældre til at kontakte egen lægen, hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens barn er smittet med RS-virus.

Derudover skal man følge rådene, som de fleste kender fra coronatiden, med at holde børnene hjemme, når de er syge, spritte af og holde afstand til syge, siger Anne Louise Bischoff.

Det er ikke muligt at blive vaccineret mod virussen, men tidligt fødte kan få antistoffer, da det er dem, der er i størst risiko for at blive alvorligt syge.

Ét barn er på landsplan i år død i forbindelse med en alvorlig RS-infektion, viser data fra Statens Serum Institut.