Samfund

Hundredtusindvis af danskere får ikke sat vinterdækkene på

I år får mildt vejr flere til at vente med at få vinterdæk på - men det bør snart ske, siger bilbranchen.

Danskere, der kører med sommerdæk på bilen i vinterperioden, løber en risiko for at køre galt med alvorlige konsekvenser til følge.

Alligevel kørte 327.000 danskere med sommerdæk i januar i år, viser en opgørelse fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

I år har vejret indtil videre vist sig fra sin milde side, og det får mange til at vente med at montere vinterdækkene.

I en ny undersøgelse, som instituttet Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring, er 1032 personer blevet spurgt, om de seneste års milde vintre har fået dem til at ændre adfærd i forhold til at montere vinterdæk.

8,4 procent svarer, at de nu venter med at få vinterdæk på, indtil der har været nattefrost i en længere periode. 3 procent svarer, at de nu venter, til den første sne er kommet, og 4,6 procent angiver, at de slet ikke monterer vinterdæk længere.

Hvad er vinterdæk?

  • Vinterdæk har et bedre vejgreb i frost, sne og is, fordi de har et andet mønster og en anden gummiblanding end sommerdæk.
  • Der findes også helårsdæk, som er en blanding af sommerdæk og vinterdæk, og som kan bruges i både varmt og koldt vejr. Dog anbefales vinterdæk stadig, når der er tale om frost og sne.
  • Vinterdæk anbefales i Danmark i de kolde uger, mens de er lovpligtige ved kørsel i vinterføre i lande som Sverige, Østrig, Italien og Tyskland.
  • 327.000 bilister i Danmark kørte i januar i 2022 med sommerdæk trods flere dage og nætter med frost og sne.

Kilder: FDM, Samvirke og Rådet for Større Dæksikkerhed.

Man skal for alvor overveje vinterdæk nu

Hos bilejernes organisation, FDM, kan chefkonsulent Dennis Lange godt forstå, hvis nogle bilister i det relativt milde efterårsvejr har udskudt at få dækkene på.

- Men som vejrudsigten ser ud nu - og er man afhængig af bil - begynder det at ligne, at man for alvor skal overveje at få dem på, siger Dennis Lange.

Det er ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk i Danmark. Det er det til gengæld i eksempelvis Tyskland, Sverige, Østrig og Italien, når der er sne og is.

De kommende dage vil temperaturen nå ned under de gennemsnitlige 6-7 grader i døgnet, hvor det anbefales at skifte til vinterdæk.

Om natten varsles der frost.

FDM: Vinterdæk bør vore lovkrav

Holdningen hos FDM er faktisk, at vinterdæk bør være lovpligtige, når der er frostvejr. Dennis Lange forestiller sig ikke, at det skal være i en længere periode fra for eksempel 1. oktober til 1. marts.

Det bør være lovpligtigt, når der er vinterføre - frost, sne og is på vejene, siger han.

- Når der er vinterføre, er vinterdækket bare utvivlsomt det bedste dæk at køre rundt på. Det handler om fremkommelighed, og så handler det i høj grad også om trafiksikkerhed.

- Man bremser meget bedre på et vinterdæk. Det kan være forskellen på, om der sker en ulykke eller ej.