Samfund

Dagens overblik: Jorden runder otte milliarder mennesker

Kloden runder milepæl, forskudsopgørelsen er endnu vigtigere i år, og prisen på offentlig transport stiger inden længe.

Måske har du, kære læser, bemærket det: Der er blevet flere af os.

Den nyhed får du her som det første.

Velkommen til dagens overblik.

Verden har rundet opsigtsvækkende milepæl – og der kan vente svære udfordringer

Tirsdag 15. november 2022, præcis klokken 09.00 dansk tid, er der nu for første gang otte milliarder mennesker på Jorden.

At verden har rundet otte milliarder giver ikke i sig selv grund til frygt og alarm, fortæller både FN og en ekspert, som TV 2 har talt med.

- At nå otte milliarder er overhovedet ikke alarmerende. Det, der er alarmerende, er menneskehedens udvikling med udgangspunkt i den vestlige civilisation, hvor vi forbruger mere, end planeten kan opretholde, siger Ilya Kashnitsky, der er assisterende professor på SDU og forsker i demografi.

FN forventer, at det subsahariske Afrika vil fordoble dets befolkning frem mod 2050, og i 2060’erne vil det være den folkerigeste region af de områder, som FN benytter i sin fremskrivning.

Ifølge Ilya Kashnitsky er de otte lande og det subsahariske Afrika ved at gennemgå den samme udvikling, som Europa gjorde i begyndelsen af det 20. århundrede.

Vesten bruger G20-topmøde til fredsforhandlinger i Ukraine

Der bliver holdt vigtige møder på kryds og tværs på den indonesiske ferieø Bali for at gøde jorden for fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland.

- Der ligger nogle muligheder for at få gang i forhandlinger, hvis Kina og Indien slutter sig til Vesten og presser Rusland til forhandlingsbordet, forklarer Kristian Mouritzen, der er international analytiker på Berlingske, til TV 2.

Tirsdag blev krigen i Ukraine kastet ind på topmødets dagsorden, da den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, via videolink opridsede de ukrainske betingelser for fredsforhandlinger.

De vestlige lande, der støtter Ukraine politisk, økonomisk og militært i krigen, har ikke fået opbakning fra vigtige lande som Indien og Kina.

Heller ikke et land som Indonesien, der er værtsland for G20-topmødet, har villet tage stilling i konflikten.

Det er særligt vigtigt at rette i forskudsopgørelsen i år, fastslår eksperter

Tirsdag kan befolkningen rette i deres forskudsopgørelse, og der kan være meget, der har ændret sig i økonomien, og som påvirker fradragene.

Især én gruppe skal ifølge skatteekspert Henning Boye Hansen fra revisionsselskabet BDO være opmærksom på at få rettet i opgørelsen.

- Dem, der har særlig grund til at kaste et blik på forskudsopgørelsen i år, er boligejerne. Mere præcist dem, der har omlagt deres lån, forklarer han.

Renten er steget på mange danskeres boliglån. Derfor er det én af de ting, der kan ændre sig for det kommende år, og dermed noget, danskerne skal rette i forskudsopgørelsen.

Prisen på offentlig transport stiger i 2023

Det vil fra næste år blive dyrere at køre med bus, tog og metro på Sjælland.

Fra 15. januar 2023 sættes priserne nemlig op, så det i gennemsnit bliver 4,9 procent dyrere at køre med offentlig transport sammenlignet med i år.

Det oplyser Din Offentlige Transport (DOT), der består af trafikselskaberne DSB, Metroselskabet og Movia, i en pressemeddelelse.

- Ligesom alt andet stiger omkostningerne til at levere god kollektiv transport også markant i øjeblikket, siger DOT's bestyrelsesformand, Marlene Holmgaard Friis, i pressemeddelelsen.

Finanstilsynet har ansvar for tilsyn med ulovlige lån på Facebook, mener partier

Der bliver ikke ført tilsyn med de lukkede grupper på Facebook, hvor private låner penge til hinanden til skyhøje og ikke mindst ulovlige renter. Nu peger en række partier på Finanstilsynets ansvar.

Tidligere har Finanstilsynet holdt øje med aktiviteten i de lukkede lånegrupper, men det gør det ikke længere, har tilsynet oplyst i et skriftligt svar til TV 2.

Det er dybt kritisabelt, for det er tilsynets opgave at holde øje med det private lånemarked på Facebook, siger både Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, og medlem af Folketinget for Enhedslisten, Pelle Dragsted.

- Det er stærkt bekymrende. Da vi lavede aftalen om kviklån, bad vi Finanstilsynet om at holde øje med det her, og det er jeg selvfølgelig noget skuffet over, at de er holdt op med, siger Thorsten Schack Pedersen til TV 2.