Samfund

Danskere opsøger risikable lån på Facebook – sådan kan du i stedet låne penge

Tusindvis af danskere låner penge fra private i Facebook-grupper. Men hvilke andre muligheder er der for at låne penge?

I lukkede Facebook-grupper låner tusindvis af danskere penge af og til hinanden. Det har TV 2 afdækket mandag.

Fælles for grupperne er, at renten er ekstremt høj og ligger på 50 procent og op. Mange af medlemmerne fortæller, at lånene fra private er deres sidste udvej. Enten, fordi de ikke kan spørge familie eller venner, eller fordi de er registreret i RKI.

Men uanset hvor stram økonomien er, fraråder cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen altid at ty til private lån.

I stedet kommer han her med råd til, hvilke andre muligheder der er for at låne penge.

Opsøg kommunen

Morten Brun Pedersen deler gruppen af personer, der låner penge af private på Facebook, op i to.

Den første gruppe omtaler han som dem, hvor økonomien hænger i laser.

Hans anbefalinger til denne gruppe indebærer først og fremmest at benytte sig af de sædvanlige spareråd. Det indebærer blandt at skrue ned for mad-, energi- og transportområdet de steder, hvor man kan.

Her er cheføkonomens tre bedste sparetip:

  1. Skru ned for energien  Sænk rumtemperaturen, fyld opvaske- og vaskemaskinen helt op eller skil dig af med unødvendige energislugere i dit hjem, for eksempel et gammmelt køleskab. 
  2. Skær ned på madforbruget – Drop impulsive køb, lav en madplan og køb varer, der for eksempel er sat ned på grund af sidste salgsdato. 
  3.  Spar på transporten – Tag cyklen i stedet for bilen, kør langsommere og fyld bilen op med flere personer. 

Hvis man derimod er så langt ude, at man for eksempel ikke har råd til medicin eller ikke kan skaffe mad på bordet til ens børn, anbefaler cheføkonomen at gå til kommunen.

- Det er ikke på lånemarkedet, at de her problemer skal løses, der må man opsøge kommunen, for så er det et socialt problem, siger han.

Et sidste råd til gruppen, der kun hænger i med det yderste af neglene rent økonomisk, er ifølge Morten Bruun Pedersen at benytte sig af gældsrådgivning.

En gældsrådgiver kan blandt andet hjælpe med at forhandle bedre afdragsordninger igennem, så der kan ifølge cheføkonomen være flere penge at hente for nogle.

Sig til dine venner og familien, at du bliver nødt til at skrue ned for blusset

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom ved Forbrugerrådet Tænk

Forbrugslån over privatlån

Den anden gruppe af danskere, som kan finde på at låne penge på private Facebook-grupper, gør det, fordi det er nemt, og fordi de bliver lokket, fortæller Morten Bruun Pedersen.

Og han har særligt ét godt råd til dem: lad være.

I stedet anbefaler han denne gruppe at gå i banken, hvor de kan få et lån, som de rent faktisk har råd til at have.

- Så kan det være, at banken siger, at du ikke har råd til at have et lån, og det skal du tænke meget alvorligt over. For så er det nok, fordi du ikke skal have et lån, understreger cheføkonomen.

Hvis man på trods af bankens nej alligevel mener, at ens økonomi kan holde til et lån, er et forbrugslån at foretrække over et privatlån – også selvom Morten Bruun Pedersen normalt ikke vil anbefale et forbrugslån.

Et godt tip er dog kun at henvende til forbrugslånsvirksomheder, der kreditvurderer, siger Morten Bruun Pedersen. Det vil sige, at virksomhederne sikrer sig, at deres kunder er i stand til at betale deres lån tilbage.

Hvad er et forbrugslån?

Forbrugslån er et lån, der – som navnet antyder – tages til forbrug. Det er ikke er bundet til for eksempel dit hus eller din bil, og du behøver som udgangspunkt ikke oplyse, hvad du skal bruge lånet til. Af den grund er det også et dyrere lån.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Et forbrugslån kræver dog en vis form for fremsynethed. For ifølge Morten Bruun Pedersen vil ens økonomi typisk være ekstra belastet i de år, hvor man afdrager på forbrugslånet, og det er ikke alle, der har råd til det.

- Man skal altid tænke, at hvis man ikke har 2000 kroner i dag, så har man måske heller ikke 2000 kroner at betale tilbage med i morgen, siger han.

Vær ærlig omkring din situation

Et fælles råd til begge grupper knytter sig til den kommende juletid, som for mange er lig med en forbrugsfest.

Ifølge Morten Bruun Pedersen er der nemlig tradition for, at man skruer hinandens forventninger op, jo tættere juleaften nærmer sig, og dermed bruger penge, man ikke har.

Derfor anbefaler han de danskere, som er særligt ramt på pengepungen i år, at være ærlige omkring deres situation.

- Sig til dine venner og familien, at du bliver nødt til at skrue ned for blusset, hvad angår julegaver og -frokoster. Det kan være, at dem, du tror, har mere end dig, faktisk står i samme situation.