Samfund

Dagens overblik: Tidligere EB-journalist idømt tre års fængsel for krænkelser af børn

En dom er faldet i pædofilisag, Zelenskyj besøger generobret storby, og Venstre-profil forlader Folketinget.

Det er mandag, og endnu en nyhedsuge er skudt i gang.

Her er et nøje kurateret udpluk af dagens nyheder.

Velkommen til dagens overblik.

Tidligere Ekstra Bladet-journalist idømmes fængsel

En 47-årig tidligere journalist fra Ekstra Bladet er blevet idømt tre år og seks måneders fængsel i en sag om seksuelle krænkelser mod mindreårige.

Anklageren havde ellers krævet forvaring, men med stemmerne seks for og seks imod undslap han den hårdere dom. Anklageren havde krævet mindst seks års fængsel til manden, men det var retten ikke enig i.

Han forbydes i mange henseender at være i kontakt med børn og unge under 18 år og må ikke bo under samme tag som børn og unge under 18 år. Han skal ligeledes betale for sagens omkostninger og erstatning i forskellige størrelser til en række ofre.

Manden blev anholdt i april 2021, og sagen mod ham begyndte i Roskilde i august året efter. Der er ikke navneforbud i sagen, men TV 2 bringer ikke mandens navn af hensyn til hans børn, som er en del af sagen.

Pence: Trump bragte mig og min familie i fare 6. januar

Stormløbet på Kongressen i Washington D.C. 6. januar sidste år står som en mørk dag for USA's demokrati.

Høringer og retssager er stadig i gang for at placere ansvaret. En del af det ligger hos daværende præsident Donald Trump, siger daværende vicepræsident Mike Pence i et interview med ABC News.

Præsidenten var ifølge vicepræsidenten medvirkende til at opildne den vrede folkemængde.

- Præsidentens ord var uforsvarlige, og hans handlinger var uforsvarlige. Præsidentens ord den dag til vælgermødet (inden stormløbet på Kongressen, red.) bragte mig og min familie og alle i kongresbygningen i fare, siger Mike Pence i interviewet.

Karen Ellemann forlader Folketinget

Karen Ellemann (V) forlader Folketinget.

Hun skal i stedet være generalsekretær for Nordisk Ministerråd fra januar 2023. Det skriver Venstre i en pressemeddelelse.

- Det er en drømmeopgave for mig. Og jeg er umådelig stolt over at få muligheden for at stå i spidsen for Nordisk Ministerråd. Men det er også med stort vemod og et kæmpe stik i hjertet, at jeg forlader Folketinget, hvor jeg har været så privilegeret at være folkevalgt medlem for Venstre i 15 år, skriver Karen Ellemann.

Karen Ellemann har blandt andet været social- og indenrigsminister, miljøminister samt minister for ligestilling og fiskeri og for nordisk samarbejde. Hun har også været gruppeformand for Venstre og medlem af Folketingets Præsidium og næstformand for Folketinget.

Zelenskyj vender tilbage til befriet storby i triumf

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, besøgte mandag den befriede by Kherson, som de russiske besættelsesstyrker trak sig ud af for få dage siden.

- Vi vender tilbage. Vi hejser vores flag, sagde han, da han viste sig på byens centrale Svoboda-plads, der huser byens centrale administrationsbygning.

Storbyen Kherson har været under russisk besættelse siden februar i år, men i krigens niende måned er størstedelen af området nu i ukrainsk besiddelse.

Kherson er et af de områder, som Rusland annekterede ved en såkaldt folkeafstemning, som i størstedelen af den vestlige verden anses for komplet ugyldig.

Putins talsmand, Dmitrij Peskov, afviser mandag at kommentere Zelenskyjs besøg i Kherson. Han siger blot, at "dette område er en del af Rusland".

Twitter-betalingskrav volder virksomheder problemer

Verdens rigeste mand og Tesla-direktør Elon Musks overtagelse af Twitter har skabt store problemer for en række børsnoterede virksomheder.

Musk har nemlig indført muligheden for, at brugere på det sociale medie kan købe en blåstempling, der vidner om, at vedkommendes profil er verificeret. Også selvom det ikke er tilfældet.

I sidste uge måtte flere virksomheder desperat se til, mens falske konti udgav sig for at være virksomhederne på Twitter.

Personerne bag de falske konti havde altså kunnet købe sig til det "blå flueben" ved at betale otte dollars om måneden svarende til 60 danske kroner.

Blandt andre våbenproducenten Lockheed Martin, medicinalvirksomheden Eli Lilly såvel som Musks egne virksomheder Tesla og SpaceX er blevet udsat for de falske profiler.