Satellitbilleder afslører to "mørke skibe" kort før gaslækager

Det er usædvanligt med så store mørke skibe, siger direktør.

I dagene inden den formodede sabotage på naturgasledningerne Nord Stream 1 og 2 sejlede to såkaldte ”mørke skibe” forbi en af lækagerne.

Det viser en dataanalyse fra det amerikanske satellitovervågningsfirma SpaceKnow, skriver techmagasinet Wired, som har set analysen.

SpaceKnow har ved hjælp af en såkaldt SAR – synthetic-aperture radar – kunnet dokumentere to forskellige skibe på 95-130 meters længde, da de sejlede tæt på den første Nord Stream 2-lækage.

Ingen af skibene udsendte positionssignaler, og var derfor usynlige på vigtige navigationssystemer og dermed "mørke".

- De havde deres sendere slukket, hvilket betyder, at der ikke var information om deres bevægelser, og at de forsøgte at holde information om deres position og generelle information skjult, siger direktøren i SpaceKnow, Jerry Javornicky, til Wired.

Usædvanligt med så store mørke skibe

Satellitbillederne er taget ved hjælp af radiobølger, som viser aftegninger, når de rammer metal.

Men selvom de to fartøjer lyste op på billederne, var det nærmest det eneste sted, de var synlige.

Ingen af de to skibe udsendte signaler gennem det automatiske identifikationssystem (AIS), der fortæller deres navn, position, rute, last og lignende, hvilket ellers er et lovkrav for alle større skibe.

Ifølge Martin Dommerby Kristiansen, der er direktør i danske Gatehouse Maritime, som specialiserer sig i skibsovervågning, tyder størrelsen på de mystiske fartøjer på, at der må være tale om enten store militærskibe eller civile fartøjer på størrelse med fragtskibe. Det siger han til Berlingske.

- Det er usædvanligt med så store mørke skibe. Så er det nok et ønske om, at man ikke vil ses. Det er sjældent, at AIS falder ud. Typisk er det en bevidst handling, som ligger bag, siger Jerry Javornicky.

Wired har forelagt dataene for militæralliancen NATO.

Her vil talsperson Oana Lungescu ikke officielt forholde sig til oplysningerne men bekræfter, at eksplosionerne i NATO's øjne var "forsætlige og uansvarlige sabotageaktioner".

Endnu ikke bekræftet, hvem der står bag

Selvom efterforskningen af gaslækagerne på de to rørledninger snart går ind i sin anden måned, er det stadig småt med oplysninger i sagen.

Både Danmark, Sverige og Tyskland efterforsker de i alt fire lækager, og samtidig har selskabet bag Stream 1 haft skibe i området.

Mens at der i Vesten spekuleres i, om det er Rusland, der står bag, har Rusland selv skudt skylden for ”terrorangrebet” på en britisk flådeenhed.

Det afvises pure af det britiske forsvarsministerium, som kalder det en ”falsk påstand” fra russerne.