Region kritiserer kraftigt hændelse med benamputeret kagemand

For at rose indsats med plan om amputationer blev benamputeret kagemand serveret. Ikke i orden, mener region.

Koncerndirektion i Region Sjælland udtaler kras kritik af, at der i september i regi af regionen blev serveret en kagemand, der fremstod benamputeret.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra regionen onsdag aften.

- Koncerndirektionen tager på det kraftigste afstand fra hændelsen, står der blandt andet.

Kagen blev serveret i Region Sjællands tværgående center - Sundhedsstrategisk Planlægning - og det var ikke uden grund, at kagemanden var lavet, så det lignede, den havde fået foretaget en benamputation.

Ville fejre handlingsplan

Det var for at anerkende medarbejdernes arbejde med en handlingsplan om karkirurgi og benamputationer.

Men det stemmer på ingen måde overens med regionens værdier om at agere professionelt, og at borgere og patienter skal kunne have tillid til regionen, står der i udtalelsen.

- Den lokale ledelse har efterfølgende undskyldt og beklaget, at der har været udvist dårlig dømmekraft, skriver koncernledelsen, der mener, at 'så dårlig dømmekraft' kan svække borgeres og samarbejdspartneres tillid.

En større sag på tværs af regioner om benamputationer har i forvejen peget på nogle processer og forretningsgange, der skal forbedres, lyder det fra regionen.

- Det er derfor også helt centralt, at alle ansatte arbejder målrettet og professionelt med at håndtere de forskellige dele af sagen, udtaler koncernledelsen.

Flere unødvendige amputationer

Handlingsplanen blev iværksat, fordi en større sag om benamputationer, der muligvis kunne være undgået, begyndte at rulle i foråret. Her landede en ekstern rapport på bordet hos Region Midtjylland.

Den pegede på, at op mod 47 patienter om året muligvis kunne have undgået eller udskudt deres amputation, hvis de på et tidligere tidspunkt i forløbet havde fået den nødvendige behandling.

Og Region Midtjylland var ikke ene om muligvis at have begået fejl. Også i eksempelvis Region Sjælland kan der være foretaget amputationer, som måske kunne være undgået med hurtigere forebyggende behandling.

Blandt andet speciallæger har derfor været ved at gennemse 150 sager om amputationer for at se, om nogle patienter kunne være berettiget til erstatning.

I sidste måned kom det frem, at fem patienter i regionen kunne have grundlag for at søge erstatning for et muligvis mangelfuldt patientforløb.

Koncernledelsen er blevet opmærksom på kagemanden om eftermiddag den 9. november, skriver den. Udtalelsen med skarp kritik er dermed kommer nogle timer senere.

Ved du noget?

Hvis du har viden om sagen, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du er velkommen til at sende en mail til 1234@tv2.dk.