Københavns Lufthavne har overskud, men ser sorte skyer forude

Københavns Lufthavne har overskud på 234 millioner kroner før skat i tredje kvartal og er ude af den værste krise.

En voksende rejselyst har været med til at sikre Københavns Lufthavne et overskud på 234 millioner kroner før skat i tredje kvartal.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse mandag.

Det er første gang i to år, at Københavns Lufthavne præsterer et overskud i tredje kvartal. Ifølge administrerende direktør Thomas Woldbye er Københavns Lufthavne på vej ud af det, der omtales som selskabets værste krise i nyere tid.

- Selvom energikrise, krig, inflation og risiko for covid-19-varianter skaber fornyet usikkerhed, er det forventningen, at årets regnskab samlet ender i et plus på 125-225 millioner kroner, siger han i pressemeddelelsen.

De sorte tal på bundlinjen i tredje kvartal medfører, at selskabet lander på et overskud på 221 millioner kroner før skat for årets første ni måneder.

- Så det ser ud til at lysne for luftfarten trods mange mørke skyer i horisonten. Det går bedre – men vi er bestemt ikke i mål endnu, siger Thomas Woldbye.

Corona gav udfordringer

Omsætningen landede for tredje kvartal på 1071 millioner kroner, hvilket er 71 procent højere end i samme kvartal sidste år.

Det er dog svært at sammenligne perioderne direkte, da restriktioner som følge af coronapandemien har skabt udfordringer for selskabet.

I 2020 og 2021, hvor pandemien buldrede, opbyggede Københavns Lufthavne et underskud før skat på næsten 1,5 milliarder kroner, og der blev lånt 2,2 milliarder kroner for at holde lufthavnen i gang og foretage nødvendige investeringer, oplyser selskabet.

Og det bliver ifølge den administrerende direktør svært at balancere at betale gæld tilbage, samtidig med at der skal investeres i lufthavnen, så den kan forblive et attraktivt knudepunkt i Nordeuropa.

- Det er en meget stor udfordring, siger Thomas Woldbye.

Københavns Lufthavne forventer at have foretaget investeringer for cirka 950-1000 millioner kroner i 2022.

I foråret og sommeren i år er antallet af passagerer og flyvninger øget, og i årets første ni måneder har 16 millioner passagerer benyttet lufthavnen. Den stigende rejselyst, lufthavnen oplever, har gjort, at der er ansat 500 nye medarbejdere.

I øjeblikket arbejder omkring 2350 personer i lufthavnen, hvilket stadig er et stykke fra de næsten 2700, som arbejdede der, inden pandemien lukkede Danmark ned.