Herlufsholm anmelder 30 ĂĄr gammel sag til politiet

Politiet er i færd med at vurdere sager om vold, trusler og sædelighedsforbrydelser på sjællandsk kostskole.

Herlufsholm Skole overdrager oplysninger om en 30 år gammel hændelse til politiet.

Det oplyser kostskolens rektor, Gitte Nørgaard, i en pressemeddelelse.

Rektoren vil ikke oplyse, hvad der konkret er sket, men sagens detaljer er ifølge rektoren så alvorlige, at sagen hører til hos politiet.

- Da der i sagens natur er tale om stærke personlige beretninger delt i fortrolighed, kan jeg ikke komme ind på detaljerne, siger Gitte Nørgaard.

- Men selvom indberetningen handler om oplevelser for længe siden, så er de af en karakter, der gør, at vi ikke er i tvivl om, at politiet bør undersøge dem nærmere og vurdere, om der stadig kan rejses en sag.

Politiet bekræfter

Kim Kliver, der er politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, bekræfter over for TV 2, at de i morges fik en anmeldelse fra Herlufsholm. Men hvad den handler om, vil han ikke fortælle.

- Nu skal vi have tid til at kigge pĂĄ den, siger Kim Kliver.

Efter TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder', der blev sendt i forĂĄret, modtog politiet 36 henvendelser og oprettede 25 anmeldelser baseret pĂĄ dem.

- Af dem er der stadig 14 sager, vi efterforsker. Det handler om vold, trusler og sædelighedsforbrydelser, siger Kim Kliver.

Siger undskyld til tidligere elever

Sagen er blevet indberettet af en tidligere elev på kostskolen. Det er sket i forbindelse med den uvildige advokatundersøgelse, der blev sat i gang efter dokumentaren 'Herlufsholms Hemmeligheder'.

Det er ikke den eneste sag, der er blevet indberettet, oplyser kostskolen, men det fremgĂĄr ikke, hvor mange sager det drejer sig om.

Flere af indberetningerne handler om elevers oplevelser i slutningen af 1980’erne og starten af 1990’erne. Indberetningerne efterlader ingen tvivl om, at elever på kostskolen har udvist en adfærd, som "ikke kan forsvares eller retfærdiggøres", slår Gitte Nørgaard fast.

- Der er desværre elever, der har været udsat for oplevelser, som ikke hører nogen steder hjemme. I stedet for gode minder er de kommet fra skolen med ar på sjælen. Herlufsholm svigtede sit ansvar for at gribe ind og sikre en tryg skolegang for alle, siger Gitte Nørgaard i pressemeddelelsen.

Derefter undskylder hun.

- Det vil jeg på skolens vegne gerne give en oprigtig og dybfølt undskyldning for.

Undersøgelse viser hyppig mobning på Herlufsholm

Foruden de indberettede sager er det også kommet frem via advokatundersøgelsen, at der er et højere niveau af mobning på Herlufsholm Kostskole end på andre skoler.

Derfor får Herlufsholm og skolens daværende rektor, Flemming Zachariasen, kritik for i foråret og sommeren 2019 over for skolens bestyrelse at nedtone den nationale trivselsundersøgelses resultater i forhold til mobning.

I den uvildige undersøgelse konkluderes det også, at der fortsat er et problem med mobning i 2022.

Historierne blev ved

Det var i foråret, at TV 2 viste dokumentaren ’Herlufsholms hemmeligheder’.

Her stod tidligere elever frem og fortalte om en ”sadistisk kultur” med mobning, krænkelser og vold på skolen.

Ledelsen på eliteskolen nord for Næstved bakkede først den daværende rektor, Mikkel Kjellberg, op. I dokumentaren sagde han blandt andet, at der kan foregå ting, som ikke skal foregå, når man har mange unge mennesker samlet

- Det foregĂĄr pĂĄ Herlufsholm Skole. Det foregĂĄr pĂĄ andre skoler. Det foregĂĄr mange steder i samfundet.

Men få dage senere var der ikke længere opbakning, og Mikkel Kjellberg blev fyret, det udskældte præfektsystem blev droppet, og sovesale var nu frivillige. Men historierne om Herlufsholm blev ved med at komme, og den advokatundersøgelse, som i dag blev offentliggjort, blev sat i gang.

På et ekstraordinært møde 25. juni besluttede bestyrelsen for Herlufsholm at træde tilbage. Siden er der både kommet en ny rektor, ny formand og en helt ny bestyrelse til.

Parallelt har kongehuset været under beskydning, fordi prins Christian sidste år gik på skolen, og prinsesse Isabella var skrevet op til at begynde efter sommerferien. Men til sidst besluttede også kongehuset, at de to skulle finde nogle andre skoler at gå på.