Folkeafstemning 2022

Prognose: Alternativet er over spærregrænsen

En turbulent valgperiode giver nu pote for Folketingets grønne parti.

Alternativet står til at komme i Folketinget med 6 mandater og 3,6 procentpoint af stemmerne.

Det viser en prognose, som Megafon har lavet for TV 2 på baggrund af de 20,8 procent af de optalte stemmer.

Det grønne parti står altså til at få ét mandat mere, end de fik ved seneste folketingsvalg i 2019. Det er nogenlunde i tråd med TV 2s exitpoll tidligere på aftenen.

Prognose

En prognose er en forudsigelse af, hvordan valgresultatet vil ende. Megafons prognose for TV 2 beregnes på baggrund af både exitpolldata og optalte stemmer. En exitpoll er en meningsmåling foretaget blandt vælgere, der har stemt. Prognosen vil løbende blive justeret og blive mere præcis, i takt med at stemmerne bliver talt op.

Det er nok de færreste, der havde fantasi til at forestille sig det scenarie. Det fortæller TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren.

- Det er en kraftpræstation, at Alternativet ser ud til at få et bedre valg end sidst. For få måneder siden var der ikke mange, der havde troet, at partiet overhovedet ville komme over spærregrænsen.

Valgets joker

Alternativet har nemlig været igennem en turbulent valgperiode, hvor partiet har ligget lige omkring spærregrænsen valgkampen igennem. Derfor har der været ekstra meget på spil for det grønne parti.

Flere eksperter har spået, at hvis partiet kommer i Folketinget, kan alternativisterne afgøre valget og sikre rød valgsejr. På den måde er Alternativet den største joker på valgaftenen.

- Det, at partiet ser ud til at komme i Folketinget igen, kan være med til at afgøre valget, fordi det kan sikre Mette Frederiksen og de røde partier et flertal, lyder det fra Jesper Vestergren.

Stemmerne bliver fortsat talt op, og det endelige resultat kan fortsat se anderledes ud, end prognosen spår.

I valgkampen har partiet blandt andet forsøgt at tilbageerobre den grønne dagsorden. Og så er den grønne fløjs superstjerne, Uffe Elbæk, tilbage i partiet, mens de kort tid inden folketingsvalget fusionerede med partiet Grøn Alliance, som er en sammenlægning af Veganerpartiet og De Grønne.

Et parti sprængt i to

Alternativet blev første gang repræsenteret i Folketinget efter valget i 2015, hvor partiet med den karismatiske stifter Uffe Elbæk i front stormede ind med ni mandater.

Siden da er det nærmest kun gået en vej for Alternativet: Nedad.

Ved det følgende valg i juni 2019 opnåede partiet 3,0 procent af stemmerne og mistede derved 4 mandater.

Kort efter valgnederlaget meddelte Uffe Elbæk sin afgang som partiformand og smuttede og stiftede partiet Frie Grønne med to andre medlemmer af Alternativet. Rasmus Nordqvist meldte sig desuden ind i SF.

Således blev partiet sprængt i to, og Torsten Gejl blev som den eneste siddende for Alternativet i Folketinget og kæmpede som en veritabel enmandshær. Han har derfor haft hele 50 ordførerskaber, hvilket er uhørt mange.

Den nuværende partileder, Franciska Rosenkilde, er den tredje leder for partiet på bare tre år.