Folketingsvalg 2022

Overraskende mange stemmer er ugyldige: Sådan sætter du krydset korrekt

Ved seneste folketingsvalg var 38.000 stemmer ugyldige. TV 2 har samlet et par huskeregler, hvis din stemme skal have indflydelse på valget.

Må man stemme med en smiley eller sætte krydset med en glimmertusch? Må man tage en selfie i stemmeboksen eller tage et barn med derind? Og hvad nu, hvis man fortryder sit kryds?

Over 3,5 millioner forventes i dag at strømme til valgstederne for at sætte deres kryds på stemmesedlen, men mange vælgere får aldrig indflydelse, fordi deres stemme erklæres ugyldig. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Der er kun én måde at sætte et rigtigt kryds på, men der er mange veje til at gøre stemmesedlen ugyldig. Ved seneste folketingsvalg i 2019 skete det knap 38.000 gange.

Du kan her læse om, hvad du skal huske, og hvad du skal undgå, hvis du vil sikre dig, at din stemme tæller ved dette års folketingsvalg.

Sådan sætter du krydset korrekt

  1. Sæt kun ét kryds

    Ser man bort fra blanke stemmer, var vælgere, som havde markeret deres stemme med et andet mærke end et kryds i afkrydsningsfeltet, den største årsag til ugyldige stemmer afgivet i stemmeboksen ved valget i 2019.

    Du må altså kun sætte ét kryds på stemmesedlen. Det skal enten være ud for den kandidat eller det parti, du stemmer på. Et kryds kan være et "X" eller et "+". Du må ikke tegne en smiley eller et hjerte, skrive et bogstav eller lave en cirkel.

    Dit kryds må ikke være uden for felterne på stemmesedlen. Du må heller ikke skravere feltet eller fylde det helt ud.

  2. Lad glimmertuschen blive hjemme

    Der er kuglepen eller blyant i stemmeboksen, men du må gerne bruge din egen. Du skal dog lade guld- eller glimmertuschen blive hjemme og bruge en neutral farve. Man må nemlig ikke kunne identificere din stemmeseddel. Så bliver den nemlig ugyldig og tæller ikke med. Derfor må du heller ikke tegne eller skrive navn på stemmesedlen.

  3. Drop selfien ved krydset

    I Danmark har vi stemmehemmelighed. Det betyder, at du ikke må tage en selfie eller et foto med din udfyldte stemmeseddel.

    Det er blandt andet for at sikre, at man ikke kan sælge sin stemme eller blive presset til at stemme på et bestemt parti eller en bestemt kandidat, fortæller valgkonsulent i Indenrigs- og Boligministeriet Christine Boeskov.

    Du må dog gerne tage en selfie med din stemmeseddel, inden du udfylder den. Du må også gerne fortælle dine venner, hvem du stemmer på.

  4. Kun små børn tilladt i boksen

    I valglovgivningen står der, at vælgerne skal være alene i stemmeboksen, og for at værne om stemmehemmeligheden er der opsat gardiner.

    Derfor skal børn som udgangspunkt ikke med ind og stemme med deres forældre, lyder det fra valgkonsulent Christine Boeskov.

    - Tommelfingerreglen er, at hvis børnene er store nok til at kende bogstaverne i alfabetet, så er de for store til at komme med ind i stemmeboksen, siger valgkonsulenten.

    Det skyldes, at barnet kan gengive, hvad man har stemt, og dermed bliver stemmehemmeligheden kompromitteret.

    - Men selvfølgelig må man tage sine børn med ned på valgstedet og tale med dem om, hvordan man stemmer, siger Christine Boeskov.

  5. Om igen

    Hvis du skriver forkert eller kommer til at rive stemmesedlen i stykker, kan du få en ny stemmeseddel. Men det kan du selvfølgelig kun, hvis du ikke allerede har lagt stemmesedlen i stemmekassen.

  6. En blank stemme

    Hvis du ikke ønsker at stemme på nogen af kandidaterne, skal du putte stemmesedlen i stemmekassen uden at udfylde den. Det betyder, at du stemmer blankt.

    En blank stemme er ugyldig, men den vil stadigvæk tælle med i det samlede antal afgivne stemmer og i det samlede tal for valgdeltagelsen. Ifølge Danmarks Statistik stemte 27.781 danskere blankt i 2019. Det svarer til 0,8 procent af de 3,48 millioner afgivne stemmer.

    Nogle vælgere bruger blanke stemmer til at vise, at de støtter op om demokratiet, men ikke ønsker at stemme på nogle af de mulige partier eller kandidater.

Ved du stadig ikke, hvilken kandidat eller hvilket parti du skal sætte dit kryds ved? Så tag vores kandidattest her og find ud af, hvem du er mest enig med.

Følg Folketingsvalget hele dagen her på TV 2 PLAY.