TV 2 Echo

Samfundet mangler folk som 19-årig kvindelig lastbilchauffør

19-årig ung kvinde håber at kunne inspirere andre unge til at turde gå imod strømmen, når det kommer til valg af både uddannelses- og karrierevej.

Manglende arbejdskraft er blandt de største udfordringer i det danske samfund i dag.

Sådan lød konklusionen efter Dansk Industri (DI) i september lavede en undersøgelse med svar fra 8000 små og store virksomheder.

Problemet gælder ikke mindst i transportbranchen.

19-årige Emmelie Wallentin Carlsen er en ung kvinde, der til daglig har de danske landeveje som arbejdsplads.

Nu håber hun, at hun kan være med til at inspirere andre til at gå en mere erhvervsfaglig uddannelsesvej.

Countrymusik i højttalerne

Emmelie Wallentin Carlsen har aldrig to arbejdsdage, der er ens. Og sådan foretrækker hun det.

- Jeg elsker friheden ved at være lastbilchauffør, siger den 19-årige kvinde til TV 2 ECHO.

Den bedste følelse er ifølge hende, når hun sidder i førerhuset på sin lastbil og kører land og rige rundt, mens hun lytter til musik, der pumper ud af højttalerne.

Sangen 'Driving My Life Away' af Robby Liongo hører til blandt favoritterne. For hende skal det helst være noget countrymusik eller noget musik med lidt bas i.

- At være lastbilchauffør er et livslangt roadtrip. Og så får jeg endda løn for det, fortæller Emmelie Wallentin Carlsen, der føler, hun har fundet sit kald.

At hun lige netop er havnet der i lastbilens førerhus, kommer dog ikke som den helt store overraskelse.

Opbakning hjemmefra, skepsis udefra

Den 19-årige lastbilchauffør er nemlig på mange måder vokset op med benzin i blodet.

Både hendes far og mor har kørt lastbil, og hun husker i dag tilbage på lange ture med sin far, hvor de sammen jagtede is undervejs på landevejene.

De skal konstant bevise deres værd

Henriette Kjær, politisk chef, ITD

Hjemmefra har der derfor også været opbakning til Emmelie Wallentin Carlsens beslutning om at gå ad lige netop lastbilvejen, men udefra er hun derimod til tider blevet mødt af skepsis.

- I folkeskolen så jeg det ikke som en mulighed. Jeg hørte folk sige: "hvis ikke du kan blive andet, kan du altid blive lastbilchauffør". Det var som om, det var nederst i hierarkiet, fortæller den unge lastbilchauffør.

Både lærere og andre voksne har i hendes opvækst fortalt hende, at hun burde overveje at gå ad en lidt anden vej. For hvorfor blive lastbilchauffør, når du er en ung pige?

Forskel på kønnene

Netop kønsstereotyperne hører til blandt branchens udfordringer, hvis man spørger Henriette Kjær, politisk chef i brancheorganisationen for den danske vejgodstransport, ITD.

- Flere af de unge kvinder, der vil være lastbilchauffører føler, at de skal retfærdiggøre deres evner. Mændene siger: "det kan du da ikke klare", så de skal konstant bevise deres værd, siger Henriette Kjær til TV 2.

Brancheorganisationen peger på, at de kvindelige lastbilchauffører i dag udgør to procent af det samlede antal chauffører.

Der er ifølge hende derfor et kæmpe potentiale for at få flere kvinder ind i branchen.

Brancheorganisationen for den danske vejgodstransports nyeste tal viser, at vi i Danmark lige nu mangler et sted mellem 7-10.000 lastbilchauffører.

Skal tiltrække flere unge

Transportbranchen er, ligesom resten af samfundet, hårdt ramt af den høje beskæftigelse, der gør, at der mangler en masse arbejdskraft.

Det er derfor nødvendigt, at branchen bliver bedre til at tiltrække og rekruttere nye unge chauffører som Emmelie Wallentin Carlsen, fortæller Henriette Kjær.

- Vi har en aldrende arbejdsstyrke. Vores chauffører er højt oppe i årene, og flere begynder at gå på pension nu.

Det aldrende billede i lastbilbranchen er også noget den 19-årige lastbilchauffør har bemærket.

- Jeg møder ikke så tit unge, der også er lastbilchauffører. Flere af dem, jeg arbejder sammen med, har heller ikke langt igen, til de kradser af, fortæller Emmelie Wallentin Carlsen.

Inspiration til unge og kvinder

Den unge lastbilchauffør håber, at hun kan være med til at inspirere andre til også at gå ned ad lastbilvejen. Både andre unge mennesker, men også især kvinder.

Som lille, beskriver Emmelie Wallentin Carlsen, at de andre børn i skolen ville være astronauter og prinsesser. Hun håber dog, at der i fremtiden vil være flere, der siger: "jeg vil være lastbilchauffør".

- Nogle kan måske tænke, hvorfor jeg er med til at blæse det her op. Men det er et reelt problem, og jeg synes, det er vigtigt, at der kommer fokus på det her.

I 2030 anslås det lige nu, at industriens erhvervsuddannelser står til at mangle 50.000 hænder.