Ny medicin kan forlænge kræftsyg mors liv, men hun må ikke få den
Ung mor fra Aarhus er uhelbredeligt syg med kræft. Hun har fået afslag på en medicin, der kan forlænge hendes liv med begrundelsen, at den er for dyr.
Nanna og Jakob Jørgensen havde kun været forældre i få dage, da deres lykkeboble brast.
Den nybagte mor fandt en knude i sit ene bryst, som viste sig at være brystkræft.
Sønnen var kun seks uger gammel, da hun fik den første kemobehandling.
Siden har 33-årige Nanna Jørgensen været igennem tre års behandlinger – stort set uden effekt – og kræften har spredt sig til knoglerne.
I dag anses hun som uhelbredeligt syg.
- Det har været ekstremt hårdt, specielt med tanke på vores søn, der måske ikke kommer til at have sin mor gennem sin barndom, fortæller Jakob Jørgensen.
Et lægemiddel, som benyttes i flere lande, har potentialet til at forlænge Nanna Jørgensens liv, men det er ikke godkendt som standardbehandling i Danmark.
Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital har indstillet hende til behandling med lægemidlet, men hun fik afslag af Region Midtjylland.
I afslaget lyder det, at ”det vurderes, at prisen er for høj i forhold til effekt og alvorligheden af bivirkninger”.
- Det gør rigtig ondt. At det sådan set ikke er noget fagligt, der gør, at de afviser. Det er simpelthen bare, at de mener, at den er for dyr – at de ikke tænker, at mit liv er dét værd, forklarer Nanna Jørgensen.
Dyr behandling
Der er tale om lægemidlet Trodelvy.
Det er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur og er standardbehandling i lande som Sverige og England.
Herhjemme er det fortsat under behandling af Medicinrådet, der er et uafhængigt råd, der udarbejder anbefalinger af, hvilke nye lægemidler der skal være mulige standardbehandlinger på landets sygehuse.
Rådet skal vurdere, om der er et rimeligt forhold mellem værdi af lægemidlet og omkostningerne ved det.
Et års behandling med Trodelvy kan koste op mod en million kroner.
Det er et beløb, som en almindelig familie aldrig selv ville kunne betale, og derfor mener Nanna Jørgensens mand, at samfundet burde prioritere at hjælpe de familier, der bliver ramt af kræftsygdommen.
- Det er mange penge, men vi prioriterer jo mange forskellige ting i samfundet. Der er også nogen, der gerne vil prioritere, at de rigeste får skattelettelser. Jeg ved bare ikke, hvad man kunne bruge pengene på mere fornuftigt end at forlænge en ung mors liv med hendes søn, mener Jakob Jørgensen.
Hvad er levetid værd?
Studier viser, at brystkræftpatienter laver gennemsnitligt et år, hvis de får medicinen.
Det lyder måske ikke af meget, men for familien Jørgensen tæller det hele.
Deres søn er lige fyldt tre år.
- Det kan jo gøre forskellen på, om jeg er der til at følge min søn i skole, når han starter dér, eller til hans fire-femårsfødselsdag. Så det betyder vildt meget både for ham og mig, forklarer Nanna Jørgensen.
Samtidig lægger hun stor vægt på, at ingen med sikkerhed kan sige, hvor stor effekten af lægemidlet ville være i netop hendes tilfælde.
- Det kan slet ikke gøres op i en pris, hvad ekstra levetid er værd. Jo flere måneder eller år, som jeg lever, jo større er sandsynligheden også for, at der kommer en ny behandling, som måske kan virke endnu bedre, mener hun.
Meget at leve for
Den unge mor mener heller ikke, at vi som samfund bare kan gøre det op i et enkelt regnestykke uden at tage højde for den værdi, som det kan have at forlænge hendes liv.
Her henviser hun til, at både hun og manden måske ville kunne arbejde mere i længere tid, hvis hun fik adgang til lægemidlet. I dag arbejder Jakob Jørgensen kun 30 timer grund af familiens situation.
- Hvis jeg havde boet i Sverige, havde jeg stået i en bedre situation. Det har jeg stadig lidt svært ved. Jeg bliver lidt desillusioneret over at føle mig svigtet af Danmark og det velfærdssamfund, som vi ellers er så glade for og stolte af, siger Nanna Jørgensen.
Medicinudvalget i Region Midt har ikke ønske at stille op til interview med TV 2 om deres afslag.
Medicinrådet oplyser, at det lige nu forhandler pris med lægemiddelvirksomheden bag Trodelvy, før der skal tages stilling til, om medicinen skal være standardbehandling i Danmark.
Nanna Jørgensen og hendes familie er ikke i tvivl.
- Jeg synes, at jeg har så meget at leve for, og det vil jeg gerne have chancen for, siger hun.