Samfund

Togene begynder nu at køre igen – store forsinkelser mange timer frem

En it-fejl betød, at alle tog holdt stille på Sjælland. Der vil være forsinkelser mange timer frem.

DSB er nu begyndt at køre igen, da der er fundet en løsning på en it-fejl, som tidligere lørdag satte store dele af landets togdrift på pause.

Det oplyser informationschef Tony Bispeskov til TV 2.

S-togene ventes at køre normalt igen i løbet af et par timer, mens det tager endnu længere tid for fjern- og regionaltog.

- Med fjern og regionaltog, der kører rundt i hele landet, skal vi formodentligt bruge resten af dagen, men vi forventer at være klar i morgen tidlig, siger Tony Bispeskov.

Togproblemerne skyldes en it-fejl i det digitale værktøj, som lokoførere gør brug af.

Det blev i første omgang oplyst, at tog i hele landet var ramt, men så lød det, at det kun var på Sjælland, at DSB's fjern- og regionaltog og S-togene holdt stille. Men så spredte problemerne sig altså.

Fejl i it-system

Fejlen var sket i et it-systemet hos en ekstern leverandør. Tony Bispeskov fortalte tidligere lørdag, at problemet var en kombination af, at it-problemet spredte sig, og at det skabte problemer, når tog fra Sjælland ikke kunne køre over til Fyn og omvendt.

- Vi har ikke nogen indikation, andet end at der er tale om en it-fejl på det, sagde Tony Bispeskov til TV 2.

Han sagde også, at han ikke havde indtryk af, at der skulle være tale om sabotage.

- Det er der ikke noget, der indikerer i forhold til det her. Der er nogle it-systemer, som er sikkerhedsbærende i øjeblikket og en it-brist fra en ekstern leverandør. Det arbejdes der på at få til at fungere igen, sagde han til TV 2.

Informationschefen opfordrede derfor folk til at holde sig orienteret resten af dagen på Rejseplanen. Derudover fremhæver han, at folk kan benytte sig af deres rejsegaranti, hvor man kan få refunderet pengene for sin rejse.

DSB havde ikke mulighed for at sætte togbusser ind, siger han.

- For mange har det været en stor gene, og der er også mange, der har taget kontakt til vores kundecenter for at få hjælp, siger han.

Proppet med mennesker

Lørdags togproblemer var til stor frustration for de mange mennesker, der strandede på en station og ikke kunne komme videre. Ifølge DSB blev togene kørt ind til den nærmeste station, hvor folk så har kunnet vente.

TV 2s journalist Ida Marie Lomholt Wismann var på Hovedbanegården, hvor mange mennesker var stimlet sammen. Hun fortalte, at situationen var lettere kaotisk.

- Der er proppet med mennesker. Alle står og kigger på skærmene, der viser, hvornår næste tog afgår. Ud fra langt de fleste afgange står der “aflyst”, lød det omkring klokken 11.

En stor flok af mennesker havde samlet sig om en DSB-medarbejder, der prøvede at svare på alle de rejsendes spørgsmål. Han kunne dog ikke sige meget andet end, at de måtte prøve at bevare tålmodigheden, fortalte Ida Marie Lomholt Wismann.

Arriva og Movias lokaltog i henholdsvis Jylland og på Sjælland kører ifølge DSB.