Folketingsvalg 2022

Sofie Odgaard Jensen døde, kort før hun skulle fortælle sin historie til TV 2 – her er hendes opråb fra graven

Hun ønskede at råbe Christiansborg op om forholdene i psykiatrien, fordi hun var træt af at begrave sine veninder. Til sidst døde hun selv.

Sofie Odgaard Jensen havde en indgående viden om det at være patient i psykiatrien efter selv at have været indlagt gentagne gange.

Hendes Aspergers syndrom, spiseforstyrrelse og tendens til voldsom selvskade havde fulgt hende siden slutningen af teenageårene. Hun fortalte åbent om at få elektrochokterapi, tung medicinering og alle de lange behandlingsforløb, hun havde været i.

Hun kæmpede i egne ord for en bedre psykiatri. Derfor talte hun også højt om at blive afvist hjælp, når hun ramte bunden eller i sine egne øjne blev udskrevet for tidligt.

Hun kaldte oplevelserne et ”helvede” og kæmpede for at få ligestillet psykiatrien med resten af sundhedsvæsenet.

TV 2 havde aftalt med Sofie Odgaard Jensen, at hun skulle fortælle historien om sine mange udskrivelser i psykiatrien. I en mail skrev hun blandt andet om sine oplevelser:

- Det var et helvede, men det vigtigste er, at andre ikke skal behandles, som jeg blev.

Det her er Sofie Odgaard Jensens historie, men hun kan ikke fortælle den selv, da hun ikke længere er her.

Fredag 16. september klokken 16.50 blev hun udskrevet fra intensivafdelingen i Slagelses psykiatriske akutmodtagelse, og seks timer senere blev hun fundet livløs.

En foreløbig analyse fra Region Sjælland viser, at lægerne tre timer inden udskrivelsen vurderede Sofie Odgaard Jensen til at være i øget selvmordsrisiko, og at hun en halv time før udskrivelsen havde banket hovedet ind i en væg.

Regionen peger på hende selv som den drivende kraft bag udskrivelsen, fordi lægerne havde spurgt hende, om hun havde lyst til at forlade afdelingen.

Jeg forsøgte at lægge pres på og sagde (...) I skal ikke udskrive hende, hun har det ikke godt

Sidse Ravn, leder på Behandlingsstedet Egedal

Hun var ”ambivalent” om at forblive indlagt og ville helst udskrives, og derfor lod de hende gå, fremgår det. Det på trods af, at hun om morgenen havde fået elektrochok og stadig var stærkt medicineret.

Tidligere samme dag havde hun været indlagt med frihedsberøvelse, og dagen inden havde hun forsøgt at tage sit eget liv.

Alligevel udskrev de hende, og klokken 22.48 fredag aften kunne læger og politi erklære hende død af selvmord.

TV 2 har fået tilladelse af Sofie Odgaard Jensens familie til at bringe hendes historie.

Ville ikke begrave flere venner

I årevis havde Sofie Odgaard Jensen kæmpet med selvskade. Hun havde skåret i sig selv, taget piller og ad flere omgange forsøgt at gøre en ende på livet.

- Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har været indlagt. Men jeg har 107 forløb. Sidst, jeg talte sammen, havde jeg over 2100 journalnotater, sagde hun til to højskoleelever, Anne Møller Nielsen og Benedikte Mærsk Hvid, der interviewede hende nogle måneder før hendes selvmord.

De har delt lydfilen med TV 2, som kan bringe et udpluk af Sofie Odgaard Jensens udtalelser om psykiatrien, godt seks uger efter hendes død:

Video: Alexander Østerlin Koch Video: TV 2 Danmark

Sofie Odgaard Jensen er her ikke, men hendes budskab går igen flere steder. Hun forsøgte efter egne ord at være talerør for dem, der ikke blev grebet af psykiatrien, da de bad om hjælp.

Blot fire dage før hendes død skrev hun i avisen Information, at hun ikke ville begrave flere venner, der tog deres eget liv på grund af dårlig behandling i psykiatrien.

- Mit liv er så gennemsyret af den svigtende psykiatri og angsten for, hvornår det næste selvmord kommer, lød det fra hende.

Det her velfærdssystem svigter på mange måder børn

Sofie Odgaard Jensen i interview inden hendes død

Men i sidste ende var det hende selv, der endte med at blive begravet på grund af en udsultet psykiatri, mener hendes gamle botilbudsleder på Behandlingsstedet Egedal, Sidse Ravn.

Sidse Ravn kan fortælle om et forløb, hvor de ansatte på Sofie Odgaard Jensens botilbud selv følte sig svigtet og overset af psykiatrien.

Inden Sofie Odgaard Jensen blev udskrevet fra intensivafdelingen, havde hendes kontaktperson fra botilbuddet selv prøvet at gøre en sygeplejerske på den psykiatriske akutmodtagelse opmærksom på, at den unge kvinde var i alvorlig risiko for at gøre skade på sig selv.

- Hun forsøgte at lægge pres på og sagde: Vi har simpelthen en dårlig fornemmelse i maven. I skal ikke udskrive hende, hun har det ikke godt, forklarer Sidse Ravn.

Sygeplejersken ville vende det med en læge og ringe tilbage, men kontaktede ikke botilbuddet igen. Og de tidlige udskrivelser sker for tit, siger Sidse Ravn.

- De siger, at hvis Sofie selvskader igen, så må vi jo bare komme tilbage med hende. Det hører vi ofte.

Det sagde de også til jer, den dag Sofie døde?

- Ja.

Udskrev Sofie med "is i maven"

Da Sofie Odgaard Jensen blev udskrevet klokken 16.50, stod hendes kontaktperson og ventede på parkeringspladsen.

Men så snart Sofie Odgaard Jensen trådte ud af Slagelses psykiatriske akutmodtagelse, stak hun af. Hun lod sin rygsæk glide af skulderen, gik tilbage efter den og begyndte så at gå en anden vej.

Sofie Odgaard Jensen sagde, at kontaktpersonen ikke måtte følge efter hende eller røre ved hende. Så forlod hun parkeringspladsen i Slagelse, efter hun samme dag havde fået elektrochok og var stærkt medicineret. Det viser den redegørelse, Behandlingsstedet Egedal selv har lavet.

Der var intet, som kontaktpersonen kunne gøre, siger Sidse Ravn, som forklarer, at de ikke har autoritet til at bruge tvang mod deres beboere.

Det kan lægerne på den psykiatriske akutmodtagelse dog godt, og ifølge tidligere overlæge i psykiatrien Peter Handest var der ikke noget fagligt grundlag for at udskrive Sofie Odgaard Jensen.

Han peger samtidig på, at der er tre niveauer, når man taler om selvmordsrisiko, der er opdelt i "ingen øget", "øget" og "akut øget" risiko. I sidstnævnte er personalet berettiget til at bruge tvang. Sofie Odgaard Jensen blev vurderet til at være i "øget" risiko - og det var ifølge Peter Handest en fejl.

- Man burde have vurderet hende til at være i akut øget selvmordsrisiko af flere årsager. Hun er ikke i en bevidsthedsklar tilstand, hun har lige fået elektrochok, og hun har haft selvmordsforsøg dagen før. Jeg vil sige, at alle faktorer for, at hun var i maksimal selvmordsrisiko, er opfyldt.

Han er uforstående over, at man lod hende træffe beslutningen om sin egen udskrivelse.

- Hun var ikke i stand til at tage den samtale. De kan godt skrive, at de har talt med hende, men det kan ikke blive brugt som argument for at udskrive hende. Hun kunne ikke vurdere sin egen tilstand, siger han.

Har du kendskab til sagen?

Så skriv til enten journalist Allan Spangsberg på alsp@tv2.dk eller journalist Jakob Kjøgx Bohr på jkbo@tv2.dk. Hvis du ønsker at kontakte redaktionen helt fortroligt, kan du bruge tv2.dk/secure

Vores psykiatriske system er så presset, at det vil være en romantisk tanke, hvis min venindes selvmord er det sidste, jeg oplever

Sofie Odgaard Jensen, fire dage før hendes død

Da Sofie Odgaard Jensens kontaktperson ankom til akutmodtagelsen i Slagelse, var deres indtryk af hende, at hun var ”dopet og hævet i hovedet”.

- (De) oplever ikke at være i kontakt med Sofie. Kontaktperson fra afdelingen (akutmodtagelsen, red.) forsøger at tale lidt med Sofie, men Sofie er ukontaktbar, står der i Egedals redegørelse.

Ifølge Egedal fik de at vide, at hun ikke var selvmordstruet, og at de ansatte på den psykiatriske afdeling havde ”fuldstændig is i maven”.

- Sofie er jo Sofie, og hun gør jo, som hun gør, hvis hun selvskader, så kommer I bare ind med hende igen, lød det fra sygeplejersken ifølge botilbuddets redegørelse.

Psykiater Torsten Jacobsen, der er formand for Psykiatrifonden, kalder Sofie Odgaard Jensens selvmord for tragisk og siger, han håber, at man kan undgå lignende sager i fremtiden.

- Det siger sig selv, at det her ikke må ske. Det er meget vigtigt at få Sofies selvmord og de alt for mange andre ulykkelige sager belyst, siger han.

Sofie ville ikke dø

Det var ikke uvant for Sofie Odgaard Jensen at selvskade. Sidse Ravn vurderer, at hun har haft omkring 50 indlæggelser forbundet med selvskade.

Derfor mener hun også, at hendes selvmord i virkeligheden var et forsøg på at blive taget seriøst af psykiatrien.

- Det var absolut et råb om hjælp. Absolut et råb om at blive genindlagt.

Kort inden sin død fortalte Sofie Odgaard Jensen til Anne Møller Nielsen og Benedikte Mærsk Hvid, at hun netop mente, at psykiatrien ikke behandlede børn og unge godt nok.

- Det her velfærdssystem svigter på mange måder børn. Altså får tabt nogle på gulvet, som vi ikke havde behøvet at tabe på gulvet, lød det fra hende.

På dagen tog hun en impulsiv beslutning om at skade sig selv, men det var aldrig meningen, at hun skulle dø, tror Sidse Ravn.

Jeg ville ikke have udskrevet Sofie (...) Det hele er der for at opfylde, at hun var i maks risiko for selvmord

Peter Handest

- Hun har jo mange gange selvskadet rigtigt alvorligt, men hun havde altid en klar fornemmelse af, hvor langt, hun kunne gå, og hvor langt, hun ikke kunne gå, siger hun og fortsætter:

- Jeg ser det absolut som en ulykke, og jeg tror ikke, at hun havde kalkuleret med, at hun havde det medicin i blodet, som hun havde fået aftenen før, da hun så vælger at tage denne her mindre overdosis, i forhold til hvad hun ellers har taget før.

Sofie Odgaard Jensen skrev også i kommentaren i Information fire dage før sin død, at selvmord blandt hendes venner var begyndt at blive en del af hendes hverdag.

- Vores psykiatriske system er så presset, at det vil være en romantisk tanke, hvis min venindes selvmord er det sidste, jeg oplever. Selv troede jeg, det næste skulle være mit eget.

Ræk ud efter hjælp

Hvis du går med selvmordstanker, kan du kontakte Livslinien på 70 201 201. 

Men i et debatindlæg i avisen Politiken gjorde Sofie Odgaard Jensen sin egen holdning til at tage sit liv klart, få dage inden hun døde.

- Jeg er ikke længere selvmordstruet. Så selv om behandlingen af psykisk syge mangler håb, er vi ikke håbløse. Vi kan leve, ikke kun overleve. Men hvorfor skulle der gå det ene år efter det andet, uden at vi fik den rette hjælp?

Propfyldt sengeafsnit 

Mens Sofie Odgaard Jensens botilbud holder fast i, at de advarede om risikoen ved at udskrive hende fredag 16. september, fremgår det slet ikke af Regions Sjællands egen ”dybdegående analyse”.

Her fremgår det, at lægen spurgte hende, om hun ville udskrives, selvom hun en halv time forinden stod og bankede hovedet ind i væggen. Hun sagde, at hun ikke selv ønskede at være indlagt længere, og lægen lod det være op til hende selv.

I dagene, hvor Sofie Odgaard Jensen var indlagt, var der overbelægning på afdelingen. Der var med andre ord ikke fysisk plads til patienterne, hvilket også beskrives i botilbuddets redegørelse.

Torsdag aften blev hun flyttet på grund af pladsmangel, hvilket fremprovokerede en voldsom reaktion. Samme aften forsøgte hun at tage sit eget liv, og hun endte med at blive tvangsmedicineret med beroligende medicin.

Overbelægningen kan ifølge Peter Handest og Sidse Ravn have spillet en rolle i, at man udskrev Sofie Odgaard Jensen. Hendes voldsomme forløb i dagene op til udskrivelsen burde have betydet, at hun forblev tvangsindlagt, mener Peter Handest. Udskrivelsen skete på en fredag, og det er typisk, at man udskriver patienter før weekenden med den konsekvens, at der bliver lempet på de faglige vurderinger af patienternes tilstand, siger han.

- Hvis de har overbelægning, så forsøger de jo at få ledige senge, så dem i weekenden ikke har problemer med at finde plads til nye patienter. Man foretager altid de her udskrivelser fredag før weekenden for at skabe pladser. Det er italesat mange gange i psykiatrien, at det er uhensigtsmæssigt.

TV 2 ville gerne have spurgt Region Sjælland, om overbelægningen spillede ind, da Sofie Odgaard Jensen blev udskrevet. Men regionen ønsker ikke at stille op til interview. Regionen ønsker heller ikke at svare på de øvrige spørgsmål, som TV 2 har stillet om deres håndtering af Sofie Odgaard Jensen op til hendes selvmord.

Til gengæld siger regionens lægefaglige vicedirektør for psykiatrien, Søren Bredkjær, i et skriftligt svar:

- Generelt kan vi oplyse, at vi ikke udskriver patienter, der viser tegn på at være selvmordstruede. Hver enkelt udskrivning foretages på en lægefaglig vurdering baseret på personalets observationer og på samtaler og aftaler med patienten. Når der foretages et lægefagligt skøn, så er der en risiko for at tage fejl i vurderingen af patienten.

Men Peter Handest er slet ikke i tvivl, når han gennemgår forløbet:

- Jeg ville ikke have udskrevet Sofie. Hun var i en meget svingende tilstand. Hun var i psykisk krise. Derudover er der både pårørende og personale fra et botilbud, der siger, at de er utrygge ved det. Det burde indgå i risikovurderingen. Det hele er der for at opfylde, at hun var i maks risiko for selvmord.

I en række interviews og læserbreve beskrev Sofie Odgaard Jensen selv, at hun rummede flere af de problematikker, som landets politikere og eksperter diskuterer i valgkampen. Hun har fortalt, at hun følte sig overset i folkeskolen, fordi hun klarede sig godt og fik gode karakterer.

Derfor ville hun gerne være en stemme for de "stille og oversete piger" som hende selv.

- Jeg synes, det er ret fedt at lave de her interviews, hvor jeg taler om at være ung i systemet. Det er vigtigt at få sat opmærksomhed på og at være talerør for nogen, der måske ikke kan tale, sagde hun.

Hun havde et tydeligt mål om, at psykiatrien skulle prioriteres på lige fod med resten af sundhedsvæsenet. Og i sit debatindlæg i Politiken havde hun en klar opfordring til de politikere, der lige nu kæmper om vælgernes gunst:

- Så derfor, kære politikere: Få nu skabt en psykiatri, der kan hjælpe syge mennesker. Kom nu, ingen har råd til andet.

Sofies Odgaard Jensens sidste indlæggelse

 1. 2022

  1. Indlæggelse

   Sofie Odgaard Jensen bliver indlagt på grund af tiltagende selvskadende adfærd.

  2. Fastholdes med tvang

   Sofie fastholdes med tvang, da hun er "tiltagende urolig og har udvist trang til selvskade".

  3. Sofie frihedsberøves

   Sofies indlæggelse ændres nu til at være en tvangindlæggelse og hun ender på den somatiske afdeling, da hun har slugt batterier. Hun er nu per definition frihedsberøvet. 

  4. Tvangsmedicineret

   Sofie kommer retur til psykiatrien og bliver tvangsmedicineret med beroligende medicin.

  5. Lang indlæggelse venter

   Ifølge botilbuddet regner psykiatrien med, at Sofie skal være indlagt "i hvert fald den næste måneds tid", da hun skal have elektrochok.  

  6. Selvmordsforsøg

   Sofie får elektrochokbehandling og stikker efterfølgende af, da hun er ude at gå med en medarbejder fra botilbuddet. Her tager hun en overdosis, men bliver fundet. Hun falder om på afdelingen og bliver indlagt somatisk på grund af forgiftning.

  7. Retur fra psykiatrien og undren fra botilbud

   Sofie kommer tilbage til den psykiatriske afdeling. Ifølge psykiatriens analyse fremstår hun ”venlig og imødekommende.” Hun får lov til at komme hjem til botilbuddet på orlov dagen efter.

   I botilbuddets redegørelse kan man se, at en medarbejder har svært ved at forstå denne beslutning. 

   Det er lægen som har vurderet dette  (...). Jeg undrede mig overfor kontaktperson på PAM over det skifte der er sket siden i går, hvor Sofie valgte at stikke af fra afd. (…) og i øvrigt ikke til at starte med ville findes

  8. Orlov

   Sofie kommer på orlov på botilbuddet i lidt mere end et døgn. 

  9. Selvmordsforsøg og øget risiko

   Sofie kommer tilbage til psykiatrisk afdeling. Grundet pladsmangel er hun blevet flyttet til en anden stue og reagerer voldsomt på dette. Hun forsøger at begå selvmord men personalet forhindrer dette. Hun bliver tvangsmedicineret med beroligende medicin.

   Psykiatrien vurderer, at Sofie har en øget selvmordsrisiko. 

  10. Sofie udskrives og tager sit eget liv

   Sofie får sin anden elektrochokbehandling.

   Klokken 13 vurderer psykiatrien fortsat, at Sofie er i øget selvmordsrisiko. Men vurderingen er, at ”patienten er klar til at blive udskrevet. Frihedsberøvelsen ophæves.” 

   Inden udskrivelsen argumenterer Sofies kontaktperson fra botilbuddet "vedholdende" for, at Sofie forbliver indlagt.

   En halv time inden udskrivelsen banker Sofie ifølge psykiatriens analyse hovedet ind i væggen ude på gangen. Hun græder og  "de ved ikke, hvorfor hun gør det". Overlægen, der også tidligere på dagen har talt med Sofie, lader det være op til Sofie selv, om hun vil udskrives. Det vil hun gerne, og dermed bliver hun udskrevet.

   Ifølge botilbuddets medarbejder Sofies fremstår Sofie ”dopet og hævet i hovedet.”

   Da Sofie træder ud på parkeringspladsen tager hun sin rygsæk af og går fra personalet. Hun siger,  at hun vil gå og at personalet ikke kan eller må tage fat i hende nu.

   Klokken 22.12 bliver Sofie fundet med hjertestop. På Slagelse Sygehus bliver hun efterfølgende erklæret død.

Kilde: Region Sjællands egen analyse og Behandlingsstedet Egedals redegørelse over forløbet. 

Af den oprindelige tidslinje fremgik det, at Sofie Odgaard fik elektrochokbehandling tre gange i ugen op til hendes død. Mandag, onsdag og fredag. Efter offentliggørelsen af artiklen, har TV 2 fået adgang til dokumenter, som viser, at hun kun fik elektrochok mandag og fredag. Fejlen er nu rettet, og TV2 beklager fejlen.