Samfund

Kronprins Frederik bryder tavsheden om konflikt med prins Joachim

I knap en måned har kronprins Frederik ikke udtalt sig om den konflikt, der opstod mellem hans lillebror og mor i slutningen af september.

Torsdag fortalte kronprins Frederik, at han var ked af konflikten med prins Joachim og hans familie.

- Det er trist at se, hvor berørt han er blevet af beslutningen. Det gør selvfølgelig et indtryk på hans bror – hans eneste og min eneste. Men majestæten og min mor har taget en beslutning, som er hendes og hendes alene, og det har jeg fuld forståelse for, sagde kronprins Frederik, da pressen mødte ham torsdag.

Han var enig i sin mors betragtning om, at kongehusets fremtid sikres bedst ved, at færre personer i kongefamilien har opgaver:

- Jeg er selv selvfølgelig interesseret i, at det danske monarki holder sig slankt med tiden, tilføjede han.

Ordene faldt, da kronprins Frederik var på besøg hos en 6. klasse på Vibenhus Skole i København, der deltager i opfinderkonkurrencen Projekt Edison.

Her kommenterede han for første gang dronning Margrethes beslutning om, at prins Joachims fire børn, Nikolai, Felix, Henrik og Athena, mister deres prinse- og prinsessetitler efter nytår.

Et familieanliggende

Til spørgsmålet om, hvordan det påvirkede ham, at prins Joachim og prinsesse Marie har udtalt, at de har et kompliceret forhold til ham og kronprinsesse Mary, svarede han:

- Der er opstået en uoverensstemmelse i min familie, hvilket ikke er noget nyt, for i mange familier opstår der uoverensstemmelser i forbindelse med tid og rum. Nu er det så opstået i min familie, sagde han.

Han fortalte også, at han var i løbende kontakt med prins Joachim.

- Jeg har masser af kommunikation med ham. Han er ikke lige hjemme for øjeblikket, men det gør ikke, at vi ikke kommunikerer, sagde han.

Da han blev spurgt om, hvordan familien kom videre, svarede han:

- Det er et familieanliggende. Hvis De har familieanliggender, sagde han og kiggede på journalisten:

- Så er der mange ting, De gerne vil holde for Dem selv og betragter som noget privat.

Upopulær beslutning

Det var 28. september, at dronning Margrethe meddelte, at prins Joachims fire børn ville miste deres prinse- og prinsessetitler.

Beslutningen skabte stor konflikt i kongefamilien, for prins Joachim og hans familie var nemlig dybt uenige i beslutningen.

Dronning Margrethe vil fratage prins Joachims børn deres prinse- og prinsessetitler. Her reagerer prins Joachim på nyheden. Video: TV 2 Danmark

Og både han, prinsesse Marie og grevinde Alexandra fortalte til pressen, at deres børn var kede af det.

- Jeg fik fem dages varsel på det her. Til at fortælle mine børn, at til nytår bliver deres identitet taget fra dem. Jeg er meget, meget ked af det over at se dem kede og uforstående over for det, der sker over hovedet på dem, sagde prins Joachim blandt andet til B.T.

Dronning Margrethe stod ved beslutning

Dronning Margrethe forklarede i første omgang, at beslutningen var taget for børnebørnenes egen skyld.

- Det er en overvejelse, jeg har haft ganske længe, og jeg tror, at det vil være godt for dem i deres fremtid, og det er det, der er årsagen, siger dronningen. Video: Emil Eire Frerk Olsen

Men dronningen forklarede senere i en pressemeddelelse, at det også handlede om en fremtidssikring af kongehuset.

- At bære en kongelig titel indebærer en række forpligtelser og opgaver, som fremover skal påhvile færre medlemmer af den kongelige familie, skrev hun blandt andet.

Hun udtalte dog også, at det havde gjort stort indtryk på hende, at hendes familie var blevet kede af det. Alligevel stod hun fast på beslutningen.

Også kronprinsesse Mary forsvarede ændringen, da hun to dage efter udmeldingen svarede på spørgsmål fra pressen i forbindelse med en Ungdomskonference i Øksnehallen.

Kronprinsesse Mary kalder dronningens beslutning om at fratage prins Joachims børns titler som prinser og prinsesse for meget svær. Samtidig siger hun, at kronprinsparret også kommer se på deres børns titler. Video: TV 2 NEWS

Her sagde hun, at "forandring kan være umådelig svær og kan gøre ondt", men tilføjede, at det ikke var det samme som, at beslutningen ikke kan være rigtig.

Hun forklarede også, at hun og kronprinsen forventer at skulle se på deres børns titler. I dag ville kronprins Frederik dog ikke kommentere yderligere på det.

- Det betragter jeg som noget, der hører fremtiden til, sagde han.