Gaspriserne falder – nu forventer energiselskab, at kunder skal have penge tilbage

Forbrugerne betaler for gassen forud. Men den er faldet i pris i mellemtiden, og det betyder, at gaskunder kan se frem til at få penge tilbage.

De seneste dage har været fyldt med gode nyheder for forbrugerne om faldende gaspriser.

Nu melder energiselskabet Andel Energi som det første ud, at det forventer, at gaskunderne skal have penge retur for deres gasregning.

- Det er et rigtig stort dyk i gaspriserne. Folk får deres penge tilbage næste forår, eller hvis de fraflytter og lukker deres gasfyr, oplyser Andel Energis forsyningschef, Jack Kristensen, til TV 2.

Kan vi med sikkerhed regne med, at der er nogen, der vil få penge tilbage?

- Det vil vi regne med, ja.

Den grundlæggende årsag er de seneste ugers faldende gaspriser. Gassen betales nemlig forud ud fra forskellige skøn hos energiselskaberne over, hvordan gaspriserne forventes at udvikle sig.

Men forventningerne har ikke holdt stik her i efteråret. Tværtimod er gaspriserne dykket overraskende meget. Og det kommer forbrugerne til at mærke på pengepungen, når energiselskabet Andel Energi næste forår gør op, om dets gaskunder har betalt for meget eller for lidt.

Vi sparer også mere

Tilmed er den mængde gas, vi bruger, også lavere end ventet.

Ifølge energiselskabets forsyningschef har den enkelte forbruger nedbragt sit gasforbrug med 10-15 procent ved forskellige sparetiltag. Hertil kommer, at det relativt lune efterårsvejr også har betydet besparelser i gasforbruget.

Så alt i alt ligger forbrugernes gasforbrug 20 procent lavere end det, energiselskabet Andel Energi havde regnet med, da det tidligere i år bad kunderne indbetale et acontobeløb for deres forbrug henover efteråret.

- Vi havde ikke forudset det her meget lavere forbrug, som det ser ud lige nu. Og det tror jeg ikke, der er ret mange andre, der havde. Det afregner vi til foråret, når vi har set, hvor meget man endeligt har brugt henover vinteren, oplyser Jack Kristensen.

Udsigten til en tilbagebetaling kan dog smuldre væk, hvis gaspriserne i de kommende måneder bliver højere end ventet. Eller hvis vi pludseligt holder op med at spare på gassen, så vores forbrug ender højere end de forventninger, der ligger til grund for acontoopkrævningerne.

- Hvis priserne holder sig nede, og man sparer på gassen, vil der være noget at se frem til, siger Andel Energis forsyningschef.

Det er endnu uklart, hvor mange energiselskaber der gør sig klar til at betale gaskunderne penge tilbage.

Mildt vejr og gode vaner

Ifølge Ole Sloth, der er råvarestrategichef i Saxo Bank, er det som kunde for tidligt at budgettere med, at man får penge tilbage – også selvom priserne på gas er lavere end forventet lige nu.

- Vi skal længere ind i vinteren, før vi får et bedre syn på, hvordan priserne kommer til at ligge igennem den her periode. Meget af den gas, vi bruger nu, er købt til meget højere priser, end den vi ser nu, fortæller Ole Sloth.

Forklaringen på, hvorfor priserne på gas lige nu falder, er ifølge ham simpel:

- Vi har et mildt efterår indtil videre. Det holder forbruget nede. Samtidig har vi alle været dygtige til at skrue ned for varmen og spare, hvor vi kan spare. Det samme ser vi i industrien.

Og det gør altså, at vores gaslagre stadig er fyldte, lyder det.

Men Ole Sloth mener altså ikke, at kunderne skal håbe for meget på at få penge tilbage. Forbruget kan nemlig stadig nå at stige hen over vinteren.

- Den store test er, når vi kommer ind i december, og temperaturen falder, siger han.