Folketingsvalg 2022

Døde mennesker siger, han skal slå sin mor ihjel: - Psykiatrien svigter ikke bare min søn

Psykiatrien Syd vil nu undersøge forløb, hvor 29-årig udskrives i psykotisk tilstand og kort efter forsøger at begå selvmord.

Det var med rystende hænder og tårer i øjnene, at Heidi Nielsen for tre uger siden tog imod sin 29-årige søn, Simon Jensen, hjemme i Maribo på Lolland.

Selvom Simon Jensen fortsat var psykotisk og ikke ønskede at blive udskrevet, mente Psykiatrien Syd, at han var rask nok til at blive udskrevet fra den lukkede psykiatriske afdeling, S1, i Vordingborg.

Men Heidi Nielsen kunne med det samme se, at hendes søn ikke var rask.

- Det er jo ikke rigtigt det her. Og det gør ondt indeni mig, for han er jo ikke færdigbehandlet, sagde hun, da TV 2 mødte hende på udskrivelsesdagen.

Simon Jensen har Aspergers syndrom og tendens til at udvikle psykoser. Og han var kun lige trådt ind ad døren, da de døde mennesker, han plejer at se, når han er psykotisk, stod overalt i stuen.

Og som vanligt sagde de, at han skulle slå sin mor ihjel:

- Der er bare kaos i mit hoved lige nu. Jeg kan se flere hundrede af dem. De tager kvælertag og siger, jeg skal slå min mor ihjel. De er meget insisterende, og det er jo ikke rart, for jeg elsker min mor over alt på jorden. Det er hårdt, sagde Simon Jensen.

"Vanvittig" udskrivelse

Og det er langt fra første gang, at Simon Jensen udskrives i psykotisk tilstand.

Bagefter tænkte jeg bare; hvad fanden gik der galt? Altså hvorfor kunne jeg ikke stå imod det, som jeg plejede?

Simon Jensen, sygemeldt

I løbet af de seneste 10 år har han været inde og ude af det psykiatriske system et utal af gange, og det er det samme hver gang, fortæller Heidi Nielsen:

- Han er aldrig færdigbehandlet. Det påvirker mig rigtig meget, for det har jo stået på i mange år efterhånden. Jeg ville bare sådan ønske, at der var mere støtte fra systemet, også når han kommer hjem.

Forløbet møder hård kritik fra landsforeningen for pårørende Bedre Psykiatri:

- Det er en frygtelig tragisk og helt forfærdelig historie, men et rigtig godt billede på psykiatriens tilstand. Der er helt åbenlyst behov for fortsat indlæggelse, og det må være meget, meget utrygt både for ham og hans mor, at han bliver udskrevet i den tilstand, siger Jane Alrø Sørensen, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri, og fortsætter:

- Desværre er Simon og hans mor ikke de eneste, der står i den situation og får så mangelfuld behandling. Det ser vi hver dag.

Stemmerne har overtalt ham før

Heidi Nielsen fortæller, at hendes største frygt er, at Simon Jensen skal blive så syg, at han ikke kan kende forskel på, hvad der er stemmer, og hvad der er ham.

- Jeg tror ikke på, at Simon vil gøre nogen fortræd, for det er virkelig ikke hans væsen. Men jeg ved jo ikke, om sygdommen … Hvis den bliver værre … Om den så slår Simon fra. Det kunne jo godt være, siger hun.

Forud for forrige indlæggelse, i februar, var stemmerne tæt på at overtale Simon Jensen til noget, han ikke havde lyst til.

Kun fordi der tilfældigt holdt en politibil og tankede på den tank, han var sekunder fra at røve, blev han bremset. Stemmerne havde sagt, at han bagefter skulle tage et jagtgevær og skyde sig selv, men inden det nåede så vidt, blev han tvangsindlagt, fortæller han.

- Bagefter tænkte jeg bare: Hvad fanden gik der galt? Altså hvorfor kunne jeg ikke stå imod det, som jeg plejede? Det var grænseoverskridende, at man finder sig selv i sådan en situation, men jeg var jo bare så dårlig, siger Simon Jensen.

Patienter udskrives for tidligt

En undersøgelse fra Lægeforeningen fra maj viser, at over halvdelen af alle læger i psykiatrien ugentligt eller dagligt udskriver patienter, som burde være indlagt.

Simpelthen fordi der mangler sengepladser.

Jeg forstår ikke, hvorfor man skal forsøge at tage livet af sig selv, før man kan blive indlagt

Heidi Nielsen, mor til Simon Jensen

Simon Jensen er overbevist om, at han er blevet udskrevet, fordi en anden skulle have hans seng, men det afviser hospitalsledelsen.

- Det var en faglig vurdering, at Simon var klar til at blive udskrevet, og vi skulle støtte ham i, at det var den vej, det skulle gå, siger Mia Hesselberg, der er chefsygeplejerske i Psykiatrien Syd.

Simon Jensen fik blandt andet et hjemmebesøg forud for udskrivelsen, og så blev der indgået en særaftale med ham om, at hvis han fik det dårligere, så kunne han ringe og dermed få en mere direkte vej ind på afdelingen, lyder det.

Forsvundet i flere timer

Men hvad nytter det at have en direkte linje, når de ikke vil tro på, at han er for syg til at blive udskrevet, spørger Heidi Nielsen?

- Jeg får igen og igen at vide, at jeg skal være mor og ikke andet for Simon. Men det er jo mig, der skal samle ham op. Og mig, der skal pleje ham, for Simon er så syg, at han intet kan selv. Jeg kan ikke mærke nogen støtte, siger hun.

På udskrivelsesdagen fortalte Heidi Nielsen, at hendes største frygt var, at hendes søn skulle tage livet af sig selv.

Og i lørdags, 22 dage efter udskrivelsen, var det meget tæt på.

Sidst på eftermiddagen tog han en æske piller, satte sig op på sin knallert og kørte ud for at finde en skov, hvor han kunne sove ind, fortæller hun.

Politiet nåede dog at standse ham, og lørdag aften blev Simon Jensen tvangsindlagt.

- Jeg er stadig meget chokeret. Jeg forstår ikke, hvorfor man skal forsøge at tage livet af sig selv, før man kan blive indlagt, siger Heidi Nielsen.

Nu skal sagen undersøges

Chefsygeplejersken i Psykiatrien Syd siger til TV 2, at det kan ske, at de udskriver på grund af for få sengepladser, men at det ”ikke er kutyme”.

- I perioder har vi ikke tilstrækkeligt med højintensive pladser, men det er ikke hverdag(…). I en sådan situation vil vi vurdere, hvad det er for en patient af de 108 patienter, vi har, som vi bedst kan udskrive. Så vi har de mest komplekse og dårligste patienter indlagt, siger Mia Hesselberg.

Hun betragter Simon Jensens udskrivelse som en utilsigtet hændelse - set i lyset af selvmordsforsøget:

Det berører mig jo dybt, så det er klart, at det vil vi tage ved lære af

Mia Hesselberg, chefsygeplejerske, Psykiatrien Syd

- Det berører mig jo dybt, så det er klart, at det vil vi tage ved lære af, og se på, om vi kunne have gjort noget anderledes for Simon i det her tilfælde.

Men er det ikke netop tegn på, at han blev for tidligt udskrevet?

- Det kan du mene. Jeg kender ikke helt præcist omstændighederne. Jeg kan bare sige, at på det tidspunkt, hvor vi udskriver Simon herfra, så er det vores faglige vurdering, at det var forsvarligt på det tidspunkt.

Lige nu frygter familien, at det hele gentager sig. Hvordan sikrer I, at det ikke sker?

- Vi vil jo gøre alt for at se på, om vi kan gøre noget andet under den her indlæggelse, og vi vil også undersøge, hvad der er gået galt, så vi kan få en god udskrivelse, og Simon ikke skal blive indlagt så kort tid efter igen.

Livstegn fra den lukkede

Heidi Nielsen er glad for, at hendes søn endelig får hjælp, men hun er frustreret over, at der skulle et selvmordsforsøg til.

- Det er virkelig hårdt at sidde i, fordi man føler sig så forladt. Man føler sig helt alene i verden, siger hun.

I en sms til TV 2 skriver Simon Jensen, at "det hele er udfordrende lige nu", men at han håber, at hans historie "kan gøre en forskel for en masse mennesker".

Se hvilke partier, der er enige med dig