Knæk Cancer

16-årig har gået i solarium, siden hun var 14 år: - Min far har haft hudkræft to gange, men han har jo overlevet

Andelen af børn og unge, der går i solarium, er steget fra 10 til 16 procent i løbet af de seneste to år. På trods af at kræftrisikoen er betydelig.

Jo yngre man er, jo farligere er solariet.

Faktisk øges risikoen for at udvikle hudkræft med hele 60 procent, hvis man begynder at gå i solarium, før man fylder 35 år.

Alligevel er der i de seneste to år sket en stigning i solarieforbruget blandt børn og unge mellem 15 og 25 år. Det viser en nyligt udgivet rapport fra Kræftens Bekæmpelse.

Men hvordan kan det være, at det nu igen er populært at gå i solarium, når alle ved, at det forøger kræftrisikoen?

Vi har mødt fem unge ude ved solcentrene og spurgt dem hvorfor.

- Min far er ikke helt vild med det

Signe Blankschön er 16 år. Hun går i solarium to-tre gange om måneden, men kun i vinterhalvåret.

Hvorfor gør du det?

- Jeg gør det for at blive brun. Så man ikke går rundt og ligner en blegfis.

Hvornår begyndte du på det?

- Jeg begyndte, da jeg var 14, tror jeg, omkring min konfirmation.

Tænker du over, at det kan være skadeligt?

- Det gør jeg. Min far har haft hudkræft to gange. Så jeg har det i tankerne. Men han har jo overlevet det. Så det kan jeg nok også godt, hvis jeg får det.

Ved du, at jo tidligere man begynder at tage solarium, des større er risikoen for at udvikle kræft?

- Jeg har selvfølgelig hørt om det, og min far er heller ikke helt vild med det, for som sagt har han jo haft hudkræft flere gange før, så … Men ja, jeg tager risikoen.

- Hvis jeg ikke har været ude at rejse i lang tid, så tager jeg sol

Frederikke Schreiber er 19 år. Hun går i solarium en-to gange om ugen. Primært i vinterhalvåret.

Hvorfor gør du det?

- Fordi jeg er bleg. Lige nu har jeg lidt farve, fordi jeg har været i Egypten. Og så har jeg ikke brug for det. Men hvis jeg ikke har været ude at rejse i lang tid, så tager jeg sol.

Hvornår begyndte du på det?

- Jeg startede sidste år, da jeg var 18 år. Det er det eneste år, jeg har gjort det.

Knæk Cancer 2022

'Knæk Cancer' løber i hele uge 43 og er et samarbejde mellem TV 2 og Kræftens Bekæmpelse.

I løbet af ugen vil der være fokus på kræft i flere af TV 2s programmer.

Det hele kulminerer med 'Knæk Cancer'-indsamlingsshowet, der sendes klokken lørdag 29. oktober.

Du kan følge 'Knæk Cancer' på TV 2, TV2.DK, Facebook og Instagram.

Læs her, hvordan du kan støtte indsamlingen.

Der er jo en risiko ved det, især når man starter ung. Hvad tænker du om det?

- Det kan godt være, at det lyder lidt ... Men jeg tænkte: Hellere være lækker brun, end ikke være lækker brun. Det er lidt egoistisk, ja.

Så du tænker ikke over risikoen?

- Ikke rigtigt nej. Det gør mig ikke så meget, tror jeg.

- Når man er brun, ser ens markeringer bare meget bedre ud

Kevin er 27 år. Han går i solarium én gang hver anden uge, og indimellem hver uge, hvis der er behov for det, og han har tid til det.

Hvorfor gør du det?

- For bare at være brun og lækker og frisk og ung at se på. Man gider ikke bare være bleg om vinteren og se syg ud. Og det gør man jo lidt.

Hvornår begyndte du på det?

- Jeg har gjort det, siden jeg var 17. Altså i ti år.

Kan du huske, hvorfor du begyndte?

- Nu træner jeg jo selv rigtig meget. Og når man er brun, ser ens markeringer bare meget bedre ud. Man ser stærkere ud. Det giver lige nogle andre skygger til mavemusklerne og brystet.

Tænker du over, at der er en risiko ved det?

- Ja, nu har jeg jo selv fregner og skønhedspletter ... Men der er jo en risiko ved alt, og så tror jeg bare ikke, at jeg gider at gå på kompromis med lige dén ting – så kan jeg måske gå på kompromis med nogle andre ting. For eksempel spiser jeg ikke så meget sukker – det er jo også sundhedsskadeligt. Så har jeg bare skåret dét fra.

- Vi har meget kræft i min familie, så jeg har opsagt mit abonnement

Line Kaas er 25 år. Om vinteren går hun i solarium hver anden dag i 14 minutter, som abonnementet giver mulighed for. Hun har dog netop opsagt det.

Hvorfor går du i solarium?

- Jeg synes, det er pænere, at man er brun, når man for eksempel skal ud til noget. Det ser bare pænere ud at stå i en flot kjole, når man er brun og ikke helt vinterbleg. Og så tror jeg også, at det er fordi, jeg er håndværker (maler, red.). For jeg synes bare, at håndværkerkvinder skal gøre noget ekstra for at se pæne ud, fordi vi til daglig ser lidt ... Men det opvejer selvfølgelig ikke for, når man en dag får cancer. Så skulle man måske bare have ladet være.

Hvornår begyndte du på det?

- Da jeg var 14 år. Jeg startede, da min bror skulle konfirmeres, og har gjort det hvert år.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler aldersbegrænsning

I forbindelse med sin nyligt offentliggjorte rapport foreslår Kræftens Bekæmpelse, at der indføres aldersbegrænsning i solcentrene. Så det fremover bliver forbudt for unge under 18 år at gå i solarium.

Verdenssundhedsorganisationen og Sundhedsstyrelsen er enige i denne anbefaling.

I mange europæiske lande er der allerede indført et solarieforbud for unge under 18 år. Det gælder blandt andet i vores nabolande Tyskland og Norge samt i Island, Finland, Frankrig, Italien, Spanien og Portugal.

- Forskning viser, at det virker, så der er ingen tvivl om, at det vil gøre en forskel. Vi kan se, at over 60 procent af de unge, der går i solarium, starter når de er under 18 år, udtaler projektchef i Kræftens Bekæmpelse Peter Dalum til Ritzau.

Tænker du over risikoen?

- Ja. Vi har meget kræft i min familie, så jeg har opsagt mit abonnement. Og det udløber i morgen. I min familie er der både modermærke-, hud-, bryst- og lymfekræft. Så vi har alle sammen opsagt vores solabonnementer. I dag tog jeg lige den sidste gang.

Har alle i familien taget sol?

- Ja, min mor og far og bror og farmor.

Kan du undvære farven fremover?

- Nej. Så nu har jeg købt selvbruner, og det skal jo bare sprayes på. Det bliver den nye stil.

- Jeg bliver meget vinterdeprimeret, og det hjælper på mit humør

Nikita Holtz er 30 år. Hun går i solarium om vinteren – hver anden dag i de første to uger og derefter cirka en gang om ugen.

Hvorfor gør du det?

- Jeg bliver meget vinterdeprimeret, så det er for at få noget varme og noget lys. Jeg havde aldrig gjort det før, men så var der en, der sagde: Prøv at gå ned i et solarie og se, om det ikke virker for dig – for det havde virket for hende. Og så gjorde jeg det, og det hjælper faktisk på mit humør. Jeg gør det kun i vinterhalvåret og er lige startet op igen for en uge siden.

Hvornår begyndte du på det?

- I starten af januar sidste år.

Tænker du på risikoen?

- Ja, det gør jeg. Jeg tænkte faktisk lige på det, da jeg lå derinde. "Nu ligger jeg her og rister mig selv igen". Jeg har gået i noget lysterapi førhen. Men det koster mange penge. Meget mere, end et abonnement gør hernede.

Så du mener ikke, at det er så slemt med risikoen?

- Jo, jo selvfølgelig er det det. Jeg er også ryger, så ... Jeg har den holdning, at et eller andet skal jeg dø af på et tidspunkt, men selvfølgelig har jeg ikke lyst til at få kræft. Jeg har både en farmor og en bedstefar, der er døde af kræft.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler en aldersbegrænsning på 18 år i solcentrene. Er det den rigtige løsning? Giv din mening til kende i afstemningen nedenfor.

Afstemning

Skal solarier forbydes for unge under 18 år?