Folketingsvalg 2022

- Jeg lægger mig fladt ned og siger undskyld, lyder det fra skribent til Pernille Skipper

Enhedslistens Pernille Skipper reagerer skarpt på en avisklumme fra journalist Lasse Ellegaard, der undskylder og fortryder sin brug af ironi.

Et debatindlæg i avisen Information har fået Enhedslistens tidligere leder Pernille Skipper til at reagere voldsomt.

- Jeg er helt og aldeles færdig med at finde mig i at få at vide, at mine og andre kvinders resultater er et udslag af vores kønne udseende. Fucking færdig, skriver Pernille Skipper i et opslag på Facebook.

Det er især to sætninger i journalist og kommentator Lasse Ellegaards debatindlæg, der har fået politikeren til at reagere:

- Jeg synes for eksempel, at Enhedslisten er lige lovlig kynisk i det konsekvente valg af kønne unge kvinder som udadvendt ansigt, skriver Lasse Ellegaard og fortsætter:

- Det er så ikke lige SFs problem, da få politikere udstråler mere husmoragtig snusfornuft end Pia Olsen Dyhr.

- Rend mig

Sammenkædningen af de fire kvindelige politikeres udseende og deres succes i politik gør Pernille Skipper så vred, at hun skriver, at hun "ikke bare er færdig med at høre på den slags", men også er færdig med at tage den slags køligt, når det bliver sagt.

- Så kære Lasse Ellegaard. Nu siger jeg noget til dig, som jeg har haft lyst til at sige til mange andre før dig: rend mig, skriver hun og runder af:

- Mon ikke det nærmere er dig, der besidder dit job på grund af din alder og dit køn?

Fortryder en ting

Ansvarshavende chefredaktør på Information, Rune Lykkeberg, ønsker ikke at udtale sig om debatindlægget, der alene er et udtryk for skribentens egen holdning. Han henviser i stedet til skribenten, den 78-årige Lasse Ellegaard.

Og han lægger sig til gengæld fladt ned.

- Det var ment som lidt en spøg, men jeg skulle nok have indskudt en sætning om, at jeg faktisk anerkender alle tre kvindelige politikeres dygtighed. Det er sådan set ikke den, jeg sætter spørgsmålstegn ved, siger Lasse Ellegaard til TV 2.

- Det eneste, jeg tillod mig med et skævt smil at sige, er, at det sikkert ikke har skadet dem ved forskellige stemmeafgivninger, at de ser godt ud.

- Men jeg skulle selvfølgelig have understreget, at jeg også mener, at de er kanondygtige alle tre faktisk. Det kan jeg kun beklage. Men skaden er sket. For den står i avisen i dag.

- Jeg er ked af, at jeg ikke fik skrevet, at jeg også har respekt for de her kvinder som politikere. På den måde kan man sige, at jeg lægger mig fladt ned og siger undskyld.

Hvorfor er det relevant at nævne politikernes udseende?

- Fordi dansk politik, al politik efterhånden, handler om image. Det er bare en refleksion over det. Mere skal man ikke lægge i det.

Mener du, at kropsbygning og ansigtstræk har haft indflydelse på, hvem Enhedslisten har valgt som politiske ledere?

- Det jeg konstaterer, det er, at Enhedslisten er gået stemmemæssigt frem, efter at de tre kvinder er kommet i spidsen for partiet. Det konstaterer jeg med et smil faktisk.

- Den her reaktion viser endnu en gang, at man skal passe pissemeget på ironi. Også kærlig ironi på tryk.

Hvor meget har du skrevet om de mandlige lederes udseende?

- Jeg har engang skrevet om politikeren Arne Melchior, at “ambitionen strålede ud af hans margarinekrøller”. Det bemærkede han også og spurgte mig senere, hvad fanden i helvede jeg mente med det, siger Lasse Ellegaard.

Journalist Lasse Ellegaard

Den erfarne journalist og forfatter skriver klummer, ledere, analyser og nekrologer for Information. Han har ifølge en fødselsdagsomtale i Århus Stiftstidende tidligere skrevet for Ekstra Bladet, Det Fri Aktuelt, Weekendavisen, Jyllands-Posten og Politiken. Blandt andet som korrespondent i Mellemøsten og London. Han har også arbejdet for TV Avisen.

Er det passende at kalde Pia Olsen Dyhr for “husmoragtig”?

- Ja. Det har jeg jo syntes, siden jeg skrev det. Det er jo en oplevelse. Det er jo ikke en oplevelse af hende som person, men af hende og i øvrigt også de tre fra Enhedslisten som images i en valgkamp. Det er det, jeg forholder mig til.

Hvad synes du om Pernille Skippers reaktion?

- Jeg synes måske, at hun tager det lovlig alvorligt, siger han og nævner, at Leila Stockmarr fra Enhedslisten også har svaret igen på hans tekst.

- Jeg har respekt for, at de reagerer. Det gør man jo. Men de reagerer altså på et grundlag, som jeg vil beklage, fordi jeg sådan set ikke mente at hænge dem ud som dumme blondiner.

Forstår du, at Pernille Skipper bliver vred?

- Jeg synes, at reaktionen er skæv i forhold til, hvad jeg mente. Så jeg kan ikke sige, at jeg forstår hende.

- Jeg kan se, at nogle mener, at jeg er morsom, og andre mener, at jeg virkelig er et skvadderhoved. Andre mener, at jeg er en ondskabsfuld, sexistisk bavian. Sådan er det, når man stikker næsen frem i det offentlige rum.

Har du lært noget?

- Ja, helt bestemt. Jeg har lært, at man skal tænke sig bedre om, når man bruger ironi, også selvom det er kærlig ironi på tryk, siger Lasse Ellegaard, der ikke ønsker at fortælle, hvordan processen frem til publicering har været.

- Jeg har talt med nogle af mine gode venner, efter at den er blevet trykt. Reaktionerne er meget forskellige. Nogle synes, at det er meget morsomt, og andre synes, at jeg måske skulle have tilføjet en sætning om, at det ikke var sexistisk ment, siger Lasse Ellegaard og tilføjer:

- Det fortryder jeg også, at jeg ikke gjorde.