Opråb fra plejehjemmet

Blev hjemsendt for at medvirke i TV 2-dokumentar – nu vender hun tilbage til plejehjemmet

Efter omkring en måned væk fra plejehjemmet savner Anne Andreassen både beboerne og sine kollegaer. Hun glæder sig derfor til at komme tilbage.

Anne Andreassen har været hjemsendt i knap en måned for at have medvirket i TV 2s dokumentar 'Opråb fra plejehjemmet', der skildrer det, eksperter betegner som omsorgssvigt.

Hver dag efter arbejde lavede Anne Andreassen en videodagbogsoptagelse, hvor hun opsummerede dagligdagen som ansat på plejehjemmet Nørremarken i Køge.

Da TV 2 henvendte sig til Køge Kommune i slutningen af september for at konfrontere de ansvarlige ledere, fik Anne Andreassen samtidig at vide, at hun ikke skulle møde på arbejde igen.

Efterfølgende har kommunen dog ansat en ny leder på Nørremarken, og nu er Anne Andreassen blevet inviteret tilbage på job.

Det fortæller hun til TV 2.

- Jeg har i dag talt med den nye leder, der sagde, at hun var gået til kommunen sammen med hr for at fortælle, at hun gerne ville have mig tilbage. Så nu er planen, at jeg skal starte på mandag, siger hun.

Forventer at få en advarsel

Planen var ellers, at Anne Andreassen skulle være hjemsendt til 27. oktober, hvor hun skulle til endnu en tjenstlig samtale på Køge Rådhus.

Anne Andreassen regner stadig med at skulle til samtalen, hvor hun forventer at få en advarsel.

- Det ville jo ikke give mening, at jeg starter mandag, så de kan fyre mig torsdag, siger hun.

Efter at hun var blevet hjemsendt, fik Anne Andreassen en besked i e-Boks om, at hun havde brudt sin tavshedspligt blandt andet ved at videregive kontaktoplysninger for pårørende og optagelser fra en beboers lejlighed.

Anne Andreassen erkender, at hun har gjort det – men hun siger også, at kontaktoplysningerne lå frit fremme på kontoret, og at hun ikke har udleveret personfølsomme oplysninger.

- Selvom det, plejehjemmet gør, formentlig er juridisk korrekt, mener jeg, at det var det rigtige, jeg gjorde, har Anne Andreassen tidligere sagt til TV 2.

I dag mener hun stadig, at hjemsendelsen var "uretfærdig", og at man burde "have gået efter bolden i stedet for manden".

Perspektiv

Jurist om Anne Andreassens ansættelsessituation

Anne Andreassen har været hjemsendt i omkring en måned på grund af sin deltagelse i TV 2-dokumentaren. Men har Anne Andreassen gjort noget forkert?

Som offentligt ansat har du tavshedspligt, og der er ifølge Karina Søndergaard, advokat med speciale i arbejds- og ansættelsesret, ingen tvivl om, at Anne Andreassen har brudt sin tavshedspligt med sin medvirken i dokumentaren.

Men der er en grænseflade mellem tavshedspligten og ytringsfriheden. 

- Som offentligt ansat er din ytringsfrihed mere vidtrækkende, end når du er privat ansat. Du må generelt sige mere og være mere kritisk over for din arbejdsgiver og forholdene på din arbejdsplads, fortæller Karina Søndergaard.

ifølge Karina Søndergaard er det klart i offentlighedens interesse, at de problematikker, som dokumentaren skildrer, kommer frem i lyset.

Hun beskriver ytringsfriheden og tavshedspligten som to lod på en vægtskål, der vejer til hver sin side.

Det taler for Anne Andreassens ytringsfrihed, at debatten er så omdiskuteret, og at der også har været stor politisk interesse for at komme plejehjemsproblemerne til livs de seneste par år.

- Det vil ikke i alle tilfælde være ulovligt at dele fortrolige oplysninger med pressen, og i dette tilfælde er der flere forhold, som i overvejende grad taler for, at plejehjælperen netop har varetaget offentlige interesser og med rette har benyttet sig af sin ytringsfrihed, lyder dommen. 

Kontaktede selv plejehjemmet

Det var egentlig Anne Andreassen, der ringede til plejehjemmet. Nørremarken fik 15. september en ny leder, som dermed ikke var ansat, da optagelserne til dokumentaren fandt sted tidligere på året.

Anne Andreassen havde hørt, at den nye leder var godt i gang med at "vende plejehjemmet til noget positivt".

- Jeg ringede til hende, fordi jeg havde fået at vide, at hun havde haft det hårdt og var meget påvirket af dokumentaren. Så jeg ville egentlig bare sige, at det var jeg ked af, siger hun.

Her tilbød lederen så Anne Andreassen at komme tilbage på arbejde, enten på hendes egen afdeling eller på et andet plejehjem i kommunen – noget, Anne Andreassen aldrig havde regnet med at få lov til.

- Jeg var meget overrasket. Jeg sagde til hende: Nu tager du mig med bukserne nede. Så jeg skulle lige tænke mig om, men jeg besluttede, at jeg gerne ville tilbage på min egen afdeling, siger hun.

Glad, men nervøs for at komme tilbage

Efter omkring en måned væk fra plejehjemmet savner Anne Andreassen nemlig både beboerne og sine kollegaer.

- Jeg er selvfølgelig bange for, at folk er sure på mig, men dem, jeg selv arbejder med, har jeg et godt forhold til. De har støttet mig fra dag et. Så jeg er ikke bange for at komme tilbage. Jeg glæder mig, fortæller hun.

Hun indrømmer dog, at hun stadig er "lidt nervøs" for at komme tilbage.

Umiddelbart er planen, at Anne Andreassen skal tilbage på arbejde efter weekenden. Men det kan sagtens være, at den første arbejdsdag må vente lidt.

- Jeg er glad for, at jeg har weekenden, så tingene lige kan stilne lidt af. Men jeg tror lige, jeg skal vurdere, om jeg trænger til et par dage ekstra til at komme ordentligt ned i gear, siger hun.

TV 2 har fredag forsøgt at få en kommentar fra den nye leder på Nørremarken i Køge. Kommunikationen går gennem Køge Kommune, og her lyder svaret på vores henvendelse, at kommunen ikke kommenterer på personsager.