Medarbejdere græd, da de så tv-dokumentar om svigt på plejehjem

I sagen om omsorgssvigt på et plejehjem i Køge har ledelsessvigt ført til en ligegyldighed, siger FOA.

Torsdag morgen mødtes de 55 medarbejdere på plejehjemmet Nørremarken i Køge Kommune sammen med en række fagorganisationer. Kommunen havde arrangeret en fælles visning af TV 2s dokumentar om omsorgssvigt på plejehjemmet.

Det fortæller Mona Striib, som er forbundsformand for FOA, der primært repræsenterer offentligt ansatte i plejesektoren.

- De (medarbejderne, red.) er dybt berørte og rystede. Nogle græder og bliver vrede, fordi de gør alt, hvad de kan, for at borgerne på plejecentret får så værdig en hverdag som muligt, siger hun.

Hun understreger, at det både er de pågældende medarbejdere og ledelsen på plejehjemmet Nørremarken i Køge Kommune, der har fejlet.

- Det er både medarbejdere og ledere, der sætter dagsordenen for kulturen og sikrer, at man ikke arbejder i en forrået kultur, siger hun.

Tales hårdt til beboerne

Skjulte optagelser i dokumentaren viser, at beboerne på Nørremarken ikke får hjælp til helt basale behov som mad, medicin og hygiejne, til trods for at medarbejderne har god tid til at holde pauser.

Der tales hårdt til beboerne, og der er i en specifik situation tale om et overgreb, vurderer en psykolog i dokumentaren.

Det tager Mona Striib og FOA dyb afstand fra.

- Det må ganske enkelt ikke ske, at personalet hænger deres faglighed og omsorgsgen ude på knagerækken, inden de går ind, siger hun.

- Massivt ledelsessvigt

TV 2 viser i dokumentaren, at medarbejdere på plejehjemmet gentagne gange henvender sig til ledelsen om omsorgssvigt. Der bliver ikke gjort noget.

- Når der er et massivt ledelsessvigt, kan det ske, at der opstår en ligegyldighed eller en omsorgstræthed. Men det er hverken en forklaring eller et forsvar, siger Mona Striib.

Mona Striib afviser, at dokumentaren er et udtryk for en generel kultur i ældreplejen.

- Man kan ikke tage den dokumentar som et udtryk for, at personalet på alle landets plejehjem holder mange pauser og ikke passer borgerne. Det ville være helt urimeligt.

FOA har i 2021 indsendt en bekymringshenvendelse om tilstanden på Køge Kommunes plejecentre til den øverste ledelse i kommunen.

I 2020 kunne TV 2 afdække en lignende sag på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Der blev derefter tilført 1,9 milliarder kroner til ældreområdet.