Samfund

Hvis partnerdrab skal forhindres, skal der gribes ind langt tidligere

Risikovurdering samt opsporing og hjælp til de involverede er nødvendigt for at komme partnerdrab til livs, mener kvindekrisecenter.

I hvert fald halvdelen af alle partnerdrab kan undgås.

Sådan lyder det fra vicedirektøren i kvindekrisecentret Danner, Mette Marie Yde.

- Hvis vi bliver dygtigere til at opspore, så tyder forskning på, at vi i hvert fald kan forebygge halvdelen og måske flere, siger hun og fortsætter:

- En del af dem (kvinderne, red.) har faktisk været i kontakt med myndighederne og været bekymret for deres sikkerhed, og alligevel bliver der ikke lavet en god risikovurdering, siger Mette Marie Yde og henviser til en database over partnerdrab, som Politiken i samarbejde med Danner har lavet, der viser netop denne tendens.

Den påstand er Søren Rye, der er vicepolitiinspektør enig i. Han har lavet en undersøgelse af 77 partnerdrabssager i årene 2007-2017, og her har han set, at man skal være bedre til at finde frem til de her par, der oplever problemer i forholdet og hjælpe dem.

Partnerdrab dækker over drab, hvor offeret og gerningsmanden var kærester eller gift, eller hvor de var ekskærester eller skilt på tidspunktet for drabet.

Værktøjet, man i dag bruger til at risikovurdere, blev først indført i årene 2015-2017, og med det vurderer politiet ud fra blandt andet karakteren af trusler på livet, overtrædelse af tilhold, misbrug af stoffer og mentale problemer, fortæller Søren Rye.

Han foreslår et mere systematisk forløb, hvor forskellige myndigheder deler oplysningerne, så parrene kan hjælpes hver for sig eller sammen, med henblik på at mindske sager, der ender i drab.

Tallet kan allerede været steget

Tal fra justitsministeriet viser, at der i årene 2012 til og med 2016 blev begået 35 partnerdrab. I 26 af dem var offeret en kvinde.

Politikens tal viser, at der siden 2017 har været 45 partnerdrab, hvor 40 er af dem er begået mod kvinder.

Vi har alt for længe lukket øjnene over for partnervold

Trine Bramsen, ligestillingsminister (S)

Det tal kan kan blive til 41, hvis de endelige beviser fra den verserende sag i Præstø viser, at det er manden, der har slået den 30-årige kvinde og hendes 11 måneder gamle barn ihjel. Politiet har bekræftet, at der er en relation mellem dem.

Manden blev 10. oktober fundet død i et hus, og politiet har ingen formodning om, at der er en fjerde person involveret.

Otte stadier

I England har professor Jane Monckton-Smith forsket i, hvad der sker i parforholdet og hos gerningsmanden op til et partnerdrab. Hun har fundet frem til otte stadier, som gerningsmanden gennemgår.

I tredje stadie bliver forholdet kontrollerende, og det er også noget, Mette Maria Yde ser hos kvinderne, der kommer på kvindekrisecentret Danner.

Otte stadier før et partnerdrab

1. Forhistorie. Gerningsmanden har typisk en forhistorie med stalking eller vold.

2. Første impuls. Forholdet udvikler sig hurtigt til at blive meget seriøst. Dette virker måske normalt, men det er kun vhvis stadie et er opfyldt, at stadie to er endnu et rødt flag.

3. Tvangsmæssig kontrol. Forholdet bliver mere kontrollerende.

4. Udløser. Gerningsmanden oplever kontroltab, eksempelvis hvis kvinden vil stoppe forholdet.

5. Optrapning. Gerningsmandens kontroltaktikker øges.

6. En ændret måde at tænke på/beslutning. Tanker om hævn og drab opstår.

7. Planlægning. Gerningsmanden planlægger, hvordan han vil dræbe kvinden.

8. Drabet.

Fra bogen 'In Control: Dangerous Relationships and How They End in Murder' af Jane Monckton Smith.

Kilde: Handlingsplan mod partnervold og partnerdrab og The Guardian

- Noget af det, der er fællestegn for en del af de her partnerdrab på kvinder, er, at kontrollerende psykisk vold er gået forud. Og hvis hun vil bryde ud af det her meget kontrollerede forhold, så tyr nogle mænd til at dræbe hende, siger Mette Maria Yde.

En anden, der genkender de første stadier med stormende forelskelse og kontrol i forhold, der ender i drab, er Søren Rye. Han har i sine undersøgelser set, at det ofte går galt, når kvinden går fra manden.

Han understreger, at i nogle af sagerne ser det ikke ud som om, der er nogen former for forvarsel, før det ender i drab.

Et samfundsansvar

I juni lavede regeringen en handlingsplan for at mindske antallet af partnerdrab. Selve handlingsplanen bakker Danner op om, men Mette Maria Yde mener også, at samfundet skal gå længere.

Hun peger på, at man bør gøre op med, at partnerdrab er noget, samfundet ikke kan gøre noget ved, fordi de sker i privaten – og det skal politikerne gøre op med. Derudover mener hun, at vi skal opspore problemerne og give hjælp til både den, der udøver volden i hjemmet og den, der er offeret.

Ligestillingsminister Trine Bramsen lagde tirsdag – i kølvandet på sagen i Præstø – et kondolenceopslag på sin Facebook-side, hvor hun skrev ”kvinder dræbes, fordi de er kvinder”.

Regeringens handlingsplan fra juni for, hvad der skal gøres ved den foruroligende statistik, blev lavet med ligestillingsminister Trine Bramsen(S) i front. Dengang knyttede ministeren følgende ord til planen:

- Vi har alt for længe lukket øjnene over for partnervold. Det er et kæmpe svigt af voldsofrene og deres børn. Partnervold er et samfundsansvar. Alle – myndigheder, familie, venner og naboer – har et ansvar for at sige fra, spørge ind og reagere, siger Trine Bramsen i en pressemeddelelse.