TV 2 går undercover på plejehjem: Sådan har vi gjort

TV 2s journalist havde 28 vagter på plejehjemmet, som hun dokumenterede ved hjælp af skjult kamera.

TV 2-dokumentar har gennem længere tid researchet på ældreplejen i Danmark.

Vi ville blandt andet undersøge, hvad der var sket på området, siden dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' blev sendt for godt to år siden.

I den forbindelse kom vi for et halvt år siden i kontakt med den socialpædagoguddannede plejehjemsansatte Anne Andreassen. Hun fortalte om omsorgssvigt af ældre mennesker på plejehjemmet Nørremarken i Køge. Hun fortalte blandt andet om manglende bleskift, beboere som lå alt for længe i deres senge, som ikke blev vendt i mange timer og medicin, som ikke blevet givet.

Anne Andreassen havde tidligere forsøgt at råbe sin ledelse op i forhold til den omsorgssvigt, som hun oplevede, men uden at der skete noget. Vi talte desuden med en tidligere og nuværende ansat, der begge bekræftede, at der skete omsorgssvigt på plejehjemmet.

TV 2 valgte derfor at sende en journalist ind som afløser på plejehjemmet for at undersøge, hvordan de ældre blev behandlet på plejehjemmet, og om Anne Andreassen havde ret i, at der foregik omsorgssvigt.

Skjult kamera

Journalisten Emilie Myrup havde aldrig tidligere arbejdet på et plejehjem, men fik jobbet på ti minutter.

I alt havde hun 28 vagter på plejehjemmet, som hun dokumenterede ved hjælp af skjult kamera og/eller skjult lyd. På plejehjemmet bor der blandt andet demensramte ældre, som ikke selv kan fortælle, hvilken pleje og omsorg de oplever.

TV 2 har derfor vurderet, at den eneste måde, vi har kunnet dokumentere omsorgssvigt, forråelse og magtanvendelser, er ved brugen af skjult kamera.

I løbet af de 28 vagter, som Emilie Myrup havde som afløser, overværede og dokumenterede hun flere omsorgssvigt af ældre beboere. Hun var også vidne til hård tone og en magtanvendelse, som en ekspert kalder for et decideret overgreb.

Sløringer

Både kommunen, ledelsen og plejerne har fået forevist optagelserne og har haft mulighed for at kommentere på dem.

Vi har sløret både beboerne og de ansatte i lyd og billede, da programmet ikke handler om den enkelte plejer, men om generelle problemer på plejehjemmet.

Journalisten har undervejs udført sit arbejde som afløser på plejehjemmet på almindelig vis. Hendes opgave var at falde ind i den normale gænge og følge de øvrige plejeres arbejde og formaninger. I nogle tilfælde har hun sat sig i personalerummet, når de ansatte sad der for at dokumentere, hvor lange pauser de ansatte holdt i løbet af en arbejdsdag.

Se 'Opråb fra plejehjemmet' på TV 2 torsdag klokken 20.35 eller på TV 2 PLAY fra morgenstunden.