GO'

Metroen fylder 20 år: - Jeg ser den lidt som mit barn

Anne-Grethe Foss fik ideen til Københavns metro i slutningen af 1960'erne. Mere end 30 år senere blev hendes drøm til virkelighed.

Onsdag er det 20 år siden, at de første førerløse tog blev sat i gang i Københavns Metro.

Anne-Grethe Foss er uddannet arkitekt og tidligere direktør i Metroselskabet, der byggede metroen. Hun spillede derfor en afgørende rolle i dens opførelse.

Når man arbejder på så stort et projekt, bliver det hurtigt ”en del af dig”, fortæller Anne-Grethe Foss til 'Go’ Morgen Danmark'.

- Jeg synes jo, at metroen er lidt mit barn, siger hun.

20 år efter projektet blev færdigt, er det stadig svært at finde en dag, hvor Anne-Grethe Foss ikke kører med metroen.

Den mest naturlige ting i verden

Lørdag 19. oktober 2002 blev metroen indviet af Dronning Margrethe. På åbningsdagen nåede 20.000 passagerer at prøve den.

Det helt store øjeblik for Anne-Grethe Foss kom dog først mandag morgen. Sammen med flere andre bag projektet tog hun den første metro fra Vestamager Station.

- På Ørestad Station kom en mand ind, som så meget søvnig ud. Han satte sig på et sæde og faldt halvt i søvn, som om han sad der hver dag, husker hun.

Det var et fantastisk øjeblik for Anne-Grethe Foss. Det var hendes første rigtige passager, og han opførte sig samtidig som om, det var ”den mest naturlige ting i verden, at der selvfølgelig kørte en metro”.

- Jeg var lige ved at gå hen og give ham et knus, siger hun.

Ambitiøst mål

Ideen til metroen fik Anne-Grethe Foss allerede i slutningen af 1960’erne, mens hun studerede i Paris. Hun var nemlig meget fascineret af den franske hovedstads metro.

Derfor skrev hun sin afgangsopgave på Arkitektskolen om en mulig metro i København.

- Det var min egen lille drøm, siger hun.

I begyndelsen af 1990’erne eftersøgte de lokale politikere i København forslag til at udvikle byen. Anne-Grethe Foss idé om at bygge en metro i byen skabte begejstring.

Der blev hurtigt sat et meget ambitiøst mål med projektet: Københavns metro skulle være den bedste i verden.

Og det lykkedes også for dem, hvis man spørger Anne-Grethe Foss.

Den grimme ælling

De seneste 20 år er metroen blevet udvidet af flere omgange, første gang allerede i 2003. I starten af 2022 rundede metroen en milliard passagerer.

Noget som Anne-Grethe Foss slet ikke turde håbe på i 2002.

- Fra første dag har jeg haft et kæmpe billede af Londons metro og dens mange linjer hængende på mit kontor. Og jeg har altid sagt, at sådan vi skal ende. Men jeg troede jo ikke et sekund på, at vi ville komme så langt, fortæller hun.

Indtil åbningsdagen havde der nemlig været stor kritik af undergrundsbanen. Mange var ikke sikre på, at den ville blive til noget, og en beboerforening demonstrerede imod projektet.

- Der skete en kæmpe ændring natten til åbningsdagen. Indtil da var metroprojektet den grimme ælling, som alle ville bide af. Men da vi åbnede, var det den smukke svane, som folk omfavnede og var stolte af, siger Anne-Grethe Foss.