Hun ringede forgæves efter hjælp 23 gange – fem dage senere slog hendes søn sin læge ihjel

Et meningsløst drab kostede for fire måneder siden en læge livet. Drabsmandens mor havde forsøgt at få hjælp til sin skizofrene søn fem dage inden.

Tre pårørende i en opsigtvækkende drabssag står nu frem.

De har svært ved at forstå, hvorfor manden, der dræbte en læge på Amager i juni måned, ikke fik den hjælp, som drabsmandens mor rakte ud efter, kun fem dage før lægen blev stukket ned.

Jeg var bekymret og vidste, at der var noget helt galt

Mor til drabsmanden

Den 64-årig praktiserende læge blev dræbt af en psykisk syg mand, der stak ham to gange i brystet med en urtekniv. Lægen var taget på hjemmebesøg hos den 30-årige mand på Amager, hvor overfaldet også fandt sted.

Men spørgsmålet er nu, om dødsfaldet kunne være undgået.

For fem dage inden knivdrabet ringede drabsmandens mor efter hjælp til sin søn, der lider af skizofreni. Det viser opkaldslisterne, som moren har vist til TV 2.

Hun mente, at hendes nu fængslede søn havde brug for akut behandling. Han talte med fiktive personer, hørte stemmer og fortalte moren, at der var nogle, der sendte signaler til dem.

- Jeg var bekymret og vidste, at der var noget helt galt. For jeg ved godt fra tidligere, hvordan han bliver, når han er i den tilstand, fortæller moren nu. Hun optræder anonymt på grund af navneforbud i sagen.

Morens nødråb blev afvist både af den psykiatriske akutmodtagelse og akuttelefonen 1813, der i sidste ende henviste til mandens egen praktiserende læge. Fem dage senere blev lægen dræbt.

Hvorfor er de fulde navne udeladt?

TV 2 har interviewet drabsmandens mor samt den afdøde læges søn og søster. Da der er tale om en verserende straffesag, er der i artiklen flere forbehold.

Grundet navneforbuddet mod drabsmanden bringer vi ikke morens navn eller billede. TV 2 har set morens opkaldshistorik i de omtalte dage. Det har ikke været muligt at høre 1813-opkaldet, som moren lavede, da Region Hovedstaden afviser at udlevere det til hende.

TV 2 bringer kun fornavnet på ofrets søn og søster, da der også er navneforbud rettet mod ofret. De to pårørende ønsker dog selv, at navneforbuddet bliver ophævet, så lægens historie kan blive fortalt. Anklagemyndigheden oplyser til TV 2, at de har anmodet retten i København om at få navneforbuddet mod lægen ophævet. 

- Min far skulle ikke have været en del af det her

Lægen efterlader sig to børn, og sønnen Julius har svært ved at finde ordene, når han ser tilbage på forløbet op til sin fars død.

- Det var den hjælp, man langede ud efter, som han (drabsmanden, red.) skulle have haft. Min far skulle aldrig have været en del af det her til at starte med, lyder det med en blanding af vrede og afmagt i stemmen fra Julius.

Hans efternavn er udeladt, da navneforbuddet også omfatter Julius' døde far.

Det er sværest om natten. Det er dér, at jeg savner ham mest

Julius, søn til den dræbte læge

Overfaldet skete 21. juni. Seks dage senere måtte Julius opgive håbet. Hans far havde haft hjertestop i så lang tid, at hans liv ikke stod til at redde.

- Det er sværest om natten. Det er dér, at jeg savner ham mest. For det er på dét tidspunkt, jeg ligger og tænker og bekymrer mig, lyder det fra sønnen med grådkvalt stemme.

Hverken politiet eller psykiatrien hjalp

Forud for det fatale knivstikkeri havde drabsmandens mor altså rakt ud efter hjælp til sin søn i psykiatrien.

Fem dage før ringede hun 24 gange til Psykiatrisk Center Amager. Her havde sønnen været indlagt fra slutningen af 2020 og nogle måneder frem.

Imens hun forgæves forsøgte at ringe, sendte hun sønnen i bad, så han var klar, hvis politiet eller det psykiatriske akutberedskab ville komme og hente ham. Sønnen er skizofren. Han havde over en periode fået det værre og værre og var igen begyndt at have vrangforestillinger.

- Jeg tænkte, at det er nu. Nu skal han have hjælp. Jeg vidste, at der var noget, der var helt galt. Jeg var desperat for at få hjælp, inden han kom ud af badet. Alt, hvad han fortalte, gav ingen mening, siger moren.

Jeg er rigtig ked af, at de har mistet deres far. Det gør ondt nu og hver evig eneste dag

Mor til drabsmanden

20 gange nåede hun at ringe til psykiatrisk akutmodtagelse uden at komme igennem. Undervejs forsøgte hun også døgnafsnittet C2 i håbet om at få fat i en medarbejder, der ville hjælpe. Tre gange uden held. Til sidst var der hul igennem ved den psykiatriske akutmodtagelse.

- Der gik bare tre minutter, hvor jeg talte med hende (medarbejderen hos den psykiatriske akutmodtagelse, red.). Jeg sagde, at min søn havde været indlagt hos dem før. Men hun lyttede ikke engang, hævder moren.

Ifølge moren blev hverken politi eller det psykiatriske akutberedskab aktiveret. Hun fik heller ikke tilbud om at komme ud i den psykiatriske akutmodtagelse med sin søn. Hun blev i stedet bedt om at ringe til 1813, og da beskeden lød, at sønnen ikke var til fare for sig selv eller andre, blev hun sendt videre til familiens egen læge.

Og da lægen kom fem dage senere, gik det galt.

- Jeg har det så dårligt med det, der er sket. Jeg er rigtig ked af, at de har mistet deres far. Det gør ondt nu og hver evig eneste dag. Men når de kalder min søn gerningsmand, så må jeg sige, at han også er et offer. Systemets offer, siger hun og fortsætter:

- Jeg ville bare have hjælp til min søn. Men han fik ikke den hjælp, jeg havde håbet på.

Har du kendskab til sagen?

TV 2 sætter et kritisk fokus på psykiatrien. Har du kendskab til sagen - eller lignende sager - vil vi meget gerne i kontakt med dig. 

Skriv til Allan Spangsberg på alsp@tv2.dk eller Jakob Kjøgx på jkbo@tv2.dk

Fire dræbte på knap to uger

Den 64-årige læge blev dermed et nyt nummer i statistikken over ofre, som har mistet livet til psykisk syges handlinger.

Knap to uger efter at lægen blev stukket ned, mistede tre andre livet. Søndag 3. juli gik en mand, som var "kendt af psykiatrien", ind i det københavnske storcenter Fields med en jagtriffel og skød og dræbte tre tilfældige personer. Yderligere fire personer blev alvorligt såret.

Med lægen er det fire dræbte personer inden for ganske kort tid, alle på Amager.

Og hans mor, hold kæft, hvor kommer hun med i min aftenbøn. Hun må have det så svært

Stine, søster til den dræbte læge

I 2019 kunne TV 2 afsløre en rapport udarbejdet af Retspsykiatrisk Klinik under Justitsministeriet, som viste, at i 74 procent af de undersøgte tilfælde havde de psykiatriske patienter fået "en utilstrækkelig behandling" i tiden op til, at de begik kriminalitet.

Tre ud af fire kriminelle med en behandlingsdom havde ikke fået en tilstrækkelig psykiatrisk behandling op til, at de har begået eksempelvis drab, drabsforsøg, vold eller voldtægter. Blandt andet kunne 11 ud af 13 drab- og drabsforsøg muligvis være undgået, lød konklusionen.

Fars død må ikke være forgæves

TV 2 har interviewet både den afdøde læges søster, Stine, og lægens søn, Julius. Begge sidder tilbage med en klar fornemmelse at, at dødsfaldet kunne være undgået.

- Jeg er ikke vred på ham (drabsmanden, red.). Og hans mor, hold kæft, hvor kommer hun med i min aftenbøn. Hun må have det så svært. Det må være så vanskeligt, siger Stine og fortsætter:

- Men forhåbentlig kan denne sag være med til, at folk får øjnene op, og der endelig bliver gjort noget ved det system, som er så presset.

Julius har valgt at fortælle om sin fars død i håbet om, at det ellers så meningsløse drab kan være med til at skabe forandring for andre mennesker.

- Det vil gøre noget for mig følelsesmæssigt, hvis jeg vidste, at det her var historien, der kunne være en del af det vendepunkt, som gør, at man kan forhindre sådan noget her i fremtiden, lyder det.

Det har ikke været muligt at få et interview med Region Hovedstaden om sagen, da der er tale om en verserende straffesag.

Se hvilke partier, der er enige med dig