Fire sygeplejersker i fælles opråb: - Der er alt for mange dårlige historier, og vi har selv været med til det
Fire midt- og vestjyske sygeplejersker er vilde med deres fag. De efterlyser større fokus på de positive sider af jobbet.
Dårlig løn, ringe arbejdsvilkår og mangel på kolleger.
Problemerne står i kø, men fire erfarne sygeplejersker har fået nok af den meget negative omtale af deres fag.
De elsker livet som sygeplejersker, og derfor har de indledt en mission om at tale faget op, forklarer Birgit Larsen, der selv arbejder som narkosesygeplejerske på Regionshospitalet Gødstrup.
- Der er alt for mange dårlige historier, og vi har selv været med til det. Men vi er nødt til at prøve at få det vendt og også huske at fortælle den gode historie. Ellers skræmmer vi bare de unge væk, og så bliver det jo aldrig bedre, siger hun.
Birgit Larsen begyndte selv på sygeplejestudiet for 30 år siden. Her mødte hun Hanne Bechmann, Trine Sønderby og Susanne Sørensen, og her tre årtier senere er de fortsat både veninder og ansat som sygeplejersker på offentlige sygehuse.
De har alle fire oplevet udviklingen, hvor der er kommet en mere travl hverdag, og har set kolleger forlade faget.
Men efter år med debat om løn og arbejdsvilkår, hvor det ikke er lykkedes at vende udviklingen, forsøger de fire sygeplejersker nu med en anden tilgang.
Deres bud på at få flere til vælge faget er at fortælle den gode historie om livet som sygeplejerske.
- Vi er kede af det på vores fag vegne, fordi tingene sejler. Men vi er virkelig glade for vores arbejde, og vi vil som fagpersoner gerne være med til at belyse, hvorfor vi stadig er i faget, og derigennem motivere unge til at søge ind på uddannelsen, forklarer Birgit Larsen.
Glæden ved at gøre en forskel
De fire sygeplejersker fra regionshospitalerne i Gødstrup og Viborg har henvendt sig til TV 2 for at få deres budskab ud.
Sammen har de også medvirket i to programmer hos TV Midtvest, hvor de fortæller om glæden og stoltheden ved at være sygeplejersker.
- Jeg har et arbejde, hvor jeg næsten hver dag går glad på arbejde. Det gør jeg, fordi jeg er med til at gøre en forskel for de patienter, jeg har i hænderne, og det sætter jeg en kæmpestor ære i, forklarer Birgit Larsen i udsendelsen.
- Jeg kan godt lide at arbejde med mennesker. Jeg kan godt lide at møde andre mennesker. Så det gør mig glad, og jeg elsker at gå på arbejde, lyder det fra kollegaen Hanne Bechmann.
Af positive elementer i arbejdet fremhæver de deres faglighed, de mange muligheder i jobbet, det kollegiale fællesskab og den glæde, de mærker ved at hjælpe andre.
- Når man møder en patient og de pårørende, hvor en sygdomssituation har sendt dem på usikker grund, der synes jeg, at det er et privilegie at have mulighed for at byde ind med sin faglige viden og de kompetencer, man har, for at hjælpe. Det kan måske lyde underligt at sige, at det er spændende, men jeg synes, det er meget givende, siger Trine Sønderby.
Vigtigheden af den gode historie
Sygeplejerskerne anderkender, at det kan være svært at skulle arbejde i weekender eller under højtider, når andre holder fri. Men til gengæld har de fri på andre tidspunkter, hvor de kan prioritere tiden sammen med familien.
- Der tror jeg, at man med årene finder nogle værdier i at være på arbejde, når det er påske, pinse og jul. Det er noget helt specielt at være på arbejde juleaften og være der for dem, som trods alt er der i en anden situation, end jeg er. Det giver også mig noget som person at være der for nogle andre mennesker på et sådant tidspunkt, siger Trine Sønderby.
For de fire sygeplejersker er lønnen ikke altafgørende for deres arbejdsglæde, men de ønsker på ingen måde at negligere eller modarbejde deres kollegers og fagforenings kamp for bedre arbejdsvilkår.
- Mange oplever måske bare, at sygeplejerskerne altid er på barrikaderne og råber op om dårlige vilkår. Derfor forsøger vi at fremhæve det positive i faget. Fordi det er så meningsfuldt et arbejde, siger Birgit Larsen.
Den rutinerede sygeplejerske tror, at hun på grund af sin erfaring i dag har fundet en større ro i kun at kunne være ét sted ad gangen, selvom der er travlt, men at det er anderledes, når man er ny i faget.
Derfor vil de erfarne sygeplejersker også gerne give deres erfaring videre, så de unge sygeplejersker ikke mister modet og bliver skræmt væk fra faget.
- Da vi selv var unge, var det mere anerkendt, og man var et godt menneske, når man læste til sygeplejerske. Men i dag har det ikke samme prestige, når ikke man læser på universitetet. Netop derfor er det vigtigt, at den gode historie også kommer frem, mener Birgit Larsen.
Mangler kolleger
Behovet for at tiltrække og fastholde sygeplejerskerne er ifølge flere eksperter et af de helt afgørende problemer for at løse udfordringerne i det offentlige sundhedsvæsen.
Ved seneste folketingsvalg gik Socialdemokratiet til valg på at ansætte 1000 ekstra sygeplejersker, og i januar 2020 indgik regeringen og Danske Regioner en aftale om at ansætte 1000 ekstra sygeplejersker inden udgangen af 2021.
Det mål blev faktisk nået, men siden er udviklingen gået den forkerte vej, og ifølge de seneste tal er der nu færre fuldtidsansatte sygeplejersker i regionerne end ved udgangspunktet for aftalen.
Der er nu omkring 5000 ledige stillinger som sygeplejerske, og i år blev der optaget 18 procent færre ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen end i 2019.
Derfor kaster Hanne Bechmann, Trine Sønderby, Susanne Sørensen og Birgit Larsen nu sig selv ind i kampen for at hjælpe deres fag. For de vil gerne have flere kolleger.
- For os handler det om at nuancere debatten. Hvordan vil man igen få en positiv vinkel på sundhedsvæsnet og motivere flere til at blive sygeplejerske? spørger Birgit Larsen.