Opråb fra plejehjemmet

Ældreminister er forfærdet over ny plejehjemsdokumentar: - Det er jo fuldstændig uacceptabelt

Landets ledende politikere har set endnu en plejehjemsdokumentar, og de er bekymrede over, at der igen dokumenteres grove svigt.

Den største udfordring i ældreplejen i dag er, at der ikke er tid nok til omsorg. Medarbejderne har for travlt.

Det fastslår ældreminister Astrid Krag (S) umiddelbart før, hun ser TV 2s nye dokumentar 'Opråb fra plejehjemmet'. TV 2 dokumenterer med skjult kamera, hvordan ældre bliver svigtet på Plejehjemmet Nørremarken i Køge.

Men det er ikke travlhed, ældreministeren og partilederne fra Venstre og de konservative nævner som det første, efter at de har set dokumentaren.

- Jeg ved ikke, om jeg er mest vred eller mest ked af det, siger Søren Pape Poulsen (K), der synes, at det er "voldsomt", hvad dokumentaren afdækker.

- Folk, der ligger under to dyner under en hedebølge. Folk, der ikke får noget at drikke. Folk, hvor man er ligeglad med, at de skal vendes. Fordi man skal sidde og holde pause halvdelen af sin arbejdstid, opremser han.

Der er både noget kultur og faglighed, som den er helt gal med

Astrid Krag

TV 2 har undersøgt forholdene på Plejehjemmet Nørremarken for at følge op på TV 2-dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', der allerede i 2020 satte fokus på alvorlige svigt. Dengang fulgte TV 2 blandt andet 90-årige Else Marie Larsen, der blev hængende i en lift over sin seng, mens hun jamrede af smerte.

Efterfølgende var der fokus på forråelse i ældresektoren som følge af travlhed, og politikerne afsatte 1,9 milliarder kroner til området i en stor velfærdsaftale. Det skulle blandt andet sikre 1000 nye faguddannede medarbejdere til ældreplejen.

Men efter at have set den nye dokumentar må toppolitikerne erkende, at der stadig er uløste problemer. Og det handler ikke alene om mangel på hænder, lyder det.

Ansat byder på privat tøjauktion, mens ældre er døende

I den nye dokumentar søger TV 2-journalist Emilie Myrup Vestergaard job på plejehjemmet, hvor hun filmer med skjult kamera og blandt andet er vidne til manglende bleskift, en medarbejders hårdhændede behandling af ældre i sårbare situationer og et stort antal pauser blandt nogle af kollegerne.

En dag holder to kolleger på hendes afdeling pauser i personalestuen i 25, 40 og 50 minutter i løbet af én vagt. Dertil kommer flere rygepauser. I en af pauserne sidder en medarbejder og byder på en privat tøjauktion på nettet, imens en ældre beboer, som medarbejderen har ansvar for, er døende på en stue lidt længere nede ad gangen.

Her bliver der ikke løbet hurtigt, der bliver holdt pause

Jakob Ellemann-Jensen

Jakob Ellemann-Jensen sidder tilbage med "en stor knude i maven", efter at han har set dokumentaren. Partilederen bemærker, at medarbejdere på mange arbejdspladser i både sundhedsvæsenet og ældreplejen har travlt og løber hurtigt.

- Men stedet her er ikke et af dem. Her bliver der ikke løbet hurtigt, der bliver holdt pause, siger han.

Venstreformanden mener, der er et generelt problem med, at ledere på landets plejehjem har deres fokus rettet mod krav fra kommuner, politikere og embedsværk i stedet for at fokusere på medarbejdere og beboere.

Medarbejdere i dokumentaren mangler forståelse for, at de har med mennesker at gøre, mener Jakob Ellemann-Jensen:

- Og det mener jeg er et kæmpe ledelsessvigt.

En ansat fra Plejehjemmet Nørremarken, Anne Andreasen, står også frem i dokumentaren. Hun sætter ord på sin frustration over de svigt, hun er vidne til både fra kolleger og fra ledelsen.

- Jeg har været til ledelsen fire gange med fire forskellige ledere, og der sker ikke noget, siger hun i dokumentaren.

Hvor ledelsen er henne? Og hvor er de menneskers moral, der arbejder der?

Søren Pape Poulsen

Søren Pape Poulsen ser "deciderede overgreb og omsorgssvigt" i dokumentaren.

- Jeg kan slet ikke forstå, at man kan få sig selv til at behandle mennesker på den måde. Det er godt nok vildt. Det er godt nok vildt. Hold nu op, siger han og tilføjer:

- Hvor ledelsen er henne? Og hvor er de menneskers moral, der arbejder der?

Den konservative formand mener, at dårlig ledelse er et generelt problem på ældreområdet. Ledere skal sørge for at være tæt på deres medarbejdere og vide, hvad der foregår, frem for at sidde langt væk på et kontor, påpeger han.

- Det er jo fuldstændig uacceptabelt

TV 2 har spurgt alle de tre statsministerkandidater, om de ville se dokumentaren og give et interview. De to borgerlige statsministerkandidater sagde ja, mens Socialdemokratiet har meddelt, at det ikke var en mulighed for partiets formand, Mette Frederiksen. I stedet har TV 2 interviewet den socialdemokratiske ældreminister Astrid Krag.

Astrid Krag har været Danmarks ældreminister siden januar 2021. Hun synes, at dokumentaren viser "nogle forfærdelige scener" med medarbejdere, som aldrig burde have arbejdet med ældre og sårbare borgere.

- Der er både noget kultur og faglighed, som den er helt gal med i nogle af de scener her. Det er ikke rart at se på, siger hun.

Samtidig holder hun fast i, at langt de fleste medarbejdere i ældreplejen er engagerede og sørger for en omsorgsfuld pleje.

Hvad tænker du om, at det her sker to år efter, at der har været en dokumentar om Else, efter stor debat i samfundet, og efter at statsministeren har fastslået, at ældre skal behandles ordentligt i ældreplejen?

- Sådan noget her skal vi jo ikke se i vores ældrepleje. Og mennesker, der ikke er i stand til at have en empati og forståelse for det ansvar, man står med, når man arbejder med de allermest sårbare borgere, vi har, de skal jo ikke arbejde inden for vores ældrepleje, siger Astrid Krag.

Hun mener, der er behov for at "komme tættere på den dårlige kvalitet hurtigere", og at dette kan løses med en ny tilsynsmodel på ældreområdet, som skal erstatte to nuværende statslige tilsyn. Den nye tilsynsmodel er en del af regeringens reformudspil 'Danmark kan mere 3'.

- Der skal handles hurtigere, når der kommer bekymringshenvendelser, fastslår Astrid Krag.

Det er to år siden, at din statsminister stod og sagde, at det skal være slut med nedværdigende behandling. Hvordan kan det så stadig forekomme?

- Jamen det er jo fuldstændig uacceptabelt, det I kan vise her. Og det er rigtig, rigtig synd for de ældre, svarer Astrid Krag, der fremhæver regeringens prioritering af penge til at uddanne 1000 nye social- og sundhedshjælpere- og assistenter.

- Men det er klart, at vi er ikke i mål, siger ministeren.

Der er ikke nogen ældre, der skal leve med det, I viser i den her udsendelse

Astrid Krag

Hun understreger, at tid og ressourcer er vigtige forudsætninger for en værdig ældrepleje. Men tilføjer, at "penge gør det ikke alene". Der er brug for en stærk faglighed hos både ledere og medarbejdere.

- Og et system, der sætter ind, der hvor kvaliteten er for dårlig. For der er ikke nogen ældre, der skal leve med det, I viser i den her udsendelse, siger hun.

Ledelse frem for ny lovgivning

Venstre mener, at problemerne på ældreområdet kan afhjælpes ved at give ældre flere plejehjem og hjemmeplejer at vælge imellem. Der skal blandt andet være friplejehjem i alle kommuner, lyder det.

- Beboerne skal betragtes som kunder i butikken og som nogle, der skal ydes en service over for, siger Jakob Ellemann Jensen.

Han mener også, der er behov for at se på kvaliteten af medarbejdere. På flere plejehjem er det dog en udfordring blot at få ledige stillinger besat.

Næsten hver anden opslåede stilling som både sosu-hjælper, sosu-assistent og sygeplejerske forblev ubesatte det seneste halvår frem til september 2022, viser de nyeste landstal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

En analyse fra Kommunernes Landsforening viser, at der i 2030 vil mangle 16.000 sosu'er, hvis det ikke lykkes at få uddannet langt flere end i dag. Manglen skyldes i høj grad det stigende antal ældre. Frem mod 2030 kommer der knap 150.000 flere ældre på 80 år og derover.

Søren Pape Poulsen advarer mod at tro, at lovgiverne kan løse problemerne på ældreområdet.

- Jeg tror ikke, vi kan regelsætte os ud af det her. Det handler om klar og tydelig tilstedeværende ledelse på plejehjemmet, som sikrer, at medarbejderne gør det, de skal. Og som følger med i, at man har de rigtige medarbejdere, siger han.

Derudover opfordrer han landets borgmestre til at sikre sig, at tingene foregår, som de skal i ældreplejen.

- Det her er en ledelsesopgave helt tæt på. Den kan vi ikke løse fra Christiansborg, siger han.

Kvaliteten af plejen på ældreområdet har været diskuteret i årtier. Adspurgt om Det Konservative Folkeparti har underprioriteret området tidligere, svarer han:

- Jeg synes ikke, man kan sige, at vi har underprioriteret det. Vi har tænkt, at det er der jo styr på.

TV 2s dokumentar 'Opråb fra plejehjemmet' bliver vist torsdag aften klokken 20.35 på TV 2. Den kan allerede nu ses online på TV 2 Play.