Tobias Rahim italesætter igen angstanfald – han er talsmand for en ny maskulinitet, mener ekspert

Tobias Rahim er et eksempel på, at man kan kombinere selvsikkerhed og maskulinitet med en sårbarhed, mener ekspert.

Det skabte meget opmærksomhed, da sangeren Tobias Rahim i september blev hjemme fra prisoverrækkelsen P3 Guld.

I stedet bad han sin producer læse et brev højt for tilskuerne og tv-seerne, hvor han fortalte, at han fik et angstanfald på vej hjem fra prøverne og derfor var nødt til at blive hjemme.

Siden har der været tavshed fra 33-årige Rahim, der blandt andet er kendt for hittene 'Stor mand' og 'Muckibar'. Men nu taler han igen åbent om hans helbred i nogle stories på det sociale medie Instagram.

- Som nogle sikkert ved, har jeg lige måttet trække stikket i noget tid, da jeg blev ramt af noget heftig angst og emotionelt kaos, lyder det fra Rahim.

Repræsenterer et andet maskulinitetsideal

På Instagram skriver Tobias Rahim også, at han var blevet spurgt af Sony, om han ville udskyde sin albumudgivelse, indtil han havde fået det bedre.

Men han vil bare gerne have det "album ud at leve", fortæller han.

- Jeg er ved at komme ovenpå igen. Det har været sygt at tænde telefonen igen efter sådan en tur og se, at den er fyldt med så meget kærlighed. Tak for beskederne. Det er dejligt. Også selvom jeg ikke har så meget overskud til at tale eller svare for tiden, skriver han.

Efter at Tobias Rahim åbnede op omkring sin angst, er han blevet hyldet af blandt andet SF-politikeren Jacob Mark for sin åbenhed.

Og netop når et teenageidol som Tobias Rahim taler åbent om en sårbar periode, kan det være med til at bryde et tabu om psykiske lidelser, vurderer Kenneth Reinicke, der forsker ved Center for Køn, Magt og Mangfoldighed på Roskilde Universitet.

Han peger på, at der historisk har været en opfattelse af, at mænd skulle være "stærke", og at det ikke har harmoneret med psykisk sårbarhed.

- Sindslidelser har været lidt tabuiseret. Man har tænkt, at mænd ikke bliver syge, men kommer til skade, og man har haft naive forestillinger om, at mænds smerter kan løbes og drikkes væk, siger Kenneth Reinicke.

En kunstner til tiden

Ifølge Tobias Rahim har han altid haft brug for at bevise sin egen mandighed over for sig selv. Det satte han ord på i et stort interview med Information tilbage i oktober 2020:

- Den hårde mellemøstlige mand er blevet udnyttet. Han er blevet præsenteret af medierne – og han har promoveret sig selv – som hård. Det har skabt et vrangbillede. Jeg vil gerne claime den bløde etniske mand, lød det fra Tobias Rahim i interviewet.

Tobias Rahim har gjort sig til talsmand for en ny maskulinitet

Kristian Karl, journalist hos Soundvenue

Og netop Tobias Rahims fokus på at tage nogle politiske eller sårbare emner op gør ham til den perfekte "kunstner til tiden". Det mener musikjournalist på Soundvenue Kristian Karl.

- Han er i løbet af de sidste år blevet Danmarks største popstjerne, men det specielle er, at han har gjort det med sange, der har mere på hjerte end den gennemsnitlige popsang, siger han og peger på, at han har taget alt fra kapitalismekritik og racisme til følelser og kønsroller op.

Synger om gråd

Kristian Karl fremhæver sangen 'Når mænd græder' som et eksempel på, at Rahim vil rykke ved, at det stadig kan være svært for mænd at vise følelser.

"Maskuline tårer har vi lært at gemme væk lige siden skolegården, de kalder bare på endnu flere tæsk," lyder det i sangen.

- Tobias Rahim har gjort sig til talsmand for en ny maskulinitet og en ny maskulin følsomhed, hvor det skal være okay at græde og vise følelser. Man skal ikke dyrke det her strong and silent mandeideal længere, siger han.

Ifølge musikjournalisten er Rahim en del af en større omvæltning, hvor flere popsangere synger om følelser og angst.

Han peger blandt andet på den danske sanger Hans Phillip, der også har sagt om sit nye album, at han vil "tage den maskuline rustning af" og fjerne idéen om, at man som mand aldrig skal vise følelser.

- Men Rahim iscenesætter også sig selv som et sexsymbol og er meget attitudefuld. Han er et eksempel på, at man kan kombinere en form for selvsikker maskulinitet med en sårbarhed, mener Kristian Karl.

Kan måske ændre noget

Ifølge Kenneth Reinicke er det stadig ikke altid acceptabelt for mænd at græde.

Han oplever dog, at der ses et opgør med de gamle idealer for, hvad det vil sige at være en rigtig mand, og det gælder særligt for den unge generation. Og netop forbilleder som Tobias Rahim kan være med til at ændre synet på kønsnormerne for nogle.

- Det kan være med til at formindske tendensen til at reproducere traditionelle kønsstereotyper, når han går ud og synger offentligt om, at han havde angst og ikke kunne klare det, siger han og fortsætter:

- Specielt fordi det faktisk var på et tidspunkt, hvor han havde succes. Det kan gøre, at nogle vil tænke over, hvordan det kan lade sig gøre, at det ikke er en taber, men en, der skal op og hente en pris.