Samfund

Sagen om udlevering af Sanjay Shah skal gå om med nye dommere

Sanjay Shah menes at have spillet en hovedrolle i skandalen med udbytteskat, der har kostet den danske statskasse cirka 12,7 milliarder kroner.

Sagen om, hvorvidt den svindelmistænkte Sanjay Shah skal udleveres fra Dubai til en retssag i Danmark, skal gå om.

Det oplyser Sanjay Shahs advokat i Dubai til TV 2.

Dermed er der altså stadig mulighed for, at Sanjay Shah kan ende med at være i Danmark, når der efter planen 14. august næste år starter en straffesag mod ham ved Retten i Glostrup.

Kunne ikke udleveres

I midten af september blev det ellers afvist, at den britiske finansmand, der er tiltalt for at have bedraget den danske statskasse, skulle udleveres.

- Vi har noteret os, at Retten i Dubai har afvist begæringen om udlevering, og vi forventer en løsladelse af Shah, udtalte Sanjay Shahs forsvarsadvokat i Danmark, Kåre Pihlmann, dengang til TV 2.

Afslaget på udleveringen skete med en begrundelse om, at der manglede dokumenter fra den danske efterforskning.

Fakta om udbyttesagen

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over otte milliarder
  • En gruppe fra USA anført af Matthew Stein og Jerome Lhote er involveret i udbetalinger for over fire milliarder
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 520 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Politiet har sigtet et ukendt antal personer

Men siden da har Rigsadvokaten ifølge Politiken sendt flere end 600 siders dokumentation om undersøgelsen af udbyttesagen til Dubai.

Og nu skal sagen altså begynde forfra. Denne gang med nye dommere, lyder det fra Sanjay Shahs advokat i Dubai.

Milliardbedrag

Sanjay Shah menes at have spillet en hovedrolle i skandalen med udbytteskat, der har kostet den danske statskasse cirka 12,7 milliarder kroner.

Han er tiltalt for at have hevet mere end ni milliarder skattekroner ud af Danmark i perioden 2012-2015 gennem et omfattende svindelnummer. Også hans højre hånd, Mark Anthony Patterson, er tiltalt i sagen.

Shah selv har dog sagt, at de blot udnyttede et hul i den danske skattelovgivning, og at de derfor ikke har gjort noget ulovligt.

Sådan foregik svindlen

Den formodede svindel handler om refusion af udbytteskat.

Danske aktionærer skal betale 27 procent i skat af udbytter fra danske aktier. Et udbytte er, når et selskab deler et overskud med aktionærerne.

Udenlandske investorer kan dog slippe for at betale skat af udbyttet. Men pengene tilbageholdes automatisk af Skat, og investorerne skal så bede om at få pengene retur.

Et organiseret netværk har angiveligt søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Rigsadvokat: Afventer afgørelse

TV 2 har været i kontakt med Rigsadvokatens pressetjeneste, som oplyser, at de på nuværende tidspunkt ikke kan bekræfte, at sagen skal gå om.

- Som vi har fået det oplyst, er sagen til fornyet behandling. Rigsadvokaten afventer stadig en afgørelse, oplyser Rigsadvokatens pressetjeneste.

Både Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson nægter sig skyldige.