Danske stemmer

Sygeplejerske går imod skat på boliggevinster: - Hvorfor skal jeg straffes?

Tusindvis af danskere er blevet millionærer på at sælge deres bolig, men for Charlotte Larsen er værdistigningen ikke bare en ekstra gevinst.

Charlotte Larsen føler sig ramt af den seneste uges debat om beskatning af gevinster på boligsalg.

Hun er enlig og ejer et hus i Kongens Lyngby nord for København, som hun – ved at sno sig – akkurat har råd til at sidde i.

- Jeg kunne have valgt at bo på landet og betale mere ind på min pensionsordning, men i stedet sparer jeg op til min alderdom i mit hus. Hvorfor skal jeg straffes for det? spørger hun.

TV 2 kunne tidligere på ugen fortælle, hvor mange danskere der har tjent skattefrie millioner på at sælge ejendomme, og hvor boligerne er steget mest og mindst.

Flere eksperter mener, at det kan være med til at skævvride boligmarkedet, presse boligpriserne op og gøre det sværere for nye generationer at få råd til fast ejendom.

Tættere på arbejdet

Men Charlotte Larsen har svært ved at se, at hun bidrager til det problem. Hun købte sit hus sammen med en kæreste i 2017, men købte ham ud, da de gik fra hinanden i 2020.

- Det er et valg, jeg har truffet, fordi jeg på den måde kan bo tættere på mit arbejde på Rigshospitalet, end jeg ellers kunne, og derfor blive ved med at arbejde der, siger den 56-årige anæstesisygeplejerske.

Hun har lån for næsten fire millioner kroner i huset, hvor hun har brugt mange arbejdstimer på renovering, og det er blevet moderniseret for næsten en million kroner med nyt bad, hulmursisolering og nye kældervinduer samt nye fuger og en varmepumpe som afløser for oliefyret.

- Jeg har knoklet og ligget vandret. Hvis jeg så også skal straffes for det, så står verden ikke længere, mener Charlotte Larsen.

For at få det hele til at hænge sammen arbejder hun efter eget udsagn i snit 45 timer om ugen. Hendes tre børn er voksne og flyttet hjemmefra, så hun har kun sig selv at tage hensyn til.

Hun forklarer, at hun på trods af sine mange arbejdstimer ikke har mulighed for at betale mere end den tvungne pensionsindbetaling ind på sin opsparing, og derfor er huset altså blevet en del af hendes fremtidsplaner for at kunne opretholde sin nuværende levestandard, når hun stopper med at arbejde.

Om knap ti år udløber afdragsfriheden på hende realkreditlån. Det er planen, at hun sælger huset, når det sker, fordi hun ikke længere vil have råd til at bo i det.

Den friværdi, hun håber at kunne indkassere på det tidspunkt, vil altså blive brugt til at supplere pensionsudbetalingen.

Ingen dækker tab

Værdien af boligmassen i hele hendes postnummer, 2800, der omfatter meget forskellige boligområder, er siden 2007 steget med 41 procent. Hun mener selv, at hendes hus indtil videre er steget med en halv til en hel million i værdi siden købet i 2017.

- Det er mit valg at gøre det på den her måde, og det har jeg indrettet mig efter. Jeg bor et sted, hvor priserne kan stige meget, men de kan også falde en del. Hvis jeg bliver uarbejdsdygtig og skal sælge huset hurtigt med et tab, kommer der heller ikke nogen og dækker det, siger hun.

Samtidig, påpeger hun, har hun betalt ejendomsskatter, der også er højere, end de ville have været, hvis hun havde boet et andet sted, hvor husene måske ikke vil stige så meget.

- Jeg synes, at det er en misundelsesting. Jeg er ikke født med en sølvske i munden. Jeg har arbejdet hårdt for det hele, og jeg synes, at jeg allerede bidrager til samfundet med de skatter, jeg betaler, siger Charlotte Larsen.

Et af argumenterne mod skattefri gevinster og stigende huspriser er, at yngre generationer får sværere ved at komme ind på boligmarkedet. Det kender Charlotte Larsen fra sine egne børn, men det ændrer ikke hendes mening.

- Et af mine børn har måttet købe hus ude i provinsen for at komme ind på boligmarkedet. Jeg ville da gerne have haft ham tættere på, og der bør også kigges på, hvordan man løser det problem. Men jeg synes ikke, at det er mig, der skal finansiere det, siger hun.