Samfund

Gps-signal var "nede" i dansk luftrum i et kvarter: - Typisk noget, som vi oplever i konfliktzoner

Udfaldet på gps-signalet kan ifølge en ekspert skyldes et militært system. Sagen er mørkelagt af hensyn til "krig i Europa".

Om eftermiddagen 3. oktober havde fly i dansk luftrum problemer med gps-signalet i 15 minutter.

Problemerne opstod omkring klokken 15, som er det samme tidspunkt, hvor flere skibe oplevede problemer med gps-signalet, som TV 2 tidligere har rapporteret.

En aktindsigt hos Trafikstyrelsen viser nu, at der altså også var problemer i luften.

Og et luftrum uden gps-signal kan være alvorligt, understreger to eksperter over for TV 2.

- Selvfølgelig skal man tage det alvorligt, for det er et navigationssystem, man bruger. Hvis man tager det ud, så bruger man måske noget, der ikke er lige så præcist, eller noget, som har nogle svagheder, siger Thomas Galasz Nielsen, der er leder af Institut for Militær Teknologi på Forsvarsakademiet.

Han peger dog på, at lufthavne har backup-systemer, som kører på radiobølger, til landinger. Netop backup-systemerne er meget velfungerende, understreger assisterende flyvechef i SAS Jesper Zachariassen.

- Det betyder ikke noget for flysikkerheden i de store kommercielle fly, at gps-signalet forsvinder. Dér er backup-systemerne så sikre, men det kan selvfølgelig være anderledes for små private fly, som ikke har de samme backup-systemer, fortæller Jesper Zachariassen.

Han forklarer, at fænomenet med forstyrrelser på gps-signalet ikke er ukendt.

- Det er ikke noget, som vi har oplevet i Danmark. Det er typisk noget, som vi oplever i konfliktzoner. Det er oppe i Nordnorge tæt på den russiske grænse, hvor det er russerne, der forstyrrer signalet, og nede i det østlige middelhav, forklarer Jesper Zachariassen.

Krig i Europa

I aktindsigten, som TV 2 har modtaget fra Trafikstyrelsen, kan man se, at Naviair, som styrer den civile luftfart i Danmark, 3. oktober klokken 15.55 sender en mail til styrelsen med emnet "Gps-signal i Danmark nede".

I mailen skriver medarbejderen fra Naviair:

- Blot til orientering, så har vi oplevet et udfald i gps-signalet i dansk luftrum i dag kortvarigt omkring klokken 15 og cirka 15 min frem, står der i mailen.

Alle andre oplysninger i de akter, som knytter sig til sagen, er overstreget af hensyn til "statens sikkerhed eller rigets forsvar".

Trafikstyrelsen begrunder yderligere tilbageholdelsen af informationer med, at det "særligt henset til den aktuelle situation, hvor der er krig i Europa, kan være af væsentlig betydning for statens sikkerhed eller rigets forsvar.”

Fredag har Trafikstyrelsen sendt denne skriftlige kommentar til TV 2:

- Vi kender ikke årsagen til det kortvarige udfald af gps-signalet den 3. oktober, men vi er orienteret om, at Naviair ser nærmere på hændelsen. Forstyrrelser af gps-signalet kan for eksempel opstå ved solstorme og kan kortvarigt genere flyene, mens de skifter over til jordbaseret navigation, men det udgør ikke en risiko i forhold til at lede flyene sikkert gennem luftrummet.

Lignende tilfælde i Israel og Norge

Det er altså uklart, hvad der var årsagen til sidste uges problemer.

Thomas Galasz Nielsen fra Institut for Militær Teknologi fortæller, at der findes militære systemer som kan påvirke gps-signaler.

Han henviser til en sag fra 2019, hvor israelske myndigheder – ifølge anonyme kilder - anklagede Rusland for at påvirke gps-signaler i den israelske lufthavn Ben Gurion.

Ifølge The Times Of Israels kilder var der tale om et signal, som stammede fra Israels naboland Syrien, hvor russiske styrker kæmpede.

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, har også fordømt forstyrrelse af gps-signalet i norsk luftrum i forbindelse med en øvelse tæt på den russiske grænse.

Thomas Galasz Nielsen understreger, at han ikke kender til den konkrete hændelse i dansk luftrum:

- Der kan være andre ting i spil, som jeg ikke kender til. En utilsigtet kraftig elektrisk udladning, som har forstyrret, eller måske solpletter, forklarer Thomas Galasz Nielsen.

Set før fra russisk side

TV 2 fortalte for en uge siden, at gps-signalet forsvandt på skibe i dansk farvand på samme tid, som det nu er kommet frem, at luftrummet også mistede signalet.

Chef for Institut og Krigsstudier på Forsvarsakademiet Niels Bo Poulsen ville ikke udtale sig om den konkrete episode, men sagde i forbindelse med sagen følgende til TV 2:

- Det er et modus, man har set før fra russisk side. Russerne vil, som de har gjort i en række andre situationer, prøve at så tvivl og usikkerhed i de vestlige lande. Både i forhold til vore egne institutioners styrke og til vores evne til at beskytte både befolkning og kritisk infrastruktur, sagde han og understregede, at det ikke med sikkerhed kunne siges, at det var russerne, der stod bag episoden.

Hybridkrig

Konsulent i flysikkerhed Hans Christian Stigaard har arbejdet med emnet i mange år. Han har set den aktindsigt, som TV 2 har fået omkring gps-udfaldet i dansk luftrum. Han fortæller, at han aldrig før har set så mange oplysninger være hemmeligholdte i en sag om flysikkerhed.

- Hvis det havde været et teknisk uheld, så er jeg overbevist om, at man ikke havde holdt så mange oplysninger tilbage. Det lader i høj grad til, at man mistænker, at der er tale om en bevidst handling, når man ser de dokumenter, som I har fået, siger Hans Christian Stigaard.

Hvis der er tale om en fremmed stat, som står bag gps-problemerne, så er det ifølge Thomas Galasz Nielsen fra Forsvarsakademiet en del af det, som man kalder hybridkrig:

- Det er ikke en decideret en trussel mod landet, og det er svært at sige, præcist hvad der sket, og hvem der har gjort det. Og det gør det svært at navigere i, fortæller Thomas Galasz Nielsen og uddyber:

- Det holdes under grænsen for, hvornår man kommer i krig med en modstander, men det er også en måde at vise, at man har en kapacitet, og den kunne man jo bruge, hvis man kommer i krig.