Derfor rammes prinsesse Athena særligt hårdt, når prins Joachims børn mister titlerne

Dronningens beslutning om at fratage prins Joachims børn titler rammer hans yngste hårdest.

Når klokken slår midnat 31. december 2022, mister prins Joachims fire børn deres titler som prinser og prinsesse af Danmark.

Det sker, efter at dronningen i september besluttede at gennemføre en "tilpasning" af den royale familie, der indebar at fratage sin yngste søns børn deres danske royale titler fra det nye år.

Men det kommer ikke til at ramme de fire børn lige hårdt. Det skriver blandt andre Billed-Bladet.

For prins Joachims yngste barn, prinsesse Athena, vil nemlig miste alle sine titler, såfremt hun vælger at blive gift.

Forklaringen skal findes i det faktum, at Joachims fire børn, Nikolai, Felix, Henrik og Athena, fra det nye år alene har titler af grever og komtesse af Monpezat. Og i det faktum, at Athena er en pige.

Kun grevetitel kan nedarves

Monpezat er en gammel fransk adelig slægt, som Joachims far, prins Henrik, havde titel af greve af.

En titel, som prins Henrik og dronning Margrethe tildelte både kronprins Frederik og prins Joachim i 2008, således at begge sønner officielt tilhørte både den danske Glücksburgske slægt og den franske Monpezat-slægt.

Da børnene fremover kun vil have titler af grever og komtesse af den franske adelige Monpezat-slægt, har det derfor ikke noget direkte med det danske kongehus at gøre, at prinsesse Athena i fremtiden står til at stå uden titel, hvis hun vælger at gifte sig.

For mens grevetitlen nedarves gennem manden og kan videreføres af mandlige efterkommere, er man kun komtesse, så længe man er ugift.

Der er mange forskellige traditioner og regler forbundet med arvefølge

Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert

En gammel slægt med gamle regler

Årsagen til forskellen er, at der i de gamle adelige slægter i Europa var tradition for, at adelige piger blev giftet ind i andre adelige slægter i en ganske ung alder.

Idet de indgik ægteskab, bortfaldt deres gamle titel, så der ikke kom "rod i titlerne", forklarer ekspert i kongehusets historie Lars Hovbakke Sørensen.

Og sådan er reglerne fortsat.

- De her ting ser forskellige ud fra land til land og fra slægt til slægt rundt om i Europa. Der er mange forskellige traditioner og regler forbundet med arvefølge. Og nogle steder er det altså meget gammeldags, siger Lars Hovbakke Sørensen til TV 2.

TV 2 har bedt kongehuset om en kommentar, men det har ikke været muligt.

Vil du være med i Megafons Danmarkspanel?

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafons Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat "mini-Danmark", hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 NYHEDERNE.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her, og tilmeld dig.