Derfor rammes prinsesse Athena særligt hårdt, når prins Joachims børn mister titlerne
Dronningens beslutning om at fratage prins Joachims børn titler rammer hans yngste hårdest.
Når klokken slår midnat 31. december 2022, mister prins Joachims fire børn deres titler som prinser og prinsesse af Danmark.
Det sker, efter at dronningen i september besluttede at gennemføre en "tilpasning" af den royale familie, der indebar at fratage sin yngste søns børn deres danske royale titler fra det nye år.
Men det kommer ikke til at ramme de fire børn lige hårdt. Det skriver blandt andre Billed-Bladet.
For prins Joachims yngste barn, prinsesse Athena, vil nemlig miste alle sine titler, såfremt hun vælger at blive gift.
Forklaringen skal findes i det faktum, at Joachims fire børn, Nikolai, Felix, Henrik og Athena, fra det nye år alene har titler af grever og komtesse af Monpezat. Og i det faktum, at Athena er en pige.
Kun grevetitel kan nedarves
Monpezat er en gammel fransk adelig slægt, som Joachims far, prins Henrik, havde titel af greve af.
En titel, som prins Henrik og dronning Margrethe tildelte både kronprins Frederik og prins Joachim i 2008, således at begge sønner officielt tilhørte både den danske Glücksburgske slægt og den franske Monpezat-slægt.
Da børnene fremover kun vil have titler af grever og komtesse af den franske adelige Monpezat-slægt, har det derfor ikke noget direkte med det danske kongehus at gøre, at prinsesse Athena i fremtiden står til at stå uden titel, hvis hun vælger at gifte sig.
For mens grevetitlen nedarves gennem manden og kan videreføres af mandlige efterkommere, er man kun komtesse, så længe man er ugift.
En gammel slægt med gamle regler
Årsagen til forskellen er, at der i de gamle adelige slægter i Europa var tradition for, at adelige piger blev giftet ind i andre adelige slægter i en ganske ung alder.
Idet de indgik ægteskab, bortfaldt deres gamle titel, så der ikke kom "rod i titlerne", forklarer ekspert i kongehusets historie Lars Hovbakke Sørensen.
Og sådan er reglerne fortsat.
- De her ting ser forskellige ud fra land til land og fra slægt til slægt rundt om i Europa. Der er mange forskellige traditioner og regler forbundet med arvefølge. Og nogle steder er det altså meget gammeldags, siger Lars Hovbakke Sørensen til TV 2.
TV 2 har bedt kongehuset om en kommentar, men det har ikke været muligt.