Folketingsvalg 2022

Her i byen er der ingen prisfest – husejer måtte sælge med tab på 700.000 kroner

Mens nogle borgere i særligt hovedstaden har sikret sig store millionfortjenester på boligsalg, står det helt anderledes til i andre dele af Danmark.

Den lille by Mern på Sydsjælland ligger idyllisk omgivet af marker.

Her er en skole, en smuk kirke og langs hovedgaden finder du både en købmandsbutik og et forsamlingshus. Fra byens stoppested kan du komme med bus til både Præstø, Stege og Vordingborg.

- Så her er, hvad man skal bruge, mener ejendomsmægler Kim Pedersen, der er indehaver af RealMæglerne i Præstø.

Alligevel er Mern det postnummer i Danmark, som over de seneste 15 år har oplevet det største gennemsnitlige værdifald på villaer.

For mens en række boligejere i særligt København og Nordsjælland har kunnet sætte en tocifret milliongevinst ind på kontoen ved salg, er boligerne i Mern i gennemsnit faldet 37 procent i værdi i perioden. Det viser en opgørelse, som analysefirmaet Kaas & Mulvad har lavet for TV 2.

Sådan har vi gjort

TV 2 har fået beregnet udviklingen i værdier for ejerlejligheder og huse fra 2007 til 2022 ud fra de månedlige værdier, som benyttes i den finansielle sektor til værdiansættelse.

Analysefirmaet Kaas & Mulvad har lavet beregningerne på vegne af TV 2, og datagrundlaget kommer fra firmaet RealView.

Kun ejendomme, som fandtes både i 2007 og i 2022 indgår. For villaer og rækkehuse drejer det sig desuden kun om ejendomme med et grundareal på højst 1.400 m2.

En af de husejere i området, der har oplevet størst tab ved salg de seneste år, er Frank Kiær Jensen.

Da han sammen med sin kone i 2008 flyttede ind i en nedlagt landbrugsejendom lidt uden for Mern, gav de 1,9 millioner kroner for den. Da det lykkedes at sælge den i foråret 2021, lød salgsprisen på 1,2 millioner.

Et værditab på 700.000 kroner.

- Tabet havde jeg været klar over længe. Det vidste jeg, at jeg ville få. Så mest af alt var jeg bare lettet over at komme af med den, siger han til TV 2.

Må leve med stort tab

Da Frank Kiær Jensen i 2008 købte ejendommen, var det for at finde en god bolig for sin familie.

Hans kone var højgravid, og ønsket var at finde noget indflytningsklart med masser af plads. Valget faldt på ejendommen lidt uden for Mern, som ikke lå så langt fra Præstø, hvor Frank Kiær Jensen selv var vokset op.

Da papirerne blev underskrevet, havde han ingen betænkeligheder.

- Dengang gik alt jo over stok og sten, og alt kunne lade sig gøre. Men blækket var ikke engang tørt, før der var finanskrise. Så var den første halve million tabt allerede dér, husker han.

Med tiden kom der endnu et barn til, og som småbørnsfamilie med to job viste ejendommen sig alligevel ikke at være den rigtige investering. Huset og grunden var for tidskrævende, og derfor ville familien gerne flytte i noget andet.

Huset blev forsøgt sat til salg i 2018 med et tab på lidt over 300.000 kroner, men interessen var begrænset, og det blev taget af markedet efter nogle måneder.

I 2020 forsøgte familien igen at få huset solgt – nu med en pris 550.000 kroner under hvad de selv havde betalt. Men der skulle gå mere end et år og et afslag på yderligere 150.000 kroner, før huset blev solgt i 2021.

- Vi har haft et tab, og det må vi leve med, men jeg kan da godt ærgre mig over, at prisen aldrig kom op igen. Havde jeg været klogere, var vi startet med at bo til leje et halvt år, men man kan jo aldrig vide, hvordan markedet vil udvikle sig, siger Frank Kiær Jensen.

Som følge af det store værditab kom familien væk fra Mern med en gæld. De har i dag købt en billigere bolig små seks kilometer uden for Præstø.

_

Fra storhed til soveby

Ingen af de lokale, som TV 2 møder langs hovedgaden i Mern, har noget godt bud på, hvorfor netop deres område har oplevet det største værditab.

- Vi er en aktiv by. Den er lille, men her er et godt sammenhold, og vi har det hele. Jeg ved ikke, om folk hellere vil samles i storbyerne, men det er superlækkert at være her, oplever Per Thøfner, købmand i Mern.

Faktisk kan mange af de lokale slet ikke genkende billedet, som tallene tegner.

Ejendomsmægler Kim Pedersen påpeger, at man altid skal være påpasselig med statistik på små postnumre – der bor kun godt 1000 mennesker i Mern – da få huse her påvirker gennemsnittet meget mere. Men at Mern ifølge tallene er hårdest ramt, kan ifølge mægleren skyldes mange ting.

- Mern havde sin storhedstid for små 100 år siden. Da var det en vigtig by med hovedpostkontor, saftfabrik og roetransporter. Men som så mange andre landsbyer er den faldet af på den og er blevet en soveby, forklarer Kim Pedersen.

Milliongevinster i hovedstaden

Mern ligger i Vordingborg Kommune, og analysen af værdiudviklingen på villaer viser, at Vordingborg er den kommune, der har oplevet det næststørste værdifald fra 2007 til i dag.

Her har der været et fald på mere end 13 procent.

En udvikling, som borgmester Mikael Smed (S) er ked af.

- Det er rigtig ærgerligt, at ejendomsmarkedet ikke er en sikker investering for alle, men vi kommer nok aldrig forbi det sted, hvor det er mere attraktivt at bo i nogle områder. Vi kan jo ikke diktere, hvor folk skal bo, og det skal vi heller ikke, siger han til TV 2.

Selvom Danmark er et lille land, er forskellene til at tage at føle på. I den modsatte ende af skalaen finder man nemlig Frederiksberg og Københavns Kommune med værdistigninger på over 80 og 60 procent.

Som TV 2 har fortalt, har værdiudviklingen her sikret tusindvis af danskere en skattefri gevinst på over en million kroner. Den største fortjeneste var på over 37 millioner kroner.

- Det er vanvittige tal, at man kan tjene så meget på sin ejendom. Det er en stor fortjeneste, hvor man i virkeligheden ikke rigtig har gjort noget. Forhåbentlig har man vedligeholdt og gjort den attraktiv, men det forklarer nok ikke alene udviklingen, siger Mikael Smed.

Skal boliggevinster beskattes?

De hastigt stigende boligpriser i dele af Danmark har ført til forslag om, at man i Danmark skal beskatte fortjenesten ved salg af bolig. Fra politisk side har både Enhedslisten og Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne tidligere foreslået at gøre boligsalgsgevinster skattepligtige.

I en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 svarer 42 procent af de adspurgte, at det vil være mere retfærdigt at beskatte fortjenesten, mens 23 procent er uenige i spørgsmålet. I en tilsvarende måling sidste år var henholdsvis 44 procent for beskatningen, mens 26 procent var imod.

Vordingborgs borgmester vil ikke forholde sig til, hvorvidt det er en god ide. Men hvis politikerne på Christiansborg skulle beslutte at beskatte boliggevinster, skal de ifølge borgmesteren også gøre sig klart, hvad der skal ske med dem, som taber penge på deres bolig.

- Hvis man gerne vil have et sammenhængende Danmark, så er vi også nødt til at indse, at det ikke er alle områder, der kan opnå de her prisstigninger. Så hvis man kommer med et udspil om, at der skal være ejendomsværdiskat, bør man også forholde sig til, om dem, der ikke har tjent og måske endda tabt, skal have et fradrag, mener Mikael Smed.

Vil man for alvor gøre noget for at sætte ind mod skævheden, er det ifølge borgmesteren dog ikke nok bare at fokusere på boligmarkedet og markedskræfterne.

- Man skal sikre uddannelsestilbud og jobmuligheder lokalt, så det er attraktivt for danskerne at bo mange forskellige steder og på den måde sørge for, at vi får et mere jævnt Danmark, lyder det fra Mikael Smed.

Torsdag fra klokken 15 til 19.30 afholder TV 2 debat på Rybners Gymnasium i Esbjerg, hvor samtlige partier deltager. Debatten har fokus på unge vælgere. Følg med på TV 2, TV 2 NEWS og TV2.DK dagen igennem. Se hele sendeplanen her.