Danske stemmer

36-årig tjente flere penge på at bo i sin lejlighed end på at arbejde

Selvom Emilie Lykfeldt i dag kan kalde sig gældfri, så kan hun godt have dårlig samvittighed over at have tjent et millionbeløb på at eje mursten.

Til lyden af gulvsliberi viser Emilie Lykfeldt rundt i sit nye hus, hvor der stadig er meget arbejde, der skal gøres.

Huset, der ligger nær Broby på Fyn, købte hun i 2021 for 705.000 kroner Og Emilie Lykfeldt behøvede ikke engang at tage en tur forbi sin bankrådgiver for at spørge om lov.

Det er ret privilegeret at stå i en alder af 36 og være totalt gældfri

Emilie Lykfeldt, tegnsprogstolk og studerende

I stedet har hun betalt både hus og udbedringer kontant.

- Jeg har aldrig været fattig, men jeg har heller aldrig prøvet at være i en situation, hvor jeg ikke skulle spørge banken om lov, og hvor jeg kunne tillade mig at træffe nogle beslutninger selv. Det har være sindssygt privilegeret, siger Emilie Lykfeldt.

Arveforskud banede vejen

Før den 36-årige kvinde købte huset på Fyn, boede hun i København.

Nærmere bestemt i en lidt under 80 kvadratmeter stor lejlighed på Amager.

Den købte hun i 2014.

- Den eneste grund til, at jeg overhovedet kunne købe den, var, at min mormor døde noget tid forinden, og at jeg fik et arveforskud. Så jeg stod og havde en rimelig stor pose penge, jeg kunne lægge i depositum, fortæller Emilie Lykfeldt.

I 2014 kostede lejligheden 1.705.000 kroner, men som årene gik steg den – som mange andre lejligheder i København – hastigt i værdi.

Da hun syv år efter købet, i 2021, solgte lejligheden, fik hun 3.380.000 kroner for den. Næsten dobbelt så meget, som hun i sin tid gav.

Store gevinster på bolighandel

Dermed skrev Emilie Lykfeldt sig ind i rækken af danskere, der har tjent godt på at eje mursten de seneste år.

Som TV 2 fortalte tirsdag har 58.647 danskere siden 2019 solgt deres bolig og høstet en skattefri gevinst på mindst 1 million kroner fordi boligen var mere værd, da den blev solgt, end da den blev købt.

Når man beregner differencen mellem salg og køb, har Emilie Lykfeldt har scoret 1,675 millioner kroner på at eje lejligheden i København.

Dog tager beregningen ikke tager højde for, at Emilie Lykfeldt i perioden løbende har betalt ejendomsskatter, og at hun kan have investeret i forbedringer i lejligheden, som har været medvirkende til at øge lejlighedens værdi.

Alligevel er konklusionen klar.

- Jeg endte med at tjene flere penge på at bo i den lejlighed, end jeg har tjent på at arbejde i det antal år, fortæller Emilie Lykfeldt.

Et københavnerliv på budget

Mens Emilie Lykfeldt boede i lejligheden på Amager, følte hun, at hun levede et liv på budget.

De faste udgifter til boligen var på cirka 11.000 kroner, som fyldte meget i Emilie Lykfeldts budget, da hun arbejdede deltid som tegnsprogstolk og samtidig var begyndt på en ny uddannelse.

- Jeg syntes altid, jeg halsede efter. Jeg syntes altid, at jeg løb for at få det til bare at løbe nogenlunde sammen. Ved slutningen af måneden var jeg altid nede lige og røre ved kassekreditten, fortæller hun.

I dag er den økonomiske situation for Emilie Lykfeldt vendt helt på hovedet.

_

"Sindssygt heldig"

Fremfor at finde en ny lejlighed i København købte hun huset på Fyn for at få ”mere plads og højere til loftet”.

Både hus og de efterfølgende udbedringer er som nævnt betalt kontant. Det samme er omstillingen fra træpiller til jordvarme.

- Det er ret privilegeret at stå i en alder af 36 og være totalt gældfri. Det er jeg ret godt tilfreds med, siger Emilie Lykfeldt.

Samtidig er hendes månedlige udgifter til bolig faldet fra cirka 11.000 kroner om måneden til cirka 6.000 kroner.

- Der er mange ting i mit liv, der er gået lidt skævt og har været lidt op ad bakke. Men lige præcis med det her med boligmarkedet, der har jeg været så sindssygt heldig, siger Emilie Lykfeldt.

Sådan går det imidlertid ikke alle.

Store forskelle

TV 2 har også kunnet fortælle om Sanne Damore, der ikke kan komme af med sit og kærestens hus i Langebæk på Sydsjælland. I dag er det udbudt til en lavere pris end de 2,5 millioner kroner, de i sin tid gav for det.

Emilie Lykfeldt kan komme til at stå i samme situation, hvis og når hun en dag vil sælge sit nye hus.

De store prisstigninger på boliger findes nemlig primært i og omkring de store byer.

Selvom Emilie Lykfeldt i dag er økonomisk uafhængig og har nydt godt af de nuværende skatteregler, så mener hun, at det skaber en udfordring.

- Nu er jeg selv sådan ræverød politisk, så jeg var enormt glad for at få alle de her penge ud af mit lejlighedssalg, men jeg havde det også lidt dårligt med det, for jeg tænkte, at det er helt ongo-bongo, at jeg skal tjene så mange penge på at bo et sted.

Torsdag fra klokken 15 til 19.30 afholder TV 2 debat på Rybners Gymnasium i Esbjerg, hvor samtlige partier deltager. Debatten har fokus på unge vælgere. Følg med på TV 2, TV 2 NEWS og TV2.DK dagen igennem. Se hele sendeplanen her.

Vil du være med i Megafons Danmarkspanel?

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafons Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat "mini-Danmark", hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 NYHEDERNE.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her, og tilmeld dig.