Minister ryster på hovedet af høje bøder for 'mel' og 'æg' - men for mor er det et spørgsmål om liv eller død

Minister ryster på hovedet af høje bøder til to slagtere - men det er helt rimeligt, mener mor til allergiker.

En fejl på en tomatsuppes ingrediensliste kostede Slagteren Suensonsvej i Frederikshavn en bøde på 40.000 kroner, da Fødevarestyrelsen kom på visit.

Slagteren havde skrevet, at suppens boller indeholdt mel. Men ordet 'mel' stod med små bogstaver, og af hensyn til allergikere skal det stå med store - altså 'MEL'.

Det virker disproportionalt med så voldsom en bødestraf

Rasmus Prehn (S), fødevareminister

Også Østerport Slagter i Ikast er blevet bedt om at hoste op med 40.000 kroner, da de ligeledes fik besøg af fødevarekontrollanterne.

Slagteren havde skrevet, at de hjemmelavede frikadeller, der lå i køledisken, indeholdt æg. Med små bogstaver. Det har TV Midt Vest beskrevet.

Bøderne på 40.000 kroner skyldes, at både mel og æg er såkaldte allergener. Ingredienser, som mange er allergiske overfor skal fremgå af en ingrediensliste på en sådan måde, at det skiller sig ud fra resten af teksten. Det kan være med store bogstaver eller fed skrift.

- Alle, der går ud og handler, har jo travlt, og det skal gå stærkt, og man skal have mulighed for meget, meget hurtigt at kunne identificere, hvad der er i fødevarerne, siger Anne Holm Hansen, der er administrerende direktør for Astma-Allergi Danmark.

S og V: Ude af kontrol og proportioner

Selvom fødevareminister Rasmus Prehn (S) er bevidst om vigtigheden i at informere korrekt om allergener, så forstår han ikke, at Fødevarestyrelsens hammer er faldet så tungt, som det er tilfældet hos de to slagtere.

- Selvfølgelig skal der være styr på fødevaresikkerheden, og selvfølgelig skal der informeres om allergener, men det skal også være sådan, at især hvis det er førstegangstilfælde, at hammeren ikke falder første gang, og man skal kunne få en venlig henstilling i stedet, siger Rasmus Prehn til TV 2.

- Det virker disproportionalt med så voldsom en bødestraf.

Og Erling Bonnesen, der er fødevareordfører for Venstre stemmer i:

- Det er jo helt grotesk og fuldstændig ude af kontrol. Det er det rene kontrolhysteri.

Fødevarestyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2.

Styrelsen har dog sendt et skriftligt svar til TV 2 Nord 10. september, hvor det lyder, at reglerne for tydelig mærkning af allergener er indført, fordi det kan få fatale konsekvenser for en allergiker at spise mad, der indeholder allergener.

Kan ende i en livstruende situation

Men en skrivefejl på en ingrediensliste kan betyde liv eller død for en allergiker.

Det siger Rebecca Borberg, der er mor til en dreng med jordnøddeallergi, til TV 2 Nord i kølvandet på de to omdiskuterede sager.

Hvis eksempelvis mel- eller ægallergikere overser ingredienserne skrevet med små bogstaver på ingredienslisten, så kan det ikke bare være farligt – det kan være livsfarligt, mener Rebecca Borberg.

Hendes søn har jordnøddeallergi, og hvis det ikke fremgår klart på en ingrediensliste, at varen indeholder netop jordnødder, så kan det ende i en "livstruende" situation, fordi sønnens luftveje kan blive blokeret og hans blodtryk falde, forklarer hun.

Derfor er reglen om, at allergener skal skrives med store bogstaver, vigtig.

- Der er mange, der bare tager sådan en liste for givet. Men så er der os, der er nødt til at vende hvert et ord, for at det ikke går galt. Ingredienslister kan være lange og meget uoverskuelige. Den her regel ensretter mærkningen af et allergen, så alle nemmere kan orientere sig, siger hun.

Tager sagen i retten

Teksten på Østerport Slagters frikadeller er nu blevet rettet, så der står æg med store bogstaver. Men slagterens indehaver, Lene Hammer Larsen, har ingen planer om blot at punge ud. Hun vil tage sagen i retten sammen med landsforeningen Danske Slagtermestre.

- Det er et voldsomt beløb i forhold til, hvad det er, vi har lavet. Der er jo ikke sket nogen skade. Der er ingen syge. Vi kæmper med strømregninger og alt muligt andet i forvejen, siger hun.

Reglerne er jo sat i verden for at beskytte allergikerne. Bør man ikke slå hårdt ned på sådan en som dig, når du bryder reglerne?

- Jo, men hvis de nu sagde, at vi skulle få det rettet, og de så kom igen, og vi ikke havde gjort det, så var det jo, fordi vi ikke ville det, og så kunne de slå ned på det.

I Frederikshavn har indehaveren af Slagteren Suensonsvej, Dorte Carlsen, nu helt fjernet ingredienslisten på deres tomatsuppe med boller. Derfor skal kunderne fremover henvende sig til personalet for at få at vide, hvad varerne indeholder.