Stor aktivitet i Østersøen: - Situationen er meget anspændt, siger TV 2-korrespondent
De mange krigsskibe ved lækagerne er et udtryk for, at situationen er meget anspændt, fortæller korrespondent.
I Østersøen fortsætter efterforskningen for at finde svaret på, hvad der skete for to uger siden, da gasledningerne Nord Stream 1 og 2 blev ramt af eksplosioner.
Hverken forsvaret eller politiet i Danmark vil oplyse, hvor langt de er med efterforskningen.
TV 2s forsvarskorrespondent Anders Lomholt har med helikopter været så tæt på som muligt, og billeder viser, at både danske og tyske dykkerskibe er til stede ved lækagerne.
- Så noget tyder på, at danskerne og tyskerne stadig er i gang med efterforskningen, siger han.
Han tilføjer, at formodningen er, at de er i vandet med undervandsdroner og muligvis med dykkere.
Lækagerne er tæt bevogtet
Billederne viser også, at det ikke kun er dykkerskibe, der er at finde ved lækagerne. Også tungt bevæbnede krigsskibe og fregatter holder til derude.
- Når de er derude med krigsskibe, er det et udtryk for, at situationen er meget anspændt. Det handler ikke blot om efterforskningen, men også om at sikre området, siger Anders Lomholt.
24 kilometer sydøst for Bornholm er den første lækage bevogtet af et dansk patruljeskib. Og lidt derfra er der flere krigsskibe, blandt andet to danske fregatter.
De øvrige to lækager er endnu tættere bevogtet.
- Der er både svenske og tyske skibe. Og vi ved, at der tidligere har været både franske, amerikanske og russiske skibe herude. Så der er stor interesse, siger Anders Lomholt.
NATO vil skræmme russerne væk
I slutningen af september meddelte den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, at Rusland ønsker at deltage i undersøgelserne af gaslækagerne.
Mandag oplyser den svenske statsminister, Magdalena Anderssons, at de ikke vil tillade Rusland at deltage i de igangværende undersøgelser af lækagerne. Det skriver The Telegraph.
Statsministeren tilføjer dog, at Rusland kan udføre sine egne inspektioner.
Anders Lomholt fortæller, at NATO-landene formentlig er stærkt til stede ved lækagerne i et forsøg på at vise Rusland, at de ikke er velkomne.
- Hvad skulle man ellers med krigsskibe derude, når det kommer til selve efterforskningen? Det er, fordi NATO har behov for at vise, at det er os, der har taget styringen, siger han.
Han tilføjer, at der i øjeblikket foregår et kapløb for at finde ud af, hvad der sker derude.
- Det handler om at komme først. Man er bange for, at der kan blive ødelagt bevismateriale, hvis russerne kommer til. Det er ingen hemmelighed, at de fleste i Vesten gætter på, at det er russerne, der står bag eksplosionerne, siger Anders Lomholt.