Samfund

Rørt Pia Kjærsgaard fik klippet håret under demonstration: - Det var spontant

Politikeren lod noget af sit hår blive klippet af for at vise solidaritet med kvinderne i Iran, som i øjeblikket protesterer mod landets regime.

Demonstranter var søndag mødt op på Rådhuspladsen i København for at vise sin støtte til kvinderne i Iran, som de seneste uger har protesteret mod det iranske styre.

Og her dukkede et bekendt ansigt op nemlig folketingsmedlemmet Pia Kjærsgaard (DF).

- Det er vigtigt, at vi støtter de iranske kvinders kamp. Endelig er der nogle, som går ud og demonstrerer for kvindernes rettigheder og imod det iranske styre, siger hun til TV 2.

Det var dejligt, at man kunne pakke partipolitikken væk

Pia Kjærsgaard, folketingsmedlem og medlem af Dansk Folkeparti

Udover at holde en tale forlod hun scenen med en hårlok mindre i håret.

Påvirket af 22-årigs død

I Iran har demonstrationerne indtil videre kostet mindst 185 mennesker livet herunder mindst 19 børn, oplyser menneskerettighedsgruppen Iran Human Rights (IHR) ifølge Reuters.

Protesterne er opstået efter Jina Mahsa Amini, en 22-årig kurdisk-iransk kvinde, mistede livet i det iranske moralpolitis varetægt. Hun blev anholdt for ikke at bære sit tørklæde korrekt.

- Det er grusomt, at man begår overgreb på kvinder på den måde. Det er forfærdeligt, fortæller Pia Kjærsgaard, som er berørt over den unge kvindes død.

Derfor var hun ikke et sekund i tvivl om, at hun skulle møde op til dagens demonstration, som ifølge politikeren bød på en hjertelig velkomst og rørende taler.

Spontan tale fik varm modtagelse

Demonstranterne bestod i høj grad af indvandrere og efterkommere af mellemøstlig herkomst.

- I dag er ikke en partipolitisk kamp. Det er en kamp for jer. Vi står her for at støtte jer, sagde en rørt Pia Kjærsgaard på vegne af sig selv og nogle kolleger fra Christiansborg, der også var mødt op.

Talen, som ifølge folketingsmedlemmet var spontan, blev modtaget med klapsalver og pift fra de fremmødte.

Havde du regnet med, at du ville blive modtaget på den måde?

- Nej, jeg havde forventet, at de ville være søde, men det var så overvældende, at de tog imod med så stor taknemmelighed. Der var ikke dårlige tilråb, og det var dejligt, at man kunne pakke partipolitikken væk.

Tag tørklædet af, siger Kjærsgaard

I et Facebook-opslag skriver Pia Kjærsgaard i forbindelse med demonstrationen, at hendes holdning er helt klar: Smid tørklædet.

Det var en lille smule, men reaktionen var enorm og rørende

Pia Kjærsgaard, folketingsmedlem og medlem af Dansk Folkeparti

Hvorfor mener du, at det er passende at komme med det budskab i forbindelse med demonstrationen?

- Jeg synes, at vi skal vise, at vi er frie til at tage tørklædet af i Danmark, for det er det, som kvinderne i Iran kæmper for, siger Pia Kjærsgaard og understreger, at det handler om at vise solidaritet.

Og netop solidaritet fyldte meget hos politikeren søndag eftermiddag.

Faktisk fyldte det så meget, at hun med hjælp fra de radikales Jino Victoria Doabi klippede en lille lok af sit hår af ligesom demonstranter og andre offentlige profiler har gjort for at vise deres støtte til de iranske kvinder.

- Jeg kunne ikke lade være. Det er symbolsk, og jeg ville vise solidaritet. Det var en lille smule, men reaktionen var enorm og rørende, siger Pia Kjærsgaard, som tror på, at de iranske kvinder mærker opbakningen fra Danmark og resten af verden.

Hun tilføjer, at hun ikke er færdig med at kaste lys over kvindernes kamp i Iran, for "det er en vigtig diskussion", som man bør lægge mere vægt på.