Pia Kjærsgaard klippede lok af sit hår af til demonstration

Det er vigtigt, at der bliver vist støtte fra hele verden, siger skuespiller Farshad Kholghi. Pia Kjærsgaard var også til stede og overraskede.

Klokken 16.00 søndag er demonstranter mødt op på Rådhuspladsen i København. De er samlet for at vise deres støtte til de iranere, der den seneste tid har protesteret mod det iranske styre.

En af dem, der er mødt op på Rådhuspladsen, er skuespiller og komiker Farshad Kholghi.

- Vi demonstrerer for at støtte det iranske oprør eller den iranske revolution der er i gang i Iran. Og som har varet en måned nu, siger han.

Jeg kunne simpelthen ikke lade være

Pia Kjærsgaard, folketingsmedlem og medlem af Dansk Folkeparti

Vise støtte til landsmænd

Selv om Danmark umiddelbart er langt fra Iran, er det vigtigt, at der bliver støttet op om demonstrationerne i Iran, "fordi det er vigtigt, at der bliver vist støtte fra hele verden", fortæller Farshad Kholghi.

Mange af dem, der demonstrerer uden for Iran, er iranere, der er blevet drevet på flugt af det iranske styre, som har haft magten siden 1979.

- Vi samles nu i Canada, i USA, i forskellige byer i Europa, i Australien for at vise støtte. For det er det eneste, vi kan gøre.

- Vise støtte til vores landsmænd i Iran og bringe de billeder og videoklip, der kommer. I går var der flere, der blev dræbt. Der var oprør og uroligheder i næsten samtlige byer i Iran. Men billederne er nærmest usete, siger han.

Protesterne er anderledes

Derfor har han og andre demonstranter også tænkt sig at fortsætte, indtil historien bliver dækket mere af blandt andet de danske medier.

Det endelige mål med demonstrationen er ifølge Farshad Kholghi klart: "Regimet skal væltes", fortæller han og uddyber, at det handler om de unge i Iran og deres fremtid.

- De vil af med det islamiske regime. De vil ikke længere gå med tørklæde. De vil ikke være underlagt islamiske regler. Og "that's it", siger han.

Ifølge ham er den seneste tids protester anderledes end førhen, fordi det ikke kun er i Teheran, de finder sted. Selv i de mest religiøse byer er der folk, der råber "død over det islamiske regime".

Han mener, at hvis politikere og medier ikke "nosser sig sammen", kan de gå glip af "et historisk øjeblik", der kan blive større end murens fald.

Pia Kjærsgaard klippede håret

Også Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard var dukket op til begivenheden med et bestemt budskab: Smid tørklædet, skriver hun i et Facebook-opslag i forbindelse med demonstrationen.

Protesterne i Iran begyndte nemlig, da Jina Mahsa Amini, en 22-årig kurdisk-iransk kvinde, mistede livet i det iranske moralpolitis varetægt. Hun blev anholdt for ikke at bære sit tørklæde korrekt.

Ligesom en række demonstranter og offentlige profiler tog Pia Kjærsgaard en saks frem og klippede en lille lok af sit hår af.

- Det er jo et symbol, som de iranske kvinder gør. Mit var meget sparsomt - men det er et tegn. Jeg kunne simpelthen ikke lade være, siger hun til DR.