Danske stemmer

De stigende priser bekymrer danskerne mest – i Ørsted frygter de for egen og landsbyens fremtid

Vælgernes største bekymring er de stigende priser på energi og fødevarer, viser ny måling. Det genkender beboerne i landsbyen Ørsted på Fyn.

Der går ikke mange minutter, fra købmandsbutikken Letkøb i landsbyen Ørsted på Fyn åbner, til Lars Hansen kommer ind ad døren.

Han er hver lørdag en af de første i butikken i den lille landsby nord for Assens. En landsby, hvor alle 241 indbyggere varmer deres huse op med gas, olie, el eller træpiller. Derfor mærker alle i høj grad de stigende priser på både energi og fødevarer.

Også Lars Hansen, der arbejder som håndværker og bor i et gasopvarmet hus på cirka 90 m2.

- Varmeregningen er steget med en tredjedel for vores vedkommende i hvert fald, fortæller han.

Og det selvom familien sparer og er gået fra at bruge cirka tre kubikmeter gas om ugen til nu omkring 0,7 kubikmeter. Først og fremmest ved at sænke temperaturen i hjemmet til 19 grader.

- Vi har kun gulvvarme på badeværelset og i køkkenet. Ellers er alle radiatorer slukket. Vi tager også kortere bade, fortæller Lars Hansen og fortsætter:

- Jeg er sådan en, der hver søndag gør op, hvor meget vi har brugt i el, vand og gas.

Lars Hansen kan godt mærke, at priserne begynder at nage. Dermed er han, som danskerne er flest.

Prisstigninger bekymrer mest

I en ny meningsmåling fra Megafon vægter danskerne de stigende priser på fødevarer og energi højest, når de bliver spurgt til, hvad der bekymrer dem mest.

Flere bekymrer sig således for de stigende energi- og forbrugerpriser end for eksempelvis en ny bølge af coronavirus eller islams påvirkning af Danmark – og også mere end for emner som klimakrise og økonomisk ulighed.

Og det mærkes i hele Ørsted.

I kirken lidt nord for købmanden er der skåret ned på antallet af arrangementer, og temperaturen er sænket til 18 grader, én grad mindre end kravet til offentlige bygninger.

Og i byens lokale forsamlingshus fortæller den daglige leder, Lars Emtekær, at forsamlingshuset frem til nytår kun har tre bookinger. Årsagen er ifølge ham, at de stigende priser på energi- og fødevarer rammer Ørsted-borgernes pengepunge.

- Folk tænker sig lidt mere om, inden de holder store fester, vurderer Lars Emtekær.

Vi kunne tydeligt mærke, at i den uge, hvor gasregningerne kom, der var der 100 færre kunder i butikken

Michelle Hummel Pedersen, bestyrelsesmedlem i både købmanden og Ørsteds beboerforening.

Derfor kommer størstedelen af forsamlingshusets spinkle økonomi fra de kontingenter, forsamlingshuset får ind fra dets medlemmer.

- Vores økonomi er ikke ret stor. Vores omsætning er meget, meget lille, siger Lars Emtekær, der dog vurderer, at forsamlingshuset i hvert fald godt kan komme igennem det næste år.

Det ene af de tre arrangementer, som trods alt afvikles i forsamlingshuset i den kommende tid, er et støttearrangement for den lokale købmand.

Købmand truet af lukning

For halvandet år siden var det tæt på, at købmanden lukkede, og Ørsted mistede sin dagligvarebutik. Men på tre uger lykkedes det byens borgerforening at redde den.

Nu er der dog atter risiko for, at købmanden må dreje nøglen om, ligesom byens eneste børnehave gjorde sidste år.

Årsagen er de stigende elpriser. For købmandsbutikken investerede for nylig i varmepumper, som drives af el.

Fjernvarme er der ikke noget af i byen. Samtidig har kunderne også færre penge til at købe deres fødevarer, der ligeså er ramt af inflationen.

-Vi oplever ikke, at kunderne har færre varer i kurven, men de handler her nok færre gange, vurderer Michelle Hummel Pedersen, der er bestyrelsesmedlem i både købmanden og Ørsteds beboerforening.

-Vi kunne tydeligt mærke, at i den uge, hvor gasregningerne kom, der var der 100 færre kunder i butikken, uddyber hun.

_

Byens samlingspunkt

Michelle Hummel Pedersen er lørdag morgen stået op for at holde købmandsbutikken åben i fire timer. På lønningslisten har butikken en fuldtidsansat, en deltidsansat og fire lokale ungarbejdere. 15-20 øvrige arbejder – ligesom Michelle Hummel Pedersen – frivilligt.

- Det er jo på en måde også blevet vores alle sammens barn, fortæller hun og fortsætter om bekymringen for de stigende energi- og forbrugerpriser:

-Så bliver man jo også nervøs for området, for butikken, og om man kan sælge sit hus.

Bekymringen deles af kunderne.

-Butikken betyder meget. Den bliver samlingspunktet i lokalsamfundet, og den betyder noget for huspriserne, siger Karen Lindall, der arbejder som agronom i Odense.

Beboer Lars Hansen stemmer i:

-Det er det sidste lokale, vi har tilbage. Skolen er lukket for flere år siden, og børnehaven lukkede sidste år.

Og bekymringen for, at prisstigningerne får mere vidtrækkende konsekvenser for landsbyer som Ørsted, er reel. Det vurderer Egon Noe, leder af Center for Landdistriktsforskning på SDU. Hvis købmanden må lukke, kan det få store konsekvenser for byen, lyder det.

- Man risikerer, at det bliver en selvforstærkende effekt i form af faldende boligpriser, der vil gøre det sværere at sælge sin bolig, forklarer Egon Noe.

Overordnet set er det ikke overraskende, at de stigende energi- og fødevarepriser fylder så meget for beboerne i Ørsted – og for danskerne helt generelt.

Det mener Rune Stubager, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, i hvert fald.

-Der er en mere umiddelbar udfordring med de stigende priser, som man bliver mindet om, hver gang man er nede og handle, end eksempelvis klimaudfordringen eller manglende hænder i velfærdssektoren, påpeger Rune Stubager.

- Kan I holde varmen?

I Ørsted glæder man sig til, at man forventeligt i år 2026 har fået udrullet fjernvarme.

Men indtil da er de stigende priser stadig et af byens varmeste samtaleemner – især i købmandsbutikken.

- Alle spørger: ”Kan I holde varmen?” som noget af det første. Der er vi jo alle sammen lidt i samme båd. Vi snakker om regningerne, hvordan det skal gå, og at man er nødt til virkelig at omlægge sine budgetter. Det er mange tusinde kroner, familier skal have op af lommen, siger Michelle Hummel Pedersen.

Derfor har hun også et spørgsmål, hun håber at blive klogere på i løbet af valgkampen.

- Når man gerne vil styrke landområderne, hvordan har man så tænkt sig at få sådan et område som vores igennem krisen? For vi er jo ekstra ramt herude, siger Michelle Hummel Pedersen.

TV 2 sender Valgtræf fra Storms Pakhus i Odense søndag den 9. oktober klokken 16.00-22.00. Følg med på TV 2, TV 2 NEWS og TV2.DK dagen igennem. Se hele sendeplanen her.