PET overvåger russisk manipulation af folketingsvalget – særligt en måde er oplagt

Især Rusland kan have interesse i at påvirke det danske valg, mener en ekspert.

Frem til, at Danmark går til folketingsvalg 1. november, arbejder en særlig taskforce i det skjulte på at opdage og stoppe udenlandske forsøg på at påvirke valget.

Det oplyser PET’s chef for kontraspionage, Anders Henriksen, til Jyllands-Posten.

Taskforcen består af Politiets Efterretningstjeneste (PET), Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Udenrigsministeriet, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet.

- PET har ikke hidtil afdækket koordineret og systematisk fremmed statslig påvirkningsvirksomhed i forbindelse med valg i Danmark, men der er flere udenlandske eksempler på forsøg på påvirkning af demokratiske valg, siger Anders Henriksen i en skriftlig kommentar.

Anders Henriksen tilføjer i kommentaren, at PET ikke forventer en koordineret påvirkningskampagne mod valget, når det afholdes 1. november, og at det er PET's vurdering, at Danmark er "godt rustet til at modstå påvirkning".

Russerne kan have interesse i at påvirke emner, der kan polarisere en dansk offentlighed

Flemming Splidsboel, ruslandsekspert og seniorforsker ved DIIS

Vil skabe splid

Selvom PET understreger, at der ikke er opdaget nogen forsøg på at påvirke danske valg, mener Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet, at det er "fornuftigt" at sætte ind over for den potentielle trussel.

- Det er helt sikkert nødvendigt at gøre, men jeg tror også, at det er svært at overvåge og gøre noget ved, men det er meget vigtigt, at man holder øje med, om nogen udefra kan finde på at forsøge at påvirke valget, siger han til TV 2.

Formålet med at manipulere det danske valg - eller et hvilket som helst valg - kan være at skabe splid, forklarer Jens Myrup Pedersen.

Jens Myrup Pedersen nævner som eksempel, at "russiske hackere under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016 fik adgang til blandt andet mails hos Det Demokratiske Parti."

Efterfølgende fastslog amerikanske efterretningstjenester, at de russiske hackere havde forbindelse til Ruslands præsident, Vladimir Putin, og at de direkte forsøgte at påvirke valgkampen til Donald Trumps fordel.

- Her forsøgte man at skabe splid i Det Demokratiske Parti, siger Jens Myrup Pedersen.

Absolut nødvendigt

Det er især Rusland, der kan have interesser i at påvirke det danske valg, mener Flemming Splidsboel, der er ruslandsekspert og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han er enig i, at taskforcen er absolut nødvendig.

- Russerne kan have interesse i at påvirke emner, der kan polarisere en dansk offentlighed. Emner, de fornemmer, påvirker vælgerne. Det kunne være at sprede historier om Rusland, men også at puste til løgne om konsekvenserne af sanktionerne mod dem selv, siger han til TV 2.

- De kan se fordele i at dreje valget i en retning, så partier, som de mener, sympatiserer med dem, drager fordel, siger han.

Taskforcen arbejder hele tiden, men den skruer op for sin indsats, når der er valg i Danmark. Sidst gruppen gjorde det, var da danskerne stemte om forsvarsforbeholdet 1. juni.